Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Διαψεύδεται η μεταφορά λαθραίων καυσίμων-πυροτεχνημάτων από το λεωφορείο

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο, στο οποίο άνηκε το μοιραίο λεωφορείο που τυλίχτηκε στα φλόγες, αρνείται την παράνομη μεταφορά καυσίμων και πυροτεχνημάτων

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Besa Trans» στη Βόρεια Μακεδονία, που ανήκε το μοιραίο λεωφορείο που τυλίχτηκε στα φλόγες στη Βουλγαρία με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 46 άτομα, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης βορειομακεδονικά και βουλγαρικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, υπήρχε παράνομη δεξαμενή λαδιού χωρητικότητας 1.000 λίτρων, που συνέβαλε καθοριστικά στην τραγωδία» καθώς και πως το όχημα μετέφερε μεγάλη λαθραία ποσότητα πυροτεχνημάτων.

«Ενημερώνουμε τις οικογένειες των νεκρών και τραυματιών της τραγωδίας πως το λεωφορείο σε καμία περίπτωση δεν είχε δεξαμενή για λαθρεμπόριο πετρελαίου ή βενζίνης και δεν μετέφερε λαθραίο φορτίο πυροτεχνημάτων. Όλες αυτές οι πληροφορίες που μεταδίδονται είναι κακόβουλες. Η συνολική χωρητικότητα του λεωφορείου ήταν 450-500 λίτρα λάδι για τις ανάγκες του οχήματος και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε απόθεμα για λαθρεμπόριο. Ζητάμε για άλλη μια φορά τα ΜΜΕ να μην παραπληροφορούν» ανακοίνωσε το ταξιδιωτικό πρακτορείο, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Δημοσίευμα του infomax.mk, ανάφερε νωρίτερα πως το λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς σε λιγότερο από δύο με τρία λεπτά, γεγονός που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Το δημοσίευμα υποστήριξε πως βάσει των ευρημάτων της βουλγαρικής αστυνομίας, η φωτιά ξεκίνησε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου. Στο σημείο εκείνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, υπήρχε παράνομη δεξαμενή πετρελαίου, χωρητικότητας 1.000 λίτρων, που συνέβαλε καθοριστικά στην τραγωδία. Σύμφωνα με το infomax.mk : «το πιο συγκλονιστικό είναι ότι το λεωφορείο μετέφερε μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων, τα οποία επρόκειτο να καταλήξουν στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας πριν από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς. Πέρα από την πρόσθετη δεξαμενή, το λεωφορείο διέθετε ειδική αποθήκη για λαθρεμπόριο εμπορευμάτων και στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρθηκε πυροτεχνικό υλικό ή περίπου 30.000 κροτίδες» έγραψε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών ΜΜΕ, άτομο που έλαβε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, υποστήριξε πως είδε δεξαμενές καυσίμων, χωρίς ωστόσο αυτό, να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Διαβάστε: ΜΜΕ Β. Μακεδονίας: Το λεωφορείο με τους 46 νεκρούς μετέφερε παράνομα 30.000 κροτίδες

Τα δημοσιεύματα τονίζουν πως δεν είναι ασυνήθιστο οι μεταφορείς να βάζουν διπλές δεξαμενές, λόγω των μεγάλων διαφορών στις τιμές των καυσίμων από χώρα σε χώρα.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι, υποστήριξε πως με τα έως σήμερα στοιχεία, δεν προκύπτει πως υπήρχε παράνομη δεξαμενή ή κάνιστρα με λάδι ή καύσιμα στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου. «Ωστόσο, αυτό θα το δείξει η έρευνα» δήλωσε, τονίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα ν’ αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη, ενώ υποστήριξε πως η έρευνα για το τελικό πόρισμα μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

Πηγή: protothema.gr