Skip to main content

USP: Το design studio από τη Θεσσαλονίκη με την αστική ψυχή και τη διεθνή δράση

Η Urban Soul Project απασχολεί 50 άτομα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λονδίνο, ενώ έχει έργα από Παρίσι και Κάννες μέχρι Βρυξέλλες και Ντουμπάι.

Λένε πως οι αναμνήσεις από τον στρατό μένουν για πάντα. Στη δική τους περίπτωση έμειναν πολλά περισσότερα και κυρίως μια φιλία που τους έκανε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν αυτό που λίγα χρόνια αργότερα θα εξελισσόταν στο μεγαλύτερο design studio της Θεσσαλονίκης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Οι αρχιτέκτονες Τάσος Γεωργαντζής και Κώστας Φλώρος δεν μπορούσαν να φανταστούν όταν το 2009 εξέλισσαν τη φιλία του στρατού σε συνεργασία, πως το 2020 το αρχιτεκτονικό τους γραφείο Urban Soul Project (USP), με έδρα την οδό Ολυμπιάδος, θα έφτανε να απασχολεί 50 άτομα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λονδίνο, θα αναλάμβανε έργα από το Παρίσι και τις Κάννες μέχρι τις Βρυξέλλες, το Ντουμπάι και την Κωνσταντινούπολη, θα διακρινόταν με διεθνή βραβεία και θα διεκδικούσε έργα κοιτώντας τόσο τον αθηναϊκό όσο και τον διεθνή ανταγωνισμό στα μάτια.

Με πάνω από 200 πρότζεκτ στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ των οποίων έργα όπως τα γραφεία της Prodea και το Ergon House στην Αθήνα, ένα οικιστικό συγκρότημα στο Covent Garden, αλλά και ξενοδοχεία, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα ανά την Ελλάδα, η USP αφήνει σε κάθε της δουλειά το αποτύπωμα της αισθητικής των ιδρυτών της, αλλά και του οράματός τους να δώσουν λίγη σπίθα στην ψυχή των πόλεων. Άλλωστε, πιστεύουν πως δεν είναι τα κτήρια που έχουν ψυχή, αλλά η ίδια η αστικότητα, όπως δηλώνει και το όνομα του γραφείου τους, Urban Soul Project. Από μελέτες και κατασκευές μέχρι interior design, product design και graphic design, η USP διαθέτει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Είναι δε ενδεικτικό ότι στα έργα που αναλαμβάνει σχεδιάζει ακόμα και τα έπιπλα.

Πλέον οι δύο συνεταίροι έχουν γίνει πέντε, με την Μαρία Τσαφτάρη, τον Σίμο Αντωνιάδη και τον Γεράσιμο Χοϊδά να προστίθενται στην αρχική δυάδα και να μοιράζονται τα όνειρα των δύο φίλων. Ένα από τα χαρακτηριστικά μάλιστα της Urban Soul Project είναι το οικογενειακό κλίμα: από εκδρομές και γαστριμαργικές εξορμήσεις μέχρι ιδιωτική ασφάλιση για τους εργαζoμένους, επιδότηση των γεννήσεων, ακόμα και παροχή ελικοπτέρου ως υπηρεσία για έκτακτες περιπτώσεις, η USP θέλει να κρατά τους ανθρώπους του ευχαριστημένους.

 

«Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε κάνει, θέλουμε όμως να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα. Να ανεβάσουμε περισσότερο τον πήχη στη Θεσσαλονίκη. Επιμένουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε εδώ, παρόλο που συχνά η πόλη μάς δυσκολεύει. Εδώ όμως είναι η βάση μας και δεν την αλλάζουμε» λέει στη Voria.gr ο Τάσος Γεωργαντζής που έχει κάνει το ταξίδι στην Αθήνα καθημερινότητα. Μάλιστα, προσεχώς η USP θα ανοίξει ένα γραφείο και στην πρωτεύουσα. «Τα αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν ούτε από τα αθηναϊκά ούτε από τα ομόλογά τους στον υπόλοιπο κόσμο» προσθέτει.

Η κοινή αγάπη για την αρχιτεκτονική και η συνάντηση στον στρατό

Ο Τάσος Γεωργαντζής ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας από μικρός. Ενδιαφερόταν μάλιστα περισσότερο για τον χώρο εσωτερικά ως χρήστης και όχι τόσο ως θεατής, βάζοντας, χωρίς να το ξέρει, τη λειτουργικότητα πάνω από την αισθητική. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλαζε συνέχεια τη διακόσμηση του δωματίου του. Άλλωστε, μεγαλωμένος σε μια οικογένεια όπου δέσποζε η κατασκευαστική του πατέρα του που ασχολούνταν με δημόσια έργα, είχε και τις ανάλογες επιρροές. Από την άλλη ο Κώστας Φλώρος, ήδη από τα 16 του μπορούσε να κουμαντάρει μια ολόκληρη οικοδομή και είχε «φάει» τα εργοτάξια με το κουτάλι, αφού ο πατέρας του ασχολούνταν με τον κλάδο.

Γραφεία τράπεζας στο Λονδίνο

 

Με σπουδές αρχιτεκτονικής στην Αγγλία ο πρώτος και στην Ξάνθη ο δεύτερος, έμελλε, αφού είχε διαγράψει ο καθένας τους μια μικρή επαγγελματική πορεία, να συναντηθούν στον στρατό. Γεννημένος leader με καλλιτεχνικές ανησυχίες ο Τάσος Γεωργαντζής, ήρεμη δύναμη, συγκροτημένος και οργανωτικός ο Κώστας Φλώρος, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο από την πρώτη στιγμή. Από το σπίτι του Τάσου Γεωργαντζή αρχικά και με χρηματοδοτικό εργαλείο το πιστωτικό όριο της κάρτας του άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2009 να αναλαμβάνουν διαμερισματάκια φίλων.

USP Ergonhouse

 

Κάποια στιγμή ζητήθηκε από τον Κώστα Φλώρο να κάνει μια αποτύπωση σε ένα παλιό σπίτι στην Κέρκυρα για λογαριασμό Άγγλων πελατών και εκείνος αφού ολοκλήρωσε τα σχέδια, πήρε την πρωτοβουλία να τα συνοδεύσει και με ένα ούζο ως κέρασμα. Η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε από τους Άγγλους, που όταν ήρθαν στην Ελλάδα για να φτιάξουν το σπίτι, ζήτησαν να τον δουν μαζί με τον συνέταιρό του, που τους έπεισε όχι μόνο να τους δώσουν τη δουλειά, αλλά να το γκρεμίσουν και να το φτιάξουν από την αρχή. Ήταν το πρώτο μεγάλο τους έργο.

Η ταχεία ανάπτυξη, τα έργα και το γραφείο στο Λονδίνο

Η ανάπτυξη δεν άργησε να έρθει. Αρχικά το αντικείμενό τους ήταν κυρίως τα σπίτια, μετά προέκυψαν τα μπαρ, στην πορεία τους ήρθαν τα καταστήματα Ergon και σταδιακά το χαρτοφυλάκιό τους άρχισε να διευρύνεται. Το σπίτι του Τάσου Γεωργαντζή λειτούργησε ως γραφείο για ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι έγιναν έξι, οπότε η μετακόμιση έγινε επιτακτική. Ο επόμενος σταθμός τους ήταν 35 τ.μ. πάνω από τη Διαγώνιο και στη συνέχεια ένα γραφείο στη Μητροπόλεως, όπου πήγαν έξι άτομα και έφυγαν 22 μετά από μια εξαετία. Στην Ολυμπιάδος μετακόμισαν τον Δεκέμβριο του 2018 και έγιναν 45 άτομα.

USP Prodea

 

Η επέκταση όμως δεν θα σταματούσε εκεί. Το 2015 το σοκ των capital controls τούς έκανε να γίνουν ακόμα πιο τολμηροί και να ανοίξουν γραφείο στο Λονδίνο, όπου ήδη είχαν αναλάβει ένα έργο. «Όταν ξεκινούσαμε οι δυο μας με τον Κώστα, λέγαμε ‘’φαντάζεσαι να γίνουμε πέντε-έξι άτομα κάποια στιγμή’’» λέει ο Τάσος Γεωργαντζής, που δεν σταματά να ονειρεύεται, όπως το έκανε όταν επέστρεψε από την Αγγλία και οραματιζόταν να δίνει πνοή σε παρηκμασμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, θα ήθελε, αν είχε τη δυνατότητα, να ορίσει αρχιτεκτονικά τις δύο εισόδους της πόλης, δυτικά και ανατολικά, στη γέφυρα της Βούλγαρη, αλλά και να δώσει ένα νέο, πολιτισμικό στίγμα στο παλιό κτήριο του 424.

Κεντρική φωτογραφία: Διαμέρισμα στο Παρίσι