Skip to main content

UBS: Πιθανή η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ το Σαββατoκύριακο

Πληθαίνουν οι οικονομικοί οίκοι του εξωτερικού που προεξοφλούν την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, που ισοδυναμεί με παραπομπή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Πληθαίνουν οι οικονομικοί οίκοι του εξωτερικού που προεξοφλούν την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, που ισοδυναμεί με παραπομπή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Χαρακτηριστικό είναι ότι η UBS εκτιμά ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ είναι πιθανή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως εκτιμά οικονομολόγος της UBS AG, η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει έκτακτη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εντός των ημερών, καθώς η αύξηση του κόστος δανεισμού της έχει ανέλθει σημαντικά και καθιστά τη χρηματοδότηση του χρέους αδύνατη. «Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι μία εμφανής πιθανότητα», προσθέτει.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές σημαίνουν ότι η εξωτερική παρέμβαση ίσως να είναι αναπόφευκτη και μπορεί αυτό να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρουν σε έκθεσή τους.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ κρίνεται πλέον αναπόφευκτη, εκτιμά η UBS και εξηγεί ότι η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί η απουσία ενός λεπτομερούς σχεδίου που να συνοδεύει το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, οδήγησε σε ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές.

Σύμφωνα με την UBS, το ΔΝΤ θα απαιτούσε επιπλέον μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα οδηγούσαν σε οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 5% σε αυτό το έτος και μεταξύ 10% και 15% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η UBS αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά απίθανη».

Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει οικονομική διάσωση διατύπωσαν χθες και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, όπως δημοσίευσε πρώτη η Voria.gr. Επίσης, την ίδια άποψη εξέφρασαν οικονομολόγοι της AXA Group, της Fortis, της Nomura International, καθώς και ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Fitch, Κρις Πράις.