Skip to main content

Τζιτζικώστας για γενοκτονία Αρμενίων: Η λήθη δεν θα βρει ποτέ χαραμάδα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει πως «καμία πανδημία, κανένας ιός δεν μπορεί να επισκιάσει την ιστορική μνήμη».

«Η λήθη δεν θα βρεί ποτέ ούτε χαραμάδα στη δική μας κοινωνία», αναφέρει στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει:

«Καμία πανδημία, κανένας ιός δεν μπορεί να επισκιάσει την ιστορική μνήμη. Και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, παρά το γεγονός ότι φέτος είμαστε μακριά, η μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων μας φέρνει πιο κοντά και μας κρατάει ενωμένους για ένα κοινό σκοπό: να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία.

Ενάμισι Εκατομμύριο Αρμένιοι θανατώθηκαν μαρτυρικά και πολλοί εκδιώχθηκαν και ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους. Η Ελλάδα είναι μία από τις νέες πατρίδες που υποδέχθηκαν τους Αρμένιους που επιβίωσαν από την τραγωδία.

Εδώ ξεκίνησαν μια νέα ζωή, μέσα από τον πόνο και τον ξεριζωμό, μέσα όμως και από τα ήθη και τα έθιμα που κράτησαν βαθιά μέσα τους.

Εργάστηκαν σκληρά και δημιούργησαν νέες οικογένειες. Και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της νέας τους πατρίδας, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό μας.

Όπως εδώ στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, που ζει η παλαιότερη οργανωμένη Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας.

Σήμερα ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων συνεχίζεται και όλοι οι Έλληνες σταθερά στεκόμαστε στο πλευρό σας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται αυτό που ρητά αναφέρει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι: "Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915-1917 εναντίον τον Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν μια Γενοκτονία".

Τα κλειστά αυτιά και μάτια, η αδιαλλαξία και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και οι νέες προκλήσεις, τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και επεκτατισμού, ξεπερνούν τα όρια της ανοχής και της υπομονής και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή να συμμετέχω στις φετινές, ιδιαίτερες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η λήθη δεν θα βρεί ποτέ ούτε χαραμάδα στη δική μας κοινωνία.

Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα, τη μνήμη των Αρμενίων, αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας».