Skip to main content

Τζιτζικώστας: Η φρίκη και η βαρβαρότητα του 1922 θα μας στοιχειώνει

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας παρέστησαν σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, αλλά και το τρισάγιο που τελέστηκε στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε:

«Αποτίσαμε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Θυμόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε, τον πόνο και τη θυσία των Ελλήνων. Το ανοιχτό τραύμα που άφησε ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τους ένα εκατομμύριο Έλληνες που βίωσαν τη σφαγή της Σμύρνης και τις κτηνωδίες, που συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Κανείς να μη ζήσει ξανά αυτή τη φρίκη. Κι αυτό δεν είναι ευχή, αλλά παραίνεση προς όλους, ώστε να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου η λέξη Γενοκτονία να μην ξαναβρεί στο σύγχρονο κόσμο εφαρμογή. Ο Ελληνισμός έχει ζήσει την προσφυγιά. Την κουβαλάμε μέσα μας, στις ζωντανές μνήμες από τη μακραίωνη Ιστορία μας. Η χώρα μας επιδιώκει διαχρονικά την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα. Εγγύηση όμως γι’ αυτά τα αγαθά αποτελεί η αντίστοιχη στάση από όλους και επιτέλους η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας από όλους και μια ειλικρινής συγγνώμη. Μόνον έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε ένα κοινό μέλλον ευημερίας. Χωρίς την οφειλόμενη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας η φρίκη και η βαρβαρότητα του 1922 θα μας στοιχειώνει. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμούμε κάθε χρόνο και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους προγόνους μας».