Skip to main content

Τζιτζικώστας: Στις τοπικές κοινωνίες τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

Ο περιφερειάρχης τονίζει ότι τα στρατόπεδα του πολεοδομικού συγκροτήματος πρέπει να αξιοποιηθούν για χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.

Να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα ανενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης ζητεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, αφού διευκρινίζει ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι υπέρ της αξιοποίησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χώρων ή κτηρίων ανά την Ελλάδα που δεν χρησιμοποιούνται και ανήκουν στην κυριότητά του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίας τα συγκεκριμένα στρατόπεδα πρέπει να αποδοθούν μέσω των δήμων στις τοπικές κοινωνίες.

«Για την περίπτωση των πρώην στρατοπέδων εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων και σε περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, όπως το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, θεωρούμε ότι οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και μέσω των Δήμων να αποφασιστεί η αξιοποίησή τους σε όφελος των πόλεων και του κοινωνικού συνόλου, για χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού», λέει και προσθέτει:

«Τα ακίνητα δεν μπορούν να μένουν ανεκμετάλλευτα και αναξιοποίητα, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων, αλλά ειδικά για τα πρώην στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι σημερινή. Άλλωστε, ως Περιφέρεια έχουμε σχεδιάσει να κατευθύνουμε κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για την αξιοποίηση των χώρων αυτών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.