Skip to main content

Τζιτζικώστας: Δεν δεχόμαστε περικοπές στην κοινωνική συνοχή

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ. Τι είπε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το μεταναστευτικό και την Κ. Μακεδονία

Πρώτη παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα ως νέου προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε λίγες μόνο ώρες μετά την πανηγυρική ομόφωνη εκλογή του με την υποστήριξη και των έξι παρατάξεων της Επιτροπής.

Η παρέμβασή του ήρθε στη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος πλέον της Επιτροπής.

Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι να μη γίνουν οι προγραμματισμένες περικοπές στο νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικά στον τομέα της κοινωνικής συνοχής.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα γίνουν οι περικοπές που έχουν δημοσιοποιηθεί για την κοινωνική συνοχή. Τα χρήματα για την κοινωνική συνοχή είναι τα χρήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι τα κονδύλια από τα οποία γίνονται σχολεία, δρόμοι, νοσοκομεία κτλ. Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο μεγάλο δώρο στους ευρωσκεπτικιστές και τους λαϊκιστές. Ως πρόεδρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα επιμείνω στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Υπάρχουν περιθώρια περικοπών από αλλού. Η μείωση 10% των πόρων για την κοινωνική συνοχή και 15% για την αγροτική οικονομία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες μας. Ελπίζω να επιτύχουμε μια τελική συμφωνία, ώστε οι περικοπές να είναι περιορισμένες σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί που προανέφερα. Το Brexit δημιούργησε πρόβλημα, αλλά δε δικαιολογεί και δε θα κάνουμε περικοπές στην ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν περιθώρια περικοπών από αλλού, όπως από ορισμένα προγράμματα της Κομισιόν. Θα έχουμε την απαραίτητη συνεννόηση διότι εδώ μιλάμε για πρόβλημα Δημοκρατίας και αξιοπιστίας της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ήδη σήμερα θα γίνει μια πρώτη κουβέντα στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα και προεδρεύει αυτή την ώρα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα και χωρίς περιστροφές απάντησε ευθέως ότι «η Ευρώπη στο μεταναστευτικό απέτυχε».

«Είναι χρέος μου και θα ασκήσω πίεση στο μεταναστευτικό, ώστε να δοθεί συνολική λύση για την κατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, για την ορθολογική κατανομή τους. Η ΕΕ άφησε μόνες τους δύο χώρες του νότου της Ευρώπης (η μία είναι η Ελλάδα) και λίγες, συγκεκριμένες περιφέρειες να διαχειριστούν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Απέτυχε η Ευρώπη σ' αυτό το ζήτημα. Δεν είναι αυτή η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Κι αυτό (η αλληλεγγύη) είναι βασικό στοιχείο της ύπαρξης της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο και να πάρουν όλοι το βάρος που αναλογεί στον καθένα στο μεταναστευτικό», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η εκλογή του για την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «Η Κεντρική Μακεδονία είναι πλέον στην καρδιά της Ευρώπης. Θα παραμείνει η πρώτη και κορυφαία προτεραιότητα μου η Κεντρική Μακεδονία, διότι εδώ, στην Επιτροπή των Περιφερειών βρίσκομαι ως ο εκπρόσωπός της. Η προεδρία της Επιτροπής αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τη χώρα. Πρώτη φορά εκλέγεται και μάλιστα ομόφωνα Έλληνας επικεφαλής μιας τόσο σημαντικής δομής της ΕΕ, με δυνατότητα παρέμβασης σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Θα συμμετέχουμε ενεργά πια Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία στη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Στην προσπάθεια για μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της Ευρώπης».