Skip to main content

Β. Ελλάδα: Στη μέγγενη του ψύχους και της ακριβής θέρμανσης τα ορεινά νοικοκυριά

Άναψαν ήδη τις σόμπες οι κάτοικοι της Φλώρινας και του Νευροκοπίου - Τι ζητούν για την κάλυψη των εξόδων θέρμανσης, που φέτος θα είναι ακόμα πιο υψηλά

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν φέτος οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης.

Η αυξημένη για φέτος τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την πρόωρη έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στους πολίτες περιοχών, όπου ο χειμώνας είναι δριμύς και παρατεταμένος. Σε αρκετά μέρη, στα οποία ο υδράργυρος εδώ και μέρες έχει πέσει χαμηλά, ήδη έχουν ανάψει τα διαθέσιμα θερμαντικά σώματα, τη στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου και οι τοπικοί φορείς ζητούν ειδικές ρυθμίσεις για τους κατοίκους, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, που μπορεί να φτάσουν και τις 5.000 ευρώ.

Στην ορεινή Φλώρινα, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία από τους σταθμούς του meteo στους μείον 25,1 βαθμούς Κελσίου, ήδη ο υδράργυρος είναι σε σταθερά μονοψήφια νούμερα τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η θερμοκρασία πέφτει και στους τέσσερις βαθμούς. Οι ηλικιωμένοι στα χωριά έχουν ήδη αρχίσει να ανάβουν τις σόμπες, ενώ οι νεότεροι προσπαθούν να ζεσταθούν με κλιματιστικό. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το πάγιο πρόβλημα και αίτημα των κατοίκων. Όλοι οι κυβερνώντες ανεξαρτήτως παρατάξεως όταν έρχονται στη Φλώρινα το αντιλαμβάνονται και το κατανοούν, αλλά μόλις φύγουν το ξεχνάνε. Και φέτος είναι και λίγο τσιμπημένη η τιμή του, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει η διάθεσή του. Όσοι φρόντισαν να γεμίσουν τις δεξαμενές από τον περασμένο Απρίλιο καίνε σιγά – σιγά. Επίσης, η τηλεθέρμανση που έχουμε στην περιοχή του Αμυνταίου δεν λειτούργησε ακόμη. Θα λειτουργήσει σταδιακά μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές.

Εδώ και δύο χρόνια οι κάτοικοι της Φλώρινας έχουν στραφεί στα καυσόξυλα και στο πέλετ, υλικά που χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν μαζί με τον τυποποιημένο λιγνίτη. Οι μόνιμοι κάτοικοι στις ορεινές κοινότητες δικαιούνται μία ποσότητα ξυλείας για θέρμανση που τη δίνει το Δασαρχείο από τα τοπικά κοινοτικά δάση, η οποία όμως δεν επαρκεί, οπότε αναγκάζονται να αγοράσουν επιπρόσθετη. Όσο για το κόστος του πετρελαίου, μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως τρεις χιλιάδες ευρώ τον χρόνο σε έναν ήπιο χειμώνα και να φτάσει τις 5.000 ευρώ στη βαρυχειμωνιά. Άλλωστε, ο χειμώνας ουσιαστικά ξεκινά από τις αρχές Οκτωβρίου και ανάγκες θέρμανσης υπάρχουν μέχρι και τον Απρίλιο - Μάιο.

«Είναι χαμηλό το επίδομα θέρμανσης, ενώ λίγοι είναι αυτοί που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία. Αν κάποιος πάρει 300 και 400 ευρώ είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες. Θα πρέπει η πολιτεία να ενσκήψει και δώσει πετρέλαιο με άλλη τιμή τουλάχιστον γι’ αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, όπως υπάρχει το ειδικό αφορολόγητο καθεστώς για τα νησιά λόγω τουρισμού, θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση για την προμήθεια του πετρελαίου σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ή να εφαρμοστεί επιστροφή του ΦΠΑ, όπως γίνεται για τους αγρότες», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στο Νευροκόπι Δράμας

Τη θέρμανση άναψαν ήδη και οι κάτοικοι του Νευροκοπίου Δράμας, μία από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας, όπου χθες το πρωί η θερμοκρασία ήταν οριακά πάνω από το μηδέν. Στην αποκαλούμενη και... Σιβηρία της Ελλάδας, όπου το 90% των πολιτών χρησιμοποιούν καυσόξυλα, οι ανάγκες για θέρμανση είναι πολύ μεγάλες, καθώς είναι πολλές οι μέρες του χρόνου με θερμοκρασίες σταθερά κάτω από το μηδέν και ολικό παγετό. Η διοίκηση του δήμου βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα που κατέθεσε για έκτακτο, κατ’ εξαίρεση, επίδομα θέρμανσης. Ένα αίτημα το οποίο είχε καταθέσει και πέρσι, όταν διαπιστώθηκε ότι η περιοχή δεν περιλήφθηκε σε αυτές που δικαιούνται το ανώτατο όριο επιδότησης, καθώς ήταν στην 500ή θέση στη λίστα, που καταρτίστηκε κυρίως με βάση το υψόμετρο και όχι με τις επικρατούσες θερμοκρασίες.

«Ο σκοπός ο δικός μας και ο αγώνας του δήμου είναι να περάσουμε στους ιθύνοντες, δηλαδή στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το Νευροκόπι αποτελεί εξαίρεση που πρέπει έτσι να τη δουν. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο δίνει το επίδομα με βάση μία μελέτη που έχει για όλη τη χώρα. Εμείς όμως είμαστε μία εξαίρεση περιοχής που έχει κρύο και είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί να είμαστε στα ίδια κριτήρια. Επιδότησαν το καυσόξυλο -και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό- αλλά θέλουμε ένα γενναίο επίδομα για να μπορέσει ο κόσμος να λύσει τα προβλήματά του. Γιατί το μεγαλύτερο αντικίνητρο παραμονής στον τόπο είναι τα έξοδα θέρμανσης. Έχω στοιχεία από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου ότι το 25% των ημερών του χρόνου έχουμε κάτω από το μηδέν, οπότε τα έξοδα θέρμανσης είναι τεράστια. Εμείς είχαμε ζητήσει τα 600 ευρώ ανά οικογένεια. Πέρσι πήραμε 230. Ο κόσμος και η νεολαία φεύγει ακριβώς γι’ αυτό. Δεν είναι ο κόσμος πλούσιος εδώ και το να δώσει 2 με 3 χιλιάδες ευρώ για ξύλα είναι μεγάλο ποσό», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τις λίγες περιοχές της χώρας, όπου επικρατούν τέτοιου είδους κλιματολογικές συνθήκες.