Skip to main content

Αισιοδοξία για τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου παρά την πανδημία

Αισιόδοξη η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo για την διεξαγωγή της 85ης Διεθνούς Έκθεσης τον Σεπτέμβριο παρά την πανδημία - Ανησυχία από μερίδα εκθετών.

Την πεποίθηση ότι η Διεθνής Έκθεση του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί κανονικά και πως δεν θα πέσει κι αυτή θύμα του covid-19 εκφράζει, μιλώντας στην Voria.gr, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι προς το παρόν υπάρχει ένα “κράτημα” από κάποιους εκθέτες, αλλά το θεωρεί πολύ λογικό καθώς, τόσο η χώρα μας, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης βρίσκονται ακόμη στη δίνη της πανδημίας.  

Η 85η Διεθνής Έκθεση είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 5 έως 13 Σεπτεμβρίου. Τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία και όπως τονίζει ο κ. Τζήκας, στις συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχουν κανονικά. “Ανάλογα μηνύματα παίρνουμε και από άλλες πρεσβείες, αλλά και από εκθέτες. Βεβαίως, στη φάση αυτή υπάρχει πράγματι μια περίσκεψη από ορισμένους, ένα 'κράτημα', καθώς η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, κάποιοι κλάδοι μάλιστα, έχουν διακόψει εντελώς τη δραστηριότητά τους”.

Ο κ. Τζήκας τονίζει πως “για μας και για τη Θεσσαλονίκη η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους, οικονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Θεωρώ πως έως τον Ιούλιο, Αύγουστο που η Έκθεση μπαίνει προς την τελική ευθεία της θα έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στην οικονομία και στο ΄επιχειρείν' και πως τελικά, η πανδημία δεν θα πλήξει τη διοργάνωση”.  

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO πιστεύει, μάλιστα, πως επειδή από τον Φεβρουάριο και μετά ακυρώθηκαν πολλές εκθέσεις ανά την Ευρώπη, ίσως η Έκθεση της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει την ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους του “επιχειρείν” να πάρουν μια ανάσα. “Αρκεί, βεβαίως, να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι κλαδικές εκθέσεις

Επόμενη μεγάλη διοργάνωση, μετά την Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, στο καλεντάρι της ΔΕΘ – HELEXPO είναι τον Οκτώβριο με τη διοργάνωση της πρώτης Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας με την ονομασία “Beyond 4”. “Είναι μεγάλο στοίχημα για μας, η εκθεσιακή μας δραστηριότητα παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό σε αυτόν τον τομέα, παρότι παλαιότερα, ως και το 2011 υπήρχε η Infosystem. Δουλέψαμε πολύ γι' αυτό το νέο εκθεσιακό προϊόν, η πανδημία προφανώς θα επηρεάσει τη διοργάνωση, δεν θα έχει τον παγκόσμιο χαρακτήρα που σχεδιάζαμε, όμως πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον καθώς η κορυφαία στο είδος της Έκθεση MWC (Mobile World Congress) η οποία γίνεται στη Βαρκελώνη, φέτος ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας”.

Για το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί επίσης και οι υπόλοιπες κλαδικές εκθέσεις όπως η Kosmima (17-19 Οκτωβρίου), η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia (13-15 Νοεμβρίου) και η ART Thessaloniki International Contemporary Art Fair (26-29 Νοεμβρίου).

Παράλληλα, από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου αλλά μετατέθηκε λόγω πανδημίας.