Skip to main content

Τζεντιλόνι: Η ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα φέρνει μείωση του χρέους

Ο Επίτροπος δηλώνει ότι η συζήτηση για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Η πορεία του χρέους της Ελλάδος βαίνει μειούμενη εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στην οικονομία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουμε ένα σαφές παράδειγμα του γεγονότος ότι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το χρέος σε μια καθοδική και μειούμενη πορεία». Και συνεχίζει «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια χώρα με πολύ υψηλό χρέος, θα μπορούσε να το μειώσει χωρίς ανάπτυξη στην οικονομία της». Παράλληλα θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται ανοδική πορεία αναφέροντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη για το 2022 θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ σημειώνει ότι «οι αριθμοί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ενδιαφέροντες: ξέρετε ότι η οικονομία ανακτά τώρα το προ της πανδημίας επίπεδο».

Ο Επίτροπος δηλώνει ότι η συζήτηση για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, ενώ σημείωσε η απόφαση δεν θα έχει σχέση με τη γενική συζήτηση για το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι «είναι κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις αντιδρούν και προσπαθούν να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις». Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος του δευτερογενούς πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι σημαντικός. Συνεπώς, οι αποφάσεις που θα λάβει η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει φυσικά, να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτή τη διάσταση».