Skip to main content

Παρέμβαση Τζήκα στη Voria: Μόνη βιώσιμη λύση η ανάπλαση της ΔΕΘ στο κέντρο

Παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΘ – Helexpo στη Voria.gr για την ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης του 2012 της ΔΕΘ.

Παρέμβαση μέσω της Voria.gr για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ και την επαναφορά του αιτήματος από μερίδα δημάρχων, πολιτών και φορέων για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, κάνει σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Ο κ. Τζήκας επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη πρέπει ενωμένη να καταβάλλει όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, όπως αυτό επεξεργάστηκε από το 2012 και μετά, καθώς είναι η μόνη βιώσιμη λύση, ενώ απαντά και σε όσους επαναφέρουν έπειτα από πολλά χρόνια το αίτημα για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας όλες τις σχετικές προτάσεις «μη βιώσιμες» και λέγοντας ότι αυτό έχουν αποδείξει οι μελέτες και η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών.

«Σε μια περίοδο που η Θεσσαλονίκη, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από ένα ενωτικό πνεύμα για να διεκδικήσει σημαντικό, διεθνή ρόλο, δεν υπάρχει περιθώριο για διχασμούς που απλά θα μας κάνουν να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και θα καταδικάσουν την πόλη στην απραξία μιας αδιέξοδης συζήτησης, η οποία εξελίσσεται εδώ και αρκετές δεκαετίες», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Τζήκας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, επισημαίνει μάλιστα ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο. Μελετάμε την δημιουργία του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2012, εξετάζοντας όλες τις βασικές παραμέτρους, τόσο οικονομικές όσο και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές. Το χωρικό σχέδιο για την Ανάπλαση, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της νυν και της πρώην Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της μεγάλης πλειοψηφίας των φορέων και των κατοίκων της πόλης».

Ο κ. Τζήκας μάλιστα δηλώνει ότι «η Ανάπλαση της ΔΕΘ είναι η μόνη βιώσιμη λύση τόσο για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όσο και για την πόλη την ίδια».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο σχέδιο ανάπλασης, ο κ. Τζήκας σημειώνει ότι «ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα σε 15 από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου να προτείνουν τις καλύτερες λύσεις με βιοκλιματική κατεύθυνση και να βοηθήσουν την οικονομία, την απασχόληση και την ποιότητα ζωής στην πόλη».

Και είναι σαφής η απάντησή του σε όσους επαναφέρουν προτάσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ (στη Σίνδο, τον Λαγκαδά κ.α.), ο διάλογος για τις οποίες έχει εξαντληθεί στο παρελθόν: «Οποιαδήποτε άλλη πρόταση αφορά στην μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν είναι βιώσιμη, όπως αποδεικνύεται από τις μελέτες, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία των τελευταίων ετών».

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, «η Θεσσαλονίκη μετά την Ανάπλαση θα είναι μια άλλη πόλη, πιο πράσινη, περισσότερο δημιουργική και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να δώσει προοπτική στους νέους της».