Skip to main content

Τζιτζικώστας για ΕΥΑΘ: Σύμπτωση η υποβολή του φακέλου πριν τη ζημιά;

Η συζήτηση για το νερό στο Συμβούλιο - Οι ευθύνες και ο φάκελος που απεντάχτηκε από το ΕΣΠΑ υπουργείου για να επανυποβληθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

Το θέμα της ΕΥΑΘ συζητήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημέρωσε το σώμα για την προσφυγή του, μαζί με δημάρχους που υδρεύονται από την ΕΥΑΘ, στον εισαγγελέα.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε όσα δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Λάμπρο Τσόγκα, και ζήτησε εκ νέου να αναλάβουν οι αποκλειστικά αρμόδιοι τις ευθύνες τους και μάλιστα εντός της ημέρας.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «ήταν εξ αρχής λάθος η αντιμετώπιση του προβλήματος, σε λάθος κατεύθυνση. Ταλαιπώρησαν τους συμπολίτες μας και δημιούργησαν και θέματα δημόσιας υγείας. Τώρα να αναζητηθούν ευθύνες και να διαβεβαιώσουν ΕΥΑΘ και κυβέρνηση ότι θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν που δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβεί ανάλογο πρόβλημα, ειδικά μπαίνοντας στη θερινή περίοδο. Φανταστείτε το ίδιο πρόβλημα να συνέβαινε Ιούλιο ή Αύγουστο...».

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνδράμει μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην οριστική επίλυση του προβλήματος. Όμως όπως είπε αυτό θα απαιτήσει περίπου δυο χρόνια. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «πρέπει με τις παρεμβάσεις και συντηρήσεις του δικτύου να διασφαλίσουν ΕΥΑΘ και κυβέρνηση ότι δε θα ξαναζήσουμε την ίδια κατάσταση».

Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που συγκάλεσε το γραφείο πρωθυπουργού για την κρίση, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι αυτή έγινε σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Η Περιφέρεια, είπε, αν και αναρμόδια εκπροσωπήθηκε από την αντιπεριφερειάρχη, Γερακίνα Μπισμπινά, για τα θέματα δημόσιας υγείας και διευθυντικά στελέχη.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης και για όσους έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες για τις αρμοδιότητες για τον αγωγό: «Για το ΕΣΠΑ και τα διάφορα που διατείνονται επισκέπτες υπουργοί στην περιοχή μας θέλω να επισημάνω ότι είναι επισκέπτες από τη στιγμή που προσπαθούν απλά να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Να τους θυμίσω ότι έχει υποβληθεί από τις 9 Μαρτίου μια μελέτη από την ΕΥΑΘ προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή τη στιγμή γίνεται η αξιολόγηση του φακέλου, όπως και κάθε φακέλου. Παίρνει καιρό για να διασφαλίσουμε ότι είναι καλά θεμελιωμένο τόσο ώστε να μην απενταχτεί τους επόμενους μήνες. Έχω ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία, αλλά αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη ήταν η σύμπτωση να υποβληθεί ο φάκελος λίγες μέρες προτού σπάσει ο αγωγός. Μεγάλη σύμπτωση μια εκκρεμότητα επτά ετών να έρχεται για ένταξη στο ΕΣΠΑ λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κρίση. Για τη λειτουργία της ΕΥΑΘ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας πολλά χρόνια πριν. Θεωρούμε πως δεν επιτρέπεται να μη συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση. Την επίβλεψη πρέπει να την έχει η Περιφέρεια. Όπως πρέπει να έχει και την επίβλεψη στο λιμάνι και το αεροδρόμιο. Όλα τα προβλήματα προκύπτουν από ζητήματα που δεν διαχειριζόμαστε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Γι' αυτό επιμένουμε στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση».

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «το 2012 (όταν απεντάχτηκε το έργο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις) αρμοδιότητα για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων είχε η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση το έργο».

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, έθεσε το ζήτημα της έκδοσης ψηφίσματος από την Περιφέρεια, που να λέει με σαφήνεια ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και να τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, εκφράζοντας παράλληλα και τις θέσεις στην ερώτηση που κατέθεσε η ίδια και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, στο περιφερειακό συμβούλιο και δημοσίευσε χτες η Voria.gr.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, έκανε λόγο για εξευτελισμό μιας πόλης 1,5 εκ. ψυχών, που δεν μπορούσε να υδροδοτηθεί, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι δεν ανέλαβαν καν τις ευθύνες τους. Και ο κ. Γάκης τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, ζήτησε να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες, τόσο για το πρόβλημα που εκδηλώθηκε, όσο και για την κατάσταση του δικτύου της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία όπως είπε δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και άρα υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλης Ρέβας, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στην ύδρευση δημιουργούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης του νερού που έχει καταστεί εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, επέρριψε ευθύνες στην ΕΥΑΘ και την κυβέρνηση και ζήτησε να λογοδοτήσουν και να λύσουν το πρόβλημα.

Στο σύνολό τους πάντως οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν να γίνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να μην ανακύψει ξανά στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα.