Skip to main content

Τζιρίτης: Η πορεία από τον σεισμό της Θεσσαλονίκης σε 50 χώρες

Πώς ο επιχειρηματίας Στέφανος Τζιρίτης οδήγησε την ISOMAT από ένα παλιό ορνιθοτροφείο στη Ν.Ιωνία Θεσσαλονίκης σε 50 χώρες και έξι ηπείρους.

Ο Στέφανος Τζιρίτης, ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, βλέποντας την ευκαιρία που υπήρχε στον τομέα των οικοδομικών υλικών. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και των αρχών του ’80 η ελληνική αγορά ήταν ολοκληρωτικά προσανατολισμένη στην εισαγωγή των συγκεκριμένων υλικών από το εξωτερικό. Το κλίμα της εποχής μάλιστα ήταν τέτοιο, που κάποιοι έσπευσαν να τον αποθαρρύνουν από τη συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή.

Αφορμή για εκείνον να ασχοληθεί με τον κλάδο, ο οποίος βρισκόταν τότε σε εμβρυικό στάδιο, αποτέλεσαν οι μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλονίκη το ’78 και στην Αθήνα το ’81, όταν και αυξήθηκαν σημαντικά οι απαιτήσεις για οικοδομικά υλικά προς αποκατάσταση των ζημιών.

Η παραγωγή των πρώτων προϊόντων ξεκίνησε από ένα παλιό ορνιθοτροφείο 250 τ.μ. στη Νέα Ιωνία της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πήρε δάνειο για να το εξοπλίσει και τα πρώτα βήματα για την ISOMAT ήταν γεγονός.... Σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου σε έξι ηπείρους. Και όπως λέει ο ιδρυτής της, Στέφανος Τζιρίτης στη Voria.gr, το πλάνο εξωστρέφειας συνεχίζεται με στόχο νέες αγορές.

-Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ιδρύθηκε η εταιρεία;

Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία, στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Γυρνώντας στην Ελλάδα, και αφού τελείωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ξεκίνησα να εξασκώ το επάγγελμά του πολιτικού μηχανικού δουλεύοντας σαν ιδιωτικός υπάλληλος σε μία κατασκευαστική εταιρεία και στη συνέχεια ασχολήθηκα για λίγο με την κατασκευή διαμερισμάτων.

Έτσι απέκτησα μία σημαντική εμπειρία για τα οικοδομικά υλικά.

Η αφορμή δόθηκε με το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978, αλλά και αυτού που ακολούθησε στην Αθήνα. Μετά τους δύο αυτούς σεισμούς, οι κατασκευές στις πληγείσες περιοχές υπέστησαν μεγάλες ζημίες και προέκυψαν προβλήματα, η αποκατάσταση των οποίων απαιτούσε πρωτοποριακά δομικά υλικά υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας.

Τα λιγοστά αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά εκείνη την εποχή ήταν άγνωστα στους περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ επειδή προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, είχαν ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τα ελληνικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, ήταν δύσκολο να καθιερωθούν και να χρησιμοποιηθούν ευρέως στον κατασκευαστικό τομέα.

Η διαπίστωση των παραπάνω ήταν η ευκαιρία. Αν και υπήρξαν πολλοί αυτοί που με αποθάρρυναν αρχικά, πίστεψα, ότι επειδή τα προϊόντα αυτά ήταν ακόμη άγνωστα στην ελληνική αγορά, θα είχαν μεγάλη ζήτηση, αν μπορούσε κάποιος να τα παράγει εγχώρια.

Το όραμά μου αυτό ήταν που με οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας ISOMAT, το 1980. Σκοπός της εταιρείας ήταν να παράγει και να προσφέρει στον κατασκευαστικό κλάδο τα ειδικά αυτά δομικά υλικά σε εφάμιλλη ποιότητα με τα εισαγόμενα, σε προσιτές όμως τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. 

Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, ξεκίνησα την έρευνά μου και κατέληξα ότι τα οικοδομικά υλικά με γερμανική τεχνολογία ήταν τα καλύτερα. Έτσι η ISOMAT σύναψε το 1981 σύμβαση παροχής τεχνολογίας με μία γερμανική εταιρεία, παράγοντας σιγά - σιγά τα πρώτα της προϊόντα με αυστηρά γερμανικές προδιαγραφές.  

Ο πρώτος χώρος παραγωγής ήταν ένα παλιό ορνιθοτροφείο 250 τμ., που νοίκιασα στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για ένα κτίριο από τσιμεντόλιθους με ξύλινη στέγη, το οποίο εξόπλισα με ένα γερμανικό μηχάνημα που απέκτησα παίρνοντας ένα μικρό δάνειο. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη παραγωγή. Στη συνέχεια αγόρασα οικόπεδο 6 στρεμμάτων στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου χτίστηκαν και οι πρώτες εγκαταστάσεις της εταιρείας με εμβαδό 600 τ.μ.

Συγχρόνως, άνοιξα και το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη με την προοπτική να κάνω χονδρική. Όμως οι έμποροι της εποχής εκείνης είχαν ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δικά μας προϊόντα και ακόμη λιγότερο για να τα μάθουν. Έτσι, με το σενάριο της χονδρικής να καταρρέει, προχώρησα αποφασιστικά σε λιανική πώληση με πρωταρχικό στόχο να διδάξουμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα προϊόντα στον κλάδο των μηχανικών.

Σήμερα η εταιρεία κάνει μόνο χονδρική πώληση αλλά συνεχίζει να δίνει την ίδια μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των πελατών της, κυρίως των εφαρμοστών και των εμπόρων αλλά και των μηχανικών. Η μικρή εκείνη επιχείρηση εξελίχθηκε με μεγάλο κόπο στη σημερινή ISOMAT, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία παράγει και διαθέτει σήμερα μία ευρεία γκάμα  δομικών χημικών προϊόντων και κονιαμάτων που χρησιμοποιούνται σε γενικές και ειδικές οικοδομικές εφαρμογές, επισκευές, βελτιώσεις, κλπ.

Η ISOMAT στα μέσα της δεκαετίας του 80

Αναλυτικότερα, διαθέτει 6 βασικές κατηγορίες προϊόντων:

1.  Στεγανωτικά Υλικά
2.  Βελτιωτικά Σκυροδέματος & Κονιαμάτων
3.  Κόλλες & Αρμόστοκους
4.  Επισκευαστικά Υλικά & Υλικά Βαφής
5.  Έτοιμους Σοβάδες
6.  Βιομηχανικά Δάπεδα

-Ποια είναι τα βασικά σημεία της ιστορικής διαδρομής της ISOMAT;

Η σύναψη παροχής τεχνολογίας με γερμανικό οίκο το 1981 για την παραγωγή προϊόντων αυστηρά γερμανικών προδιαγραφών υπήρξε από τους πρώτους καθοριστικούς σταθμούς για την μετέπειτα πορεία της ISOMAT, καθώς μας βοήθησε συνάμα να γνωρίσουμε και τελικά να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία που διέπει μία γερμανική εταιρεία, όπως την έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στην τεχνική υποστήριξη, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, την άριστη οργάνωση αλλά και τη συνέπεια.

Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της εταιρείας υπήρξε επίσης η στρατηγική μας απόφαση το 1997 να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα των κολλών πλακιδίων και αρμόστοκων, μία αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, στην οποία καταφέραμε να αποσπάσουμε σημαντικό μερίδιο λόγω της πολύ καλής σχέσης ποιότητας-τιμής.

Από τις σημαντικότερες επίσης κινήσεις μας, ήταν η στρατηγική απόφαση το 1999 να αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων, παύοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των δύο δικών μας καταστημάτων λιανικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Έχοντας αποκτήσει νέα δυναμική, το 2000 αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μία στρατηγική εξωστρέφειας σκοπεύοντας στη διεθνοποίησή της εταιρείας.

Η είσοδος μας στην αγορά των οικοδομικών βαφών των 2011 με τη σειρά χρωμάτων για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ISOMAT COLOR SYSTEM αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα βήματα της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ISOMAT στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

Επίσης, καθοριστικός σταθμός για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγικών πωλήσεων της εταιρείας και την είσοδο της σε νέες αγορές ήταν η επένδυση που έκανε το 2011 για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πολυουρεθανικών προϊόντων ενός συστατικού. Η σειρά ISOMAT PU SYSTEMS  περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων που αποτελείται από στεγανωτικά ταρατσών και μπαλκονιών, δάπεδα, σφραγιστικά και αστάρια.

Οι εγκαταστάσεις της ISOMAT στα Οινόφυτα Βοιωτίας

 

-Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που βγάλατε στην αγορά και πότε άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα δείγματα επιτυχίας;

Το πιο σημαντικό ήταν το προϊόν ASOLIT, που αντικαθιστούσε τον ασβέστη, και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ένα ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν όταν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά στις αρχές του ’80.

-Στο τέλος του 2017 εξαγοράσατε την προμηθεύτρια εταιρεία σας στη γερμανική αγορά, TRIANGEL Spezialbaustoffe. Ποιες κινήσεις έχετε κάνει μέχρι στιγμής μέσα από τη συγκεκριμένη εξαγορά;

Προσπαθούμε να επανδρώσουμε την εταιρεία με εξειδικευμένους και έμπειρους συνεργάτες και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές της σε όλη τη Γερμανική επικράτεια.

-Εκτός από τη γερμανική αγορά εξυπηρετείτε και άλλες αγορές μέσω της συγκεκριμένης θυγατρικής σας;

Τις αγορές της Αυστρίας και της Τσεχίας.

-Στη διάρκεια του 2016 κινηθήκατε λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2015 σε τζίρο. Ποια ήταν η εικόνα για το 2017 και τι περιμένετε για την τρέχουσα χρονιά;

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται και ο αντίκτυπος της κρίσης στο τζίρο μας, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2008 δηλαδή μέχρι σήμερα, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει σημειώσει πτώση άνω του 90% σε τ.μ. και σε όγκο.

Το 2018 αναμένουμε αύξηση του ενοποιημένου τζίρου κατά 20-25%.

Ενοποιημένος κύκλος εργασιών (σε εκατ. ευρώ)

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

Σύνολο

34,7

35,2

33,2

35,2

37,5

41,3

42,6

44,4

Ελλάδα

25

24,6

21

22

22,7

26

25,9

26,9

Εξαγωγές

9,7

10,6

12,2

13,2

14,8

15,3

16,7

17,4

-Mε δεδομένο το γεγονός ότι η εγχώρια οικοδομή έχει πληγεί έντονα στα χρόνια της κρίσης, ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που σας κράτησαν όσο το δυνατόν περισσότερο ανεπηρέαστους;

Κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στη δημιουργία νέων προϊόντων και γραμμών παραγωγής και αφετέρου στην εντατικοποίηση της εξωστρέφειας.

Έτσι, εντείναμε τον ρόλο της Έρευνας & Ανάπτυξης μέσω των 5 χημείων R&D και 2 χημείων Ποιοτικού Ελέγχου που έχουμε στην εταιρεία. Το τμήμα R&D της ISOMAT δημιουργεί κάθε χρόνο 20 περίπου νέα προϊόντα και συγχρόνως βελτιώνει, όπου απαιτείται, τα υπάρχοντα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε νέες ομάδες προϊόντων που ανταποκρίνονται περισσότερο στη νέα τάση της αγοράς για ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών, δεδομένης της ανύπαρκτης νέας οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, εισήλθαμε στην αγορά των οικοδομικών χρωμάτων, αναπτύσσοντας βαφές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με γνώμονα την πολύ υψηλή ποιότητα, την εύκολη τους εφαρμογή από το μάστορα και το άρτιο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, και για το λόγο αυτό είχαν εξαιρετική αποδοχή από την αγορά.

Επίσης, κάναμε μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων για την ανάπτυξη πολυουρεθανικών προϊόντων ενός συστατικού, τα οποία είναι κυρίως πολύ υψηλής ποιότητας στεγανωτικά. Για τα προϊόντα αυτά, παράγουμε μέσω δικών μας προηγμένων εγκαταστάσεων (αντιδραστήρων), και την πρώτη ύλη, πράγμα που μας καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, εξελίξαμε και συμπληρώσαμε τη σειρά προϊόντων πατητής τσιμεντοκονίας, η οποία έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά, τόσο για την ποιότητα όσο και για την υψηλή αισθητική των προϊόντων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», και για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών, αναπτύξαμε μία σειρά ολοκληρωμένων προϊοντικών λύσεων που απαρτίζονται από ειδικά κονιάματα και έγχρωμους ακρυλικούς σοβάδες, οι οποίοι προσφέρουν συνάμα και αισθητική αναβάθμιση των κτιριακών προσόψεων.

Τέλος, η αγορά, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική ποιότητα και των υπόλοιπων προϊόντων της εταιρείας, όπως τις κόλλες πλακιδίων και τους αρμόστοκους, τα παραδοσιακά μας στεγανωτικά και τα επισκευαστικά μας κονιάματα, συνεχίζει να τα προτιμά και να τα στηρίζει.  

Ένας άλλος τομέας που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και ενισχύσαμε ήταν οι εξαγωγές. Επανδρώσαμε το τμήμα εξαγωγών με εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη και ενισχύσαμε τη συμμετοχή μας με δικά μας μοντέρνα περίπτερα στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις του κόσμου, καλύπτοντας περιοχές από τη Ασία έως την Αμερική.

Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πελατών μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω σεμιναρίων, ώστε να είναι καλοί γνώστες της σωστής εφαρμογής των προϊόντων μας.

Τέλος, θεωρούμε ότι ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας της εταιρείας μας είναι οι άνθρωποί μας, τα εξαιρετικά στελέχη μας (η εταιρεία απασχολεί μεταξύ άλλων 67 διπλωματούχους μηχανικούς και χημικούς στην Ελλάδα και στις θυγατρικές της), που εργάζονται με κοινό όραμα και στρατηγική.


-Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας τόσο για το 2018, όσο και για την επόμενη τριετία;

Η ενίσχυση της εξωστρέφειά μας τόσο μέσω των θυγατρικών μας όσο και μέσω της εισόδου σε νέες αγορές. Όσον αφορά την Ελλάδα περαιτέρω ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς μας τόσο στα οικοδομικά χρώματα όσο και στα πιο παραδοσιακά μας προϊόντα.

-Έχετε αυτή τη στιγμή στο πλάνο σας συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων σας και την αύξηση του τζίρου;

Η Isomat έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια κυρίως για την επέκταση και την αναβάθμιση του μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού των εγκαταστάσεών της στην Ελλάδα και περίπου 4 εκατ. ευρώ για τα εργοστάσια της σε Σερβία και Ρουμανία.

-Υπάρχει κάποια αγορά στόχος, η οποία βρίσκεται στο κάδρο σας, και θα σας δούμε να δραστηριοποιείστε κατά το προσεχές χρονικό διάστημα;

Εντείνουμε την προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των θυγατρικών μας ενώ ενισχύουμε την παρουσία μας στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε και στην Ινδία ενώ και η αγορά της Συρίας φαίνεται να επανέρχεται και παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον.  

Η ISOMAT σε αριθμούς

Τρεις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία

7 θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία

Εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες σε 6 ηπείρους.

Σύνολο προσωπικού: 415 άτομα σε Ελλάδα - εξωτερικό (67 είναι μηχανικοί και χημικοί)

Προσωπικό στην Ελλάδα: 280 άτομα (41 εκ των οποίων είναι μηχανικοί και χημικοί)

Προσωπικό σε θυγατρικές: 135 άτομα (26 είναι μηχανικοί και χημικοί)