Skip to main content

Τζόνσον: Θα φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει

«Το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά την συνάντησή του με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ, λέγοντας πως η Μεγαλή Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ό,τι κι αν γίνει» στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, το backstop, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα πρέπει να αφαιρεθεί από την όποια συμφωνία εξόδου.

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν γίνει», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Τζόνσον για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από έξι ημέρες.
«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσεγγίσει τις όποιες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με αποφασιστικότητα και σθένος και σε πνεύμα φιλίας, και ότι η σαφής προτίμησή του είναι η αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι μία που να καταργεί το backstop». Ο Τζόνσον, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε στον Βαράντκαρ ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει «ποτέ» τους τελωνειακούς ελέγχους ή τις υποδομές στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.

Από την πλευρά του ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης του Brexit δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου και ότι δεν έχουν ακόμα βρεθεί «ικανοποιητικές» εναλλακτικές ρυθμίσεις. «Εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το backstop στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν παρουσιαστεί ικανοποιητικές επιλογές», δήλωσε τηλεφωνικά ο Βαράντκαρ στον Τζόνσον σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Βαράντκαρ προσκάλεσε τον Τζόνσον στο Δουβλίνο για συνομιλίες επί του Brexit και για να συζητήσουν μια σειρά από διμερή θέματα, όπως η Βόρεια Ιρλανδία, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και μια κοινή περιοχή μετακινήσεων, η λεγόμενη Common Travel Area, σύμφωνα με την ανακοίνωση.