Skip to main content

Β. Ελλάδα: Πάνω από 60% οι τουριστικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης για τους ελέγχους που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

του Γιώργου Δώρα

Σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα, που ξεπερνάει το 60%, καταγράφεται η φορολογική παραβατικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος το φετινό καλοκαίρι, έναντι του περσινού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης, που είναι υπεύθυνη για τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2019 τα συνεργεία της πραγματοποίησαν στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων, κυρίως την μη έκδοση ή την παραποίηση προς τα κάτω φορολογικών παραστατικών –αποδείξεων και τιμολογίων-, σε 1.372 επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Διαπίστωσαν παραβάσεις σε 858, ποσοστό 62,54%. Στο ίδιο διάστημα του 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 1.362 έλεγχοι και είχαν εντοπιστεί παραβάσεις σε 855 επιχειρήσεις, ποσοστό 62,78%. Και στα δύο δίμηνα Ιούνιος – Ιούλιος του 2018 και του 2019 επιβλήθηκαν από 69 άμεσες 48ωρες ανατολές λειτουργίας επιχειρήσεων. Επίσης–πάντα στο δίμηνο Ιούνιος και Ιούλιος- το 2019 επιβλήθηκαν 20 ειδικές χρηματικές κυρώσεις από 1.500 έως 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που εκ του νόμου δεν μπορεί να μπει 48ωρο «λουκέτο» (ξενοδοχεία κ.λπ.), αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 12 ειδικές χρηματικές κυρώσεις του πρώτου καλοκαιρινού διμήνου του 2018. Πάντως, οι διαφορές ανάμεσα στη φετινή και περσινή χρονιά είναι δύο:

Πρώτον, τον Ιούλιο του 2019 είχαμε εθνικές εκλογές, κάτι που ασφαλώς επηρέασε την ελεγκτική διαδικασία, που ήταν μειωμένη περίπου για ένα δεκαήμερο. Άρα στην ουσία το 2019 έγιναν περισσότεροι έλεγχοι.

Δεύτερον, ότι ενώ το 2018 η ΥΕΔΔΕ πιστοποιούσε 4,9 παραβάσεις ανά επιχείρηση, το 2019 ο συγκεκριμένος αριθμός αυξήθηκε σε 7,1 παραβάσεις. Δηλαδή ίδιος αριθμός παραβατικών επιχειρήσεων «συνελήφθησαν» με πολύ περισσότερες παραβάσεις (αριθμός αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν κ.λπ.) στη δραστηριότητα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΥΕΔΔΕ για το καλοκαίρι του 2018 και του 2019 είναι αισθητά υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2017, όταν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εκείνης της χρονιές είχαν ελεγχθεί 879 επιχειρήσεις και είχαν εντοπιστεί ως παραβατικές 475, ποσοστό 54,04%.       

Σε κάθε περίπτωση από τους ελέγχους προκύπτει κατά τους θερινούς μήνες το πάρτι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα –εν προκειμένω στη Β. Ελλάδα- είναι μεγάλο και σε αυτό συμμετέχουν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως παρατηρούν οι ελεγκτές οι προληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι, που εκ της φύσεως τους δεν είναι τίποτε άλλο από μια φωτογραφία της στιγμής, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο σαφείς κατηγορίες επιχειρήσεων. Οι απόλυτα τυπικές, τις οποίες γνωρίζουν, πλέον, στην ΥΕΔΔΕ, και οι παραβατικές, ορισμένες εκ των οποίων φαίνεται ότι εξελίσσουν τις μεθόδους τους προκειμένου να φτάσουν την φοροδιαφυγή που κάνουν στα… άκρα. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι προληπτικοί έλεγχοι συχνά οδηγούν την ΥΕΔΔΕ στην κατάσχεση φορολογικών στοιχείων (υπολογιστές, λογιστικά βιβλία κ.λπ.), τα οποία επεξεργάζεται σε βάθος χρόνου, συνήθως για τρία φορολογικά έτη.