Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ

«Η προστασία και η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών είναι και πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα», τόνισε ο περιφερειάρχης

Η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού είναι επιβεβλημένη αλλά και για την κρισιμότητα της γενικότερης κατάστασης λόγω του lockdown σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, οι επιχειρήσεις και η οικονομία μας, μετά το πρώτο lockdown, της περασμένης άνοιξης, τη χαμένη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το νέο lockdown, κυριολεκτικά κρέμονται από μία κλωστή. Αυτό λοιπόν, που χρειάζεται τώρα, άμεσα, που είναι και το πρώτο που ζήτησα από την κυβέρνηση μετά τα νέα μέτρα, είναι ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μας, ένα πακέτο ελαφρύνσεων, κινήτρων, μέτρων και πόρων, που θα πάει απ’ ευθείας στην αγορά, στη στήριξη των θέσεων εργασίας και φυσικά στις επιχειρήσεις, που πλήττονται από την ‘οικονομική πανδημία’ που προκαλεί ο ιός», επισήμανε αρχικώς ο περιφερειάρχης.

«Η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι επιβεβλημένη. Η προστασία και η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών είναι και πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σημείωσε, δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέχει ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εξυπηρετεί τους πολίτες διαδικτυακά, επεκτείνει την τηλεργασία, ενώ «δίνει τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, στην πρώτη γραμμή και στην υγεία και στην οικονομία».

Ανέφερε ακόμη ότι η Περιφέρεια κατευθύνει, από ευρωπαϊκούς πόρους, ογδόντα εκατομμύρια ευρώ στην υποστήριξη του ΕΣΥ και στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, ενώ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την εκπόνηση ενός σχεδίου «διάσωσης της οικονομίας», ένα πακέτο ελαφρύνσεων φορολογικών ασφαλιστικών, μέτρων, κινήτρων και πόρων για αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, στην τελική ευθεία, όσον αφορά στην επέκταση και το 2021, του πλαισίου για τις έκτακτες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δηλαδή του ευρωπαϊκού πλαισίου που μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’, των 150 εκ. ευρώ για τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσα ως Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και είμαστε σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν και την Επίτροπο Elisa Ferreira, για να μπορέσουμε ως Περιφέρειες, να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ακόμη ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΣΒΕ για την εκπόνηση ενός προγράμματος στήριξης της βιομηχανίας και σημείωσε ότι, εκ των πραγμάτων, η πανδημία άλλαξε προτεραιότητες, αλλά το σχέδιο του «για την Κεντρική Μακεδονία του 2030 δεν πάει πίσω», καθώς ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί «χίλια μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα» σε όλους τους τομείς.

Μεταξύ άλλων ανέφερε σειρά έργων που υλοποιούνται:

-Το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης.
-Τα έργα στον αστικό ιστό όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη και τα δεκάδες έργα αστικών αναπλάσεων σε όλες τις πόλεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Η ολοκλήρωση των έργων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους στις αρχές του 2022.
-Το νέο Μουσείο της Βεργίνας που είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
-Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
-Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Τα 18 νέα σχολεία που κατασκευάζονται σήμερα, αλλά και τα 35 νέα σχολεία που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
-Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που είναι και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.
-Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα Πανεπιστήμια και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πανδημία, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά. Οι Περιφέρειες αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Η χώρα μας, η Δημοκρατία μας, η οργανωμένη Πολιτεία, το πολιτικό σύστημα, διαθέτουμε πλέον την ωριμότητα, την προνοητικότητα και τη βούληση, να κάνουμε το μεγάλο βήμα και στην Ελλάδα: Τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ