Skip to main content

Ημερίδα Voria - Τζιτζικώστας: Προτεραιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για δράσεις και έργα στον ενεργειακό τομέα

Για τις δράσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που στοχεύουν στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, μίλησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στην ημερίδα της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Συγχαίροντας την πρωτοβουλία, τόνισε πως μετά δύο καίριες παρεμβάσεις που διοργάνωσε η Voria για το θαλάσσιο μέτωπο και το κυκλοφοριακό, η σημερινή ημερίδα ανοίγει το διάλογο για ένα κορυφαίο ζήτημα. Παράλληλα συνεχάρη τη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας για τα σημαντικά ζητήματα που αναδεικνύει και το υψηλό επίπεδο δημοσιογραφίας που διατηρεί καλύπτοντας τα γεγονότα της Βορείου Ελλάδας γενναίες αποφάσεις χωρίς ημίμετρα και καθυστερήσεις.

«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία προτεραιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για δράσεις και έργα στον ενεργειακό τομέα.

«Εντάξαμε και χρηματοδοτούμε 40 έργα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων στην περιοχή μας όπως το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το δημαρχιακό μέγαρο της Κατερίνης, τα κτήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου, δεκάδες σχολικές μονάδες σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε.

«Παράλληλα επενδύουμε και στην κυκλική οικονομία. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στηρίζουμε την ένταξη των νέων καινοτόμων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Ακόμα, φέρνουμε κοντά την έρευνα και την γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, με την επιχειρηματικότητα με δράσεις και ιδέες που  είναι φιλικές στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 16 έργα για την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της κινητικότητας και την ενίσχυση καθαρών αστικών μεταφορών με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τονίζοντας πως πρόκειται για πραγματική επένδυση και βεβαιώνοντας την άψογη συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως η Κεντρική Μακεδονία, πρώτη στην Ελλάδα και δίνοντας το παράδειγμα στις υπόλοιπες, εξόπλισε με νέο στόλο οχημάτων την περιοχή και νέα σημεία φόρτισης που θα τοποθετηθούν σε όλο το δίκτυο.

Ακόμα σημείωσε πως μία βασική δράση της Περιφέρειας είναι η χρηματοδότηση για την επέκταση του φυσικου αερίου στις Σέρρες, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια προσφέοντας αφενός ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μειώνοντας το κόστος ενέργειας και αφετέρου ανακουφίζοντας τους πολίτες με μείωση του κόστους θέρμανσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρόσθεσε ότι παρόλο που τόσο η επέκταση του φυσικού αερίου όσο και η ηλεκτροκίνηση των δημοσίων οχημάτων είναι εθνική προτεραιότητα, επισήμανε πως λόγω γραφειοκρατίας δεν έχουν ολοκληρωθεί, ζητώντας τη συνδρομή του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που ήταν και κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ώστε να μπει η Περιφέρεια σε κλοιό ενεργειακής μετάβασης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Υφυπουργού Εσωτερικών(τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίους απουσίαζε λόγω κυβερνητικής περιοδείας στην Ροδόπη και τον Έβο, απηύθυνε η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Υφυπουργού, Πέγκυ Κιουτσούκη.



Στον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι το 2020 η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα του περιφερειακού κέντρου ελέγχου ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ επισήμανε πως αποστολή του νέου φορέα είναι να εξασφαλίσει την αγαστή συνεργασία , τον συντονισμό της λειτουργίας των συστημάτων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

«Όπως είναι ήδη γνωστό, η λειτουργία του θα εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας , θα βελτιώσει την λειτουργία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραπάνω απόφαση έρχεται πρώτη σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που έχει στόχο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ξανά τον ρόλο του ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων. Η πόλη μας και συνολικά μαζί της η Βόρεια Ελλάδα διψά για επενδύσεις ανάπτυξη και φυσικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανασχεδιάζει ταχύτατα το ενεργειακό μείγμα δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τις πολιτικές για το κλίμα και βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αύξηση της διεισδυτικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ήταν το μήνυμα του κ. Καράογλου.