Skip to main content

Τζεντιλόνι: Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο επίτροπος τόνισε ότι η επιτυχής εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να δημιουργήσει η Επιτροπή μόνιμα δημοσιονομικά εργαλεία μετά την εκπνοή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η επιτυχής εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και για κάθε μελλοντική συζήτηση ως προς τη δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών εργαλείων", απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη, για τις μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ.

"Η Επιτροπή συμφωνεί", πρόσθεσε ο Επίτροπος, "ότι η κεντρική δημοσιονομική ικανότητα απουσιάζει από την αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης" και αναφέρθηκε στην πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή το 2017, «στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, για μια Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων (ESIF), η οποία αποσκοπούσε στη στήριξη των μελών της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κλυδωνισμών».

Ο κ. Παπαδημούλης υπέβαλε ερώτηση στην Επιτροπή αν επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών που θα έχουν τη δυνατότητα σταθεροποιητικής επέμβασης στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ασύμμετρους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, όσο και λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.