Skip to main content

Τζιτζικώστας: Περιφέρεια να ζεις και να δημιουργείς η Κ. Μακεδονία

Τους στόχους που θέτει για την Κεντρική Μακεδονία του 2023 μετά την πανηγυρική επανεκλογή του περιγράφει στη Voria ο Περιφερειάρχης.

Σε μια εξωστρεφή, καινοτόμα και πράσινη Κεντρική Μακεδονία, που θα διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσημο και θα πρωταγωνιστεί στο επιχειρείν, στοχεύει την ερχόμενη τετραετία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος σάρωσε από την πρώτη Κυριακή στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με ποσοστό 62,02%, περιέγραψε στη Voria το όραμά του για την Κεντρική Μακεδονία του 2023, μίλησε για την πρωτιά της Περιφέρειας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και επισήμανε την ανάγκη απελευθέρωσης των πραγματικών δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Πώς πρέπει να είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2023, στο τέλος δηλαδή της νέας σας θητείας, για να τη θεωρήσετε πετυχημένη;

Σύγχρονη και ανθρώπινη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Σύγχρονη με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και καθιέρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη λειτουργία της Περιφέρειας. Με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με πολλές νέες και καλές θέσεις εργασίας, με καινοτομία και χώρο δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, με ισχυρό πρωτογενή τομέα, με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια. Μια Περιφέρεια που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον με βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ενεργειακή αυτονομία στα δημόσια κτήρια, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας  Ανθρώπινη, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με στήριξη της οικογένειας και πρόσβαση ακόμα περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, μέριμνα και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Χτίζουμε μία Περιφέρεια στην οποία θέλεις να ζεις και να δημιουργείς, νιώθοντας σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή σου, το μέλλον, την οικογένειά σου.

-Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα στην προηγούμενη θητεία σας;

Σε κάθε μεγάλη προσπάθεια, όπως και σε κάθε διοίκηση πάντα θα γίνονται και λάθη και παραλήψεις και καθυστερήσεις. Υπάρχουν πράγματα που ήθελα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ολοκληρωμένα, όπως η πλήρης καθιέρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η κατάργηση των γκισέ όμως τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να εστιάσουμε την προσοχή μας κυρίως στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρωτόγνωρης κρίσης που βίωσε η χώρα καταφέρνοντας να πετύχουμε σημαντικές νίκες για την Περιφέρειά μας. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση έργων αναβαθμίζοντας το δίκτυο των υποδομών μας, δημιουργώντας παράλληλα πολλές νέες θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, σταθήκαμε επίσης δίπλα στις οικογένειες εξασφαλίζοντας θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χρηματοδοτήσαμε τις επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αναπτυξιακά σχέδια επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού. Με απλά λόγια δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα τόσο για την προστασία της κοινωνικής συνοχής όσο και για τη γρήγορη και πλήρη έξοδο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κρίση. Και μπροστά μας τώρα έχουμε το μεγάλο στόχο για μετρήσιμη, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. 

-Μόλις αναφερθήκατε στην πανελλαδική πρωτιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επαρκούν, ωστόσο,  οι ευρωπαϊκοί πόροι για να υλοποιήσετε το όραμά σας την επόμενη τετραετία;

Χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν στη χώρα και στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε παράλληλα με τις επιδόσεις μας και τις σημαντικές πρωτιές που κατακτούμε ως Περιφέρεια, να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και άλλα εργαλεία και πόρους για την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι οι Περιφέρειες βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και γνωρίζουν καλύτερα τόσο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο και τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, να υπάρχουν δηλαδή πολιτικές από κάτω προς τα επάνω είναι και το πρώτο, το πιο σημαντικό που πρέπει να αλλάξει.

-Έχετε κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη ανάδειξης των περιφερειών σε «μικρές κυβερνήσεις». Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και ποια είναι αυτά που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για να δοθούν περισσότερες και πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες στις περιφέρειες;

Το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό. Θα σας πω λοιπόν, ότι τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα έγιναν βήματα προς τα πίσω λόγω ιδεοληψιών και μιας προσπάθειας άλωσης της αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν λοιπόν, πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν τόσο στη μεταφορά αρμοδιοτήτων, όσο και στη μεταφορά των αντίστοιχων απαραίτητων πόρων για να απελευθερωθούν όλες οι πραγματικές δυνατότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

-Τι σημαίνει για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου στη χώρα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη νέα κυβέρνηση;

Η ιδιότυπη «ομηρία» της αυτοδιοίκησης που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει τη θέση της σε μία γόνιμη συνεργασία για το καλό του τόπου. Πιστεύω λοιπόν, ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες και πολύ πιο σταθερές βάσεις συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ήδη έχω διαπιστώσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Είναι μία πολιτική κουλτούρα που ταιριάζει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία επιδιώκει τη συνεργασία, τη σύνθεση και τη συνεννόηση βάζοντας πάντα, πρώτα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών.