Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλάζει την εικόνα στους οχτώ Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ανακοινώθηκαν νέες δράσεις.

Ως το πιο μεγάλο και ολοκληρωμένο έργο αστικής αναγέννησης στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υλοποιεί σε οχτώ Δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 84,5 εκ. ευρώ, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν αλλάζουμε την εικόνα, αλλάζουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στις γειτονιές, τις πλατείες και τους δρόμους των Δήμων» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχει ολοκληρωθεί η εξειδίκευση του προγράμματος σε ποσοστό 99% του προϋπολογισμού, ενώ η έκδοση των προσκλήσεων έφτασε σε ποσοστό 80% και η ένταξη έργων σε 36,4%. Έχουν ενταχθεί 49 έργα και στους οχτώ Δήμους, μεταξύ των οποίων δυο υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ευφυές σύστημα κινητικότητας, που ενοποιεί τα τρία κέντρα διαχείρισης των φωτεινών σηματοδοτών σε όλη τη Θεσσαλονίκη σε ένα και το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας είναι η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρεια), καλούνται να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους. «Δουλέψαμε πολύ, δουλέψαμε με μέθοδο. Και ταυτόχρονα, ως διοίκηση της Περιφέρειας, πήραμε την απόφαση να διασφαλίσουμε τους διπλάσιους από τους πόρους που ήμασταν υποχρεωμένοι να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση, γιατί ακριβώς πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας. Και είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση που πήραμε και τη δουλειά που κάναμε, καθώς τα πρώτα, σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ξεκίνησαν ήδη να φαίνονται στην πράξη», είπε ο περιφερειάρχης.

Νέες δράσεις

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται οι δράσεις του προγράμματος για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, αλλά και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Το πρόγραμμά μας είναι το πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων, δημοσίευσης προσκλήσεων και εντάξεων έργων σε όλη την Ελλάδα», είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Ένα δείγμα εφαρμογής της μητροπολιτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης είναι αυτό το πρόγραμμα. Παρά την εξαντλητική διαβούλευση, η αγαστή συνεργασία Δήμων και φορέων έφερε αποτελέσματα. Γι' αυτό είμαστε πρώτοι σε υλοποίηση του προγράμματος, που είναι το μοναδικό το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί έργο για οχτώ Δήμους κι όχι για ένα».

Οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε την εξέλιξη του προγράμματος πολύ ικανοποιητική και αναφέρθηκε στην ανάπλαση των 6 στρ. στην οδό Καραντινού στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που βρίσκεται πλέον στο στάδιο τευχών δημοπράτησης, αλλά και σε σημαντικά έργα αναπλάσεων στο Δήμο, που έχουν ήδη προκηρυχθεί και εξελίσσονται.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις που γίνονται στον κεντρικό δήμο, μέσω του προγράμματος, όπως οι αναπλάσεις πλατειών, πάρκων και ελεύθερων χώρων, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης, τα πάρκα γειτονιάς, τα πράσινα δώματα, οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις, αλλά και ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο στο σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, δήλωσε: «Είμαι από τους θιασώτες της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, γιατί είναι πολλά τα ζητήματα που μας ενώνουν και πολλά τα διαδημοτικά έργα, που για να υλοποιηθούν χρειάζονται ευρύτερη συνεργασία. Θεωρώ ότι πάμε καλά κι αυτό φαίνεται στην πράξη. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, είμαστε κοντά σας».

Ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, χαρακτήρισε καλό αναπτυξιακό εργαλείο το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «υπήρξαν προβλήματα με την ένταξη ώριμων μελετών, λόγω υποστελεχώσεων και αποδιοργάνωσης των υπηρεσιών των Δήμων. Ακόμη σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουμε με το ιδιοκτησιακό διαφόρων χώρων στο Δήμο μας, όμως προχωράμε».

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, δήλωσε ότι «υπήρξε πνεύμα συνεργασίας. Θα πρέπει όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης σε μητροπολιτικά ζητήματα να έχουμε ευρύτητα πνεύματος συνεργασίας για να αποφύγουμε διαχωρισμούς. Να αντιμετωπιστεί η πόλη ως ενιαίο σύνολο είναι το ζητούμενο και μέσα από αυτό το πρόγραμμα το πετυχαίνουμε».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, είπε ότι «το στοίχημα για το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εμβληματικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα, είναι στοίχημα για όλη τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη κι αυτό έγινε κοινό κτήμα όλων. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος υπερκεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες. Λειτουργεί άψογα η όλη διαδικασία, χάρη στη συνεργασία όλων μας».

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, είπε ότι γίνονται εξαιρετικές παρεμβάσεις στην Πυλαία, σε ελεύθερους πράσινους χώρους και παιδικές χαρές, ενώ όλες οι παρεμβάσεις έχουν πολύ πράσινο και αστικό εξοπλισμό, αναμορφώνοντας την περιοχή. Ο κ. Καϊτεζίδης έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική παρέμβαση για τη διαμόρφωση πράσινου πάρκου, φιλικού για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, στα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ σημείωσε ότι σχεδιάζεται περαιτέρω ανάπτυξη και νέες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο Ελαιόρεμα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, ζητώντας να περιληφθεί στο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση των μελετών για τα έργα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ