Skip to main content

Τζήκας: Μονόδρομος η ανάπλαση στη ΔΕΘ, μη βιώσιμη η μετεγκατάσταση

Money Show: «Ασύμφορο» κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μονόδρομος και αναγκαιότητα για τη Θεσσαλονίκη διαμήνυσε από το βήμα του 30ου Money Show ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας, χαρακτηρίζοντας «ασύμφορο» κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου.

Ο κ. Τζήκας, αφού έκανε μια αναδρομή των συζητήσεων και των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια στην πόλη, υποστήριξε ότι υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το μόνο εφικτό έργο είναι η ανάπλαση των υφιστάμενων χώρων της έκθεσης.

Όπως ανέφερε, ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο θα απαιτούσε επένδυση 560 εκατ. ευρώ, πολύ μεγάλο ποσό που καθιστά μη βιώσιμη εξαρχής την όποια επένδυση, όταν για την προωθούμενη ανάπλαση θα χρειαστεί επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Τζήκας υπενθύμισε ότι η δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου ανάπλασης τελειώνει τη Δευτέρα και κάλεσε τους φορείς να στηρίξουν την ανάπλαση της ΔΕΘ.

«Κι εγώ ήμουν υπέρ της μετεγκατάστασης, αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η διεκδίκηση της Expo 2008 είχε επιβάλει τη μετεγκατάσταση αλλά μετά την απώλεια της διοργάνωσης και οι δύο μελέτες (Καλατράβα, Δοξιάδης) μεταξύ 2004-2009 μιλούσαν για ανάπλαση όχι μετεγκατάσταση, διότι η τάση από τότε ήταν η επιστροφή των εκθέσεων στο κέντρο των πόλεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση της ανάπλασης υπήρχε ομοψυχία από τους φορείς», είπε ο κ. Τζήκας.

Απαντώντας σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για το προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης, σε σχέση με το ποσοστό πρασίνου, ανέφερε ότι η έκταση των 175 στρεμμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου διότι τότε ο δήμος κατά 70% και οι κάτοικοι που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων κατά 30% θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος της απαλλοτρίωσης.

Ο κ. Τζήκας τόνισε ότι τουλάχιστον το 50% της έκτασης, ήτοι πάνω από 80 στρέμματα, θα είναι αδόμητος χώρος, πράσινο και χώροι αναψυχής, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί γενναιόδωρη πράξης της κυβέρνησης και της ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά τα κτήρια, διαβεβαίωσε πως οι φορείς (αρχιτέκτονες, ΤΕΕ/ΤΚΜ) θα έχουν το ελεύθερο, κατόπιν διαβούλευσης, να προτείνουν ποια κτήρια θα διατηρηθούν και ποια όχι.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εκδοθεί στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με πιθανότερο σχήμα χρηματοδότησης το ΣΔΙΤ. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2022 ώστε έως το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου.