Skip to main content

Βάιντμαν: Ανέφικτη αυτή τη στιγμή η δημιουργία ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης

Δεν βλέπω πλειοψηφία για μια κεντρική λύση στα προβλήματα διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank.

Πολιτικά ανέφικτη θεωρεί αυτή τη στιγμή την δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θέλησε να διευκρινίσει προηγούμενη τοποθέτησή του.

Δεν βλέπω πλειοψηφία για μια κεντρική λύση στα προβλήματα διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, δηλώνει ο Βάιντμαν και εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αποτελέσει μόνο θεωρητική επιλογή.

Με κοινό τους άρθρο στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, οι Βάιντμαν της Bundesbank και Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας αναφέρουν πως η ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, λέγοντας πως οι χώρες του ευρώ πρέπει «να εκχωρήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυριαρχία και αρμοδιότητες σε μεγάλο βαθμό».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη, υποστηρίζουν.

«Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρουν.