Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Έκτακτο σχέδιο στήριξης της οικονομίας ζητεί ο Τζιτζικώστας

Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είχε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Πάνω από 5% των 1.500 τεστ για κορωνοϊό που έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι θετικά, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι νωρίς το πρωί το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, όμως κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν τεστ, διότι ο ΕΟΔΥ όσο μεγαλύτερο δείγμα έχει τόσο καλύτερα συμπεράσματα θα βγάλει για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, μετά τις πρωινές ουρές στην παραλία, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής για να κάνει κάποιος πολίτης τεστ έχει πέσει στα πέντε λεπτά, ενώ εξετάσεις θα γίνονται μέχρι τις 8.00' το βράδυ.

Τζιτζικώστας – Έκτακτο σχέδιο για την οικονομία

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την τοπική οικονομία και για την ενίσχυση όσων πληγούν από τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα όλα τα μέτρα και τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Ζητώ ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία. Η οικονομία στην περιοχή μας θα μπει σε περαιτέρω ύφεση λόγω των νέων μέτρων. Πρέπει όλοι μας αξιοποιώντας όλους τους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουμε ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική οικονομία, οι επιχειρήσεις μας, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και όσοι πληγούν περισσότερο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Όπως έχουμε αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ότι όταν θέλουμε μπορούμε κι όταν πιστέψουμε σε ένα στόχο τα καταφέρνουμε. Το κάναμε δυο φορές στη Θεσσαλονίκη. Μία τον Μάρτιο και μία αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουμε γι' ακόμη μια φορά, ας ελπίσουμε τελευταία», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο κόκκινο και οφείλουμε όλοι, φορείς, πραγματική οικονομία, πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να προσπαθήσουμε διπλά και τριπλά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Να αυξήσουμε τους ελέγχους, αλλά και να αντιληφθούμε ότι καθένας και καθεμιά από εμάς κρατάει στα χέρια του το εάν και για πόσο η Θεσσαλονίκη θα μείνει στο κόκκινο. Έχει σημασία η καθολική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Αποστάσεις, μάσκες, ιδιαίτερη προσοχή και περιορισμός των μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν θα βγούμε αν δεν προσέξουμε».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε επίσης ότι εξετάστηκε στη σύσκεψη η κατάσταση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. «Ο ΕΟΔΥ έχει κάνει ήδη χιλιάδες τεστ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κάτι που μας έχει βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις έγκαιρα και με το σωστό τρόπο», είπε.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια στηρίζει το εθνικό σύστημα υγείας με 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα άλλα 40 για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής τους υποδομής. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Υγείας το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των χρημάτων να διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία. Ήδη η Περιφέρεια έχει παραδώσει 24 κλίνες ΜΕΘ, αλλά θεωρώ ότι με αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσει το σύστημα υγείας στην Κεντρική Μακεδονία να θωρακιστεί. Αρκεί να γίνει αυτό γρήγορα γιατί η κατάσταση έχει αρχίσει να είναι ιδιαιτέρως προβληματική», σημείωσε.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που θα λάβει το επόμενο διάστημα, όπως έγινε και στην πρώτη περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, με τηλεϊατρική, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και στους επτά νομούς θα εξυπηρετούν μόνο ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα επιτρέπεται προσέλευση των πολιτών και μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Αρκουμανέας

Ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε στη χώρα μας τετραπλασιασμό των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνουμε κάθε μέρα, έχουμε αυξητικές τάσεις, τις οποίες τις έχουμε δει και θα δούμε και αύξηση κρουσμάτων κατά πάσα πιθανότητα και το επόμενο διάστημα. Για τη Θεσσαλονίκη που είναι στο κόκκινο ξέρουμε ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα. Έχουμε δει σε άλλες περιοχές ότι πηγαίνουν καλύτερα όταν έχουμε εφαρμόσει στοχευμένα τοπικά μέτρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουμε θεαματική αύξηση των κρουσμάτων και πολύ μεγάλη πίεση από την πανδημία σε όλες τις κοινωνίες. Θα το δούμε αυτό και στη χώρα μας. Τα τρία εξεταστήρια κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το επόμενο διάστημα θα μπορούν να υποδεχτούν περισσότερο κόσμο, με πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ώστε να γίνουν περισσότερες εξετάσεις κατόπιν ραντεβού μέσω των νοσοκομείων. Σήμερα έχουμε ήδη κάνει στην παραλία της Θεσσαλονίκης πάνω από 1.500 τεστ και μπορούν να έρθουν όλοι όσοι θέλουν να εξεταστούν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Από το πρωί η θετικότητα είναι πάνω από 5%. Αυτό όμως μεταβάλλεται. Όσοι έρχονται από νωρίς για τεστ συνήθως έχουν ή νιώθουν κάποια συμπτώματα, με αποτέλεσμα η θετικότητα να είναι αυξημένη και στη συνέχεια της ημέρας θα δούμε πως θα πάει. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες πολιτών».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.