Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ - ΠΕΤΣΑΣ: ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Εντάσσονται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δ. Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής, το νέο Διοικητήριο Ημαθίας και η ψηφιακή αναβάθμιση Γ.Δ. της ΠΚΜ.

Τρία νέα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα τρία έργα είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, το νέο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας στη Βέροια και η ψηφιακή αναβάθμιση των γενικών διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών και Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ώστε να προσφέρουν ηλεκτρονικές και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τα τρία έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 28 εκ. ευρώ, ενώ είναι τα πρώτα που εντάσσονται στο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, μαζί με τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά στη Χαλκιδική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που είχαν ήδη ενταχθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι μέσω του προγράμματος για τους δήμους της Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθούν έργα ύψους 281 εκ. ευρώ.

Στη σύσκεψη των δυο ανδρών συζητήθηκαν επίσης τα κρίσιμα νομοσχέδια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του νέου εκλογικού νόμου και των ζώων συντροφιάς, αλλά και το θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Περιφέρειες.

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και εκλογικός νόμος

«Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου, που αφορούν όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας. Κυρίαρχο θέμα μας ήταν το εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο εδώ και δεκαετίες, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το ξεκαθάρισμα επιτέλους των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους και την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και πλησιάζει στο τέλος της. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση και σε επίπεδο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουμε την κατεύθυνση στην οποία θα προχωρήσει αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η ώρα των Περιφερειών είναι τώρα. Είναι η ώρα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών, της καθημερινότητας και της λειτουργίας του κράτους. Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο εκλογικός νόμος, που θα εισαχθεί πολύ σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση και θεωρούμε ότι κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση των πολιτών στις εκλογές, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ανακόπτει τη δυνατότητα των διοικήσεων που έχουν επιλεγεί στις Περιφέρειες και τους Δήμους να υλοποιούν τα έργα και να λύνουν προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικά νομοθετήματα, όπως το νομοσχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου, που ψηφίστηκε, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει προχωρήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί σύντομα εφόσον δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την Αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τον εκλογικό νόμο. Και τα δυο είναι σε τελικό στάδιο. Ο εκλογικός νόμος είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θα μπει σε διαβούλευση ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και το θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή να φέρουμε τη διακυβέρνηση πιο κοντά στον πολίτη. Θα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τους μήνες από τον Μάιο έως το τέλος του καλοκαιριού. Πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο θεσμικό βήμα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Προσλήψεις

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε στον κ. Πέτσα το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού των Περιφερειών, «Οι Περιφέρειες σήμερα και ειδικά κάποιες Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να λειτουργήσουν πλέον ακόμη και για την άσκηση βασικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Ζήτησα τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα ληφθεί μέριμνα και θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «για το θέμα των αρμοδιοτήτων και των πόρων, δεσμευόμαστε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Το κάνουμε πράξη με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που αφορά στους δήμους. Οι πόροι και το προσωπικό θα πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα ζήτημα που θέτει πάγια ο περιφερειάρχης και αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να δώσουμε διέξοδο στην πολύ μεγάλη αποψίλωση προσωπικού, που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη από τον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ