Skip to main content

UEFA: Πειθαρχική έρευνα για Τουρκία μετά τον στρατιωτικό χαιρετισμό

Έναρξη πειθαρχικών ερευνών σχετικά με την πιθανή προκλητική πολιτική συμπεριφορά των παικτών της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας στα προκριματικά του Euro

Είναι το θέμα που απασχολεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί των παικτών της Τουρκίας στα ματς με την Αλβανία και τη Γαλλία ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών. Προφανώς και το θέμα πήρε πολιτική προέκταση και όλοι περίμεναν (και περιμένουν) πώς θα χειριστεί το θέμα η UEFA.

Μια UEFA που μετά το ματς με την Αλβανία είχε τονίσει μέσω του Φίλιπ Τάουνσεντ (επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας): «Δεν έχω δει τι έχει συμβεί με τους Τούρκους ποδοσφαιριστές και τη χειρονομία που μπορεί να εκληφθεί ως προβοκατόρικη. Οι κανονισμοί απαγορεύουν οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτική ή θρησκεία. Σας εγγυώμαι ότι θα εξετάσουμε το περιστατικό...».

Το επόμενο ματς της Τουρκίας με τη Γαλλία χαρακτηρίστηκε «υψηλού κινδύνου». Και μπορεί να μην έγινε το παραμικρό στις κερκίδες του Σταντ ντε Φρανς όμως πάλι οι παίκτες του Γκουνιές πανηγύρισαν με τον ίδιο τρόπο.

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, Βιντσέντζο Σπανταφόρα ζήτησε να μη γίνει ο τελικός του Champions League στην Κωνσταντινούπολη. Η Γαλλία μέσω της Ροξάνα Μαρασινεάνου (Υπουργός Αθλητισμού) ζήτησε από την UEFA να τιμωρηθεί η Τουρκία. Τελικά η UEFA ανακοίνωσε πως ξεκινάει πειθαρχική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης εκτός από τις κλήσεις σε απολογία στην Βουλγαρία αλλά και στην Αγγλία για τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρα στο Vasil Levski η UEFA αναφέρθηκε επίσημα και στο θέμα της Τουρκίας.

«Αγώνες Τουρκία-Αλβανία και Γαλλία-Τουρκία – Ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα. Διορίσθηκε επιθεωρητής για την έναρξη πειθαρχικών ερευνών σχετικά με την πιθανή προκλητική πολιτική συμπεριφορά των παικτών της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας στους αγώνες των προκριματικών για το Euro2020 με Αλβανία στις 11 Οκτωβρίου και Γαλλία στις 14 Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα θα είναι διαθέσιμες στο επόμενο διάστημα».

Προφανώς το θέμα είναι σοβαρότατο για την UEFA και το πώς θα χειριστεί την υπόθεση και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάλεσε σε απολογία την Τουρκία με συγκεκριμένα άρθρα (όπως έκανε για παράδειγμα με τη Βουλγαρία και την Αγγλία).