Skip to main content

Βάιντμαν: «Καμπανάκι» για ξαφνική άνοδο των risk premia

Για το ενδεχόμενο αυξημένης νευρικότητας των επενδυτών στην περίπτωση που τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ διατηρηθούν προειδοποίησε ο Βάιντμαν.

Για το ενδεχόμενο αυξημένης νευρικότητας των επενδυτών στην περίπτωση που τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ διατηρηθούν για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, λέγοντας πως θα αυξηθούν οι πιθανότητες ξαφνικής ανόδου των risk premia.

«Οι asset managers μπορεί να γίνουν όλο και πιο νευρικοί όσο προσπαθούν οι υπεύθυνοι της χάραξης της νομισματικής πολιτικής να διατηρήσουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μιας ξαφνικής ανόδου στα risk premia, όσο περισσότερο διατηρείται το forward guidance και όσο πιο επιθετικά επιδιώκεται η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτού του είδους τα ρίσκα θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη όταν καθορίζονται τα επιτόκια, προκειμένου να αποφευχθούν οι ακούσιες συνέπειες.

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως είναι "ιδιαίτερα επείγον" να ρυθμιστεί η έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ εκτιμά πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο και σίγουρα περισσότερο απ' όσο προβλέπει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Εξάλλου, στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Όπως ανέφερε, "η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως τα χαμηλά επιτόκια θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο", προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις αρνητικές επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια.