Skip to main content

Lockdown: Θα περάσουμε και τις 14 Δεκεμβρίου, εκτιμά ο Τζιτζικώστας

Η όποια επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Το lockdown ενδέχεται να παραταθεί και μετά τις 14 Δεκεμβρίου δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να λήξει η καραντίνα στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε: «Σε καμία περίπτωση και κατά την άποψή μου νομίζω ότι θα περάσουμε και τις 14 Δεκεμβρίου».

«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ειλικρινείς και σωστοί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης θα πρέπει να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση να μην ανοίξουμε τα σχολεία πριν από τα Φώτα, να μην ανοίξουμε την εστίαση, πριν από τις γιορτές σε καμία περίπτωση αλλά και ταυτόχρονα η όποια επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και πολύ συντηρητικά», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε ότι δεν γίνεται κάποιο λάθος και από την πρώτη στιγμή είχε ειπωθεί ότι η Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας.

«Μιλάμε για έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ο καιρός στη Β. Ελλάδα αλλάζει από το τέλος Οκτωβρίου και η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι στις αναλύσεις που κάνουμε στα λύματα της πόλης, το ΑΠΘ μας ενημερώνει ότι έχουμε μία πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα της τάξεως του 50% στο φορτίο του ιού και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες μειώθηκε ένα περαιτέρω 20%», υπογράμμισε και πρόσθσε:

«Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μία σημαντική μείωση των θετικών κρουσμάτων, κάτι που όμως στα νοσοκομεία μας θα αργήσει να φανεί δέκα ημέρες τουλάχιστον ακόμη».

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί και για τις επόμενες 10-12 μέρες.