Skip to main content

Βάιντμαν: Οι αγορές θα είναι σκληρές - Δεν διαφωνείς μαζί τους

Ο Γερμανός τραπεζίτης σε ομιλία του στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, προειδοποίησε ότι οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα και θα παρακολουθούν στενά τις οικονομικές πολιτικές της, ενώ τόνισε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς.

"Πρόσθετες,  αναπτυξιακής  φύσεως,  διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις  θα ενισχύσουν  ουσιαστικά  την  ελληνική  οικονομία,  την  προσφορά  περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και  των πραγματικών  μισθών", τόνισε ο ίδιος.

"Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζοντας ότι "μόνο το 2% των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κατάσταση της οικονομίας", το υπόλοιπο 98% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει αγγίξει μέχρι στιγμής τον πληθυσμό.

Τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Weidmann τόνισε την ανάγκη για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς. "Μια πιο ευημερούσα οικονομία θα βοηθούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει από την κρίση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο Weidmann δεν δίστασε να στηρίξει "απόλυτα", όπως είπε, την πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι "χρειαζόμαστε μια πιο φιλόδοξη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την  πώληση των κόκκινων δανείων πιο εντατικά".

Δημοσιονομικά

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα δημοσιονομικά και οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται στενά, ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επικαλούμενος για άλλη μια φορά δηλώσεις του κ. Στουρνάρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Δεν μπορείς να διαφωνείς μαζί τους".

Επίσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. "Η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής. Χάρη στα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι ανάγκες ρευστότητας θα είναι μάλλον περιορισμένες κατά τα προσεχή έτη. Περαιτέρω προστασία παρέχεται από το μαξιλάρι ρευστότητας", είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε τα  μεγάλα  βήματα  της Ελλάδας προς  τη  δημοσιονομική  και  οικονομική  βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. "Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό  και  τον  τρόπο  με  τον  οποίο  όλοι  εσείς  υπομείνατε  αυτή  τη δύσκολη  περίοδο".

Επίσης,  αναγνώρισε  τις  αλληλεξαρτήσεις  μεταξύ  των  κρατών  μελών της ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Weidmann ανέφερε ότι "η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε  μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα".

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤ παρέθεσε, σήμερα 30 Αυγούστου 2018 επίσημο δείπνο προς  τιμήν  του  Dr. Jens Weidmann,  Προέδρου  της  Deutsche Bundesbank, παρουσία  του  Αντιπροέδρου  της  Κυβέρνησης  κ.  Γιάννη  Δραγασάκη,  του Αντιπροέδρου  της  Νέας  Δημοκρατίας  κ.  Κωστή  Χατζηδάκη,  της  Προέδρου του  Κινήματος  Αλλαγής  κας  Φώφης  Γεννηματά,  εκπροσώπων  του  πολιτικού κόσμου,  του  Διοικητή  και  των  Υποδιοικητών  της  Τράπεζας της Ελλάδος, των Διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών και των επιχειρηματικών φορέων, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, καθώς και σημαντικού αριθμού  διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών.