Skip to main content

Τζιτζικώστας: Να μείνει τμήμα των αρχαίων στη Βενιζέλου

Παραμονή ενός τμήματος των αρχαιοτήτων και άμεση προώθηση των εργασιών κατασκευής του μετρό, είναι η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

του Δημήτρη Κούρου
 

Παραμονή ενός τμήματος των αρχαιοτήτων και άμεση προώθηση των εργασιών κατασκευής του μετρό, είναι η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως την εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνέστησε αναμονή για την έκδοση του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (τις επόμενες μέρες), καθώς το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι ο αρμόδιος και επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας για τέτοιου είδους ζητήματα.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε ενάντια στις ακραίες τοποθετήσεις (είτε παραμονή, είτε απομάκρυνση όλων των αρχαιοτήτων από το φυσικό τους χώρο) από αρμόδιους και μη, ενώ «κάρφωσε» γι’ ακόμη μια φορά το δήμο Θεσσαλονίκης, για το γεγονός ότι δεν απελευθέρωσε ως όφειλε και εγκαίρως τους απαιτούμενους χώρους για τη συνέχιση των εργασιών του μετρό, με αποτέλεσμα αυτό να βαλτώσει και να βρεθούν χωρίς δουλειά 400 εργαζόμενοι.

«Επ’ ουδενί δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την τύχη ενός αναπτυξιακού έργου, όπως το μετρό. Ετσι κι αλλιώς έχει βαλτώσει, υπάρχουν ευθύνες και δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Το μετρό δεν μπορεί να καθυστερεί πλέον ούτε μια μέρα. Όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα αρχαία στη Βενιζέλου είναι σημαντικότατα, μοναδικά, ανεκτίμητης αξίας ιστορικής και αρχαιολογικής. Δεν μπορούμε συνεπώς να υιοθετήσουμε εύκολα λύσεις του τύπου ‘τα παίρνουμε και φεύγουμε’. Θέλουμε να βρεθεί λύση που να μην καθυστερεί το μετρό, αλλά και να προστατεύει τα ευρήματα, με την παραμονή τουλάχιστον ενός τμήματός τους στο σταθμό. Να ‘παντρευτεί’ το έργο με τα αρχαία. Έγινε στην Αθήνα και όχι μόνο σε ένα σταθμό. Γιατί να μη γίνει κι εδώ», είπε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να επισκεφθούν το χώρο των ευρημάτων, ώστε να αποκτήσουν ιδία άποψη για το διακύβευμα.