Skip to main content

Τζιτζικώστας για κορωνοϊό: Είμαστε σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε, μεταξύ άλλων, στο 3o Digital Dialogue για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σήμερα σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε» ανέφερε για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα Πελοπόννησος. Τα λύματα όμως που αναλύονται καθημερινά από το ΑΠΘ μάς δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων αρκετά σημαντική την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως ότι «χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα μπορέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα».

Περαιτέρω ο κ. Τζιτζικώστας ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου στήριξης του συστήματος υγείας, θέσεων εργασίας και ρευστότητας μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Προέταξε πως η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη με την πανδημία και οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα. Οι Περιφέρειες έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο και με τον πιο σωστό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές οικονομίες, κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του πρασίνου, των ψηφιακών υποδομών, τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, την εκπαίδευση, την επιχειρηματική κατάρτιση. Θεώρησε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αλλαγή του νόμου 4412.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας ως το εμβόλιο γα την οικονομία.

Οι ψηφιακοί διάλογοι Digital Dialogues διοργανώνονται από το Regional Growth Conference (Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που πραγματοποιείται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Παράλληλα, φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους των παραπάνω χώρων, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, και να καταλήξουν σε συνεργασίες που ωφελούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την κοινή γνώση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ