Skip to main content

Τζόνσον: Πιθανή άρση των απαγορεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο», είπε ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει φως στο τούνελ στην πανδημία της Covid-19 καθώς η Αγγλία εισέρχεται σε πανεθνικό lockdown - διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων - σε μια απόπειρα συγκράτησης της εξάπλωσης της πανδημίας και της ανόδου κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του ιού.

«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης της Covid-19 που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό βελτιώνεται.

«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων του κορωνοϊού) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».