Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
x

ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ: ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ


Μια εβδομάδα θα διαρκέσει το δέκατο ένατο Συνέδριο του Κ. K. Κίνας - 2.300 σύνεδρο χειροκρότησαν τον Κινέζο πρόεδρο κατά την πρώτη ημέρα αυτού

Στο ογκώδες Μέγαρο του Λαού με αισθητική σοβιετικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και οι 2.300 σύνεδροι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες του 19ου συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας. Με 89 εκ. μέλη είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον κόσμο. Κάθε πέντε χρόνια που συνεδριάζει ακολουθείται το ίδιο τελετουργικό, αλλά με άλλη θεματολογία, αφού και οι παγκόσμιες συνθήκες διαφέρουν.

«Σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά»

Στα 96 χρόνια ύπαρξης του κόμματος κανένας άλλος κινέζος ηγέτης δεν κρατιέται τόσο καλά στη θέση του όσο ο Σι Τζινπίνγκ. Στα πρώτα πέντε χρόνια προεδρίας του, άλλαξε τη χώρα του. Δεν έδωσε βαρύτητα τόσο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσο στην κομματική πειθαρχία και την προεξάρχουσα θέση του κόμματος. Χρησιμοποίησε τον αγώνα κατά της διαφθοράς όχι μόνο για να χτύπησει διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους. Στο 19ο Συνέδριο προειδοποίησε για τους κινδύνους από ενδεχόμενη αποδυνάμωση του κόμματος, καλώντας μέλη και συνέδρους να υλοποιήσουν το κινεζικό όνειρο.

«Το 19ο συνέδριο είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση στην Κίνα για τη διασφάλιση της αποφασιστικής νίκης στη διαμόρφωση μιας ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις πλευρές, αλλά παράλληλα και μια κρίσιμη στιγμή, σε μια περίοδο που ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Το θέμα αυτού του συνεδρίου λοιπόν είναι να παραμείνουμε πιστοί στους αρχικούς μας στόχους και στην αποστολή μας, να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και να εργαστούμε για την υλοποίηση του κινεζικού ονείρου της αναγέννησης» υπογράμμισε.

Εκσυγχρονισμός του στρατού

Η ομιλία του διήρκεσε ασυνήθιστα πολύ, περίπου 3,5 ώρες, και διακόπηκε πολλές φορές από το ζωηρό χειροκρότημα των συνέδρων. Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού, «που θα πρέπει να γίνει παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2025. Υπογράμμισε τις προόδους στη χώρα, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιθέσεις και τα σοβαρά προβλήματα, που δημιουργούν νέες προκλήσεις για το κόμμα και τη χώρα. «Το πρόβλημά μας είναι η μη ισορροπημένη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά υποσχόμενος μεγαλύτερο άνοιγμα στις αγορές και προστασία ξένων επενδυτών στη χώρα του.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, κατά τη διάρκειας της οποίας αναμένεται εκλεγεί ο Σι Τζινπίνγκ και πάλι Γενικός Γραμματέας του κόμματος. Παρατηρητές εκτιμούν ότι θα βάλει τις βάσεις για να παραμείνει σε αυτήν τη θέση περισσότερο από δέκα χρόνια, όπως συνηθίζεται, και να καταργήσει το μοντέλο συλλογικής ηγεσίας. Επίσης οι σύνεδροι θα εκλέξουν τα 205 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία θα προκύψουν τα 25 μέλη του πολιτμπιρό.

SZ,dpa,reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ