Skip to main content

Ο πικρός καφές στη Θεσσαλονίκη και μια συνάντηση με μεγάλο ενδιαφέρον

Η βαλκανική σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και οι στοχευμένες επαφές του Σπήλιου Λιβανού με εταιρείες αγροδιατροφής

Καλημέρα σας!

Σήμερα πίνουμε το καφεδάκι μας σ’ έναν από τους λίγους κήπους που υπάρχουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Καθώς ο Οκτώβρης προχωράει και αν επιβεβαιώθούν τα… μερομήνια το φετινό φθινόπωρο και ο χειμώνας που ακολουθεί δεν θα μας δώσουν και πολλές ευκαιρίες να πιούμε τον καφέ μας σε εξωτερικούς χώρους. Εννοείται ότι απορρίπτονται καταστάσεις του τύπου «τυλιγμένοι με κουβέρτα, δίπλα στις σόμπες… μανιτάρια», στις οποίες θα οδηγηθούν οι μη εμβολιασμένοι. Πρόβλημά τους. Προς το παρόν ο ήλιος μάς κάνει ακόμη το χατίρι, τουλάχιστον προς το μεσημεράκι.

Κάθε μέρα και πιο… πικρό το καφεδάκι

Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες του καφέ ανά τον πλανήτη βρίσκονται σε ίλιγγο, οι traders σε φρενίτιδα στοιχημάτων και η αγορά λιανικής να αγωνίζεται -ανεπιτυχώς- να απορροφήσει την εκτίναξη των τιμών. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η χρηματιστηριακή τιμή C του καφέ -δηλαδή η τιμή του καφέ ποικιλίας αράμπικα στο ICE της Νέας Υόρκης, που καθορίζει και όλη την γκάμα της παγκόσμιας αγοράς- έχει ανέβει από το 1,07 δολ. η λίμπρα σε 1,95 δολ. Τον περασμένο Ιούλιο «χτύπησε» κορυφή στα 2,08 δολάρια. Όλα τα futures του καφέ αποτιμώνται χρηματιστηριακά με βάση την τιμή C, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο οι τιμές του πράσινου αράμπικα έχουν ανέβει πάνω από 80%. Οι τιμές της φθηνότερης -και λιγότερο γευστικής και αρωματικής- ποικιλίας ρομπούστα έχουν ανέβει στο ίδιο διάστημα πάνω από 30%. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, είναι πως οι αυξήσεις αυτές είναι μόνον η αρχή: η εικόνα που εκπέμπει η αγορά και τα δεδομένα της παγκόσμιας παραγωγής δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μια μείζονα διόρθωση που θα οδηγήσει τις τιμές του καφέ σε περαιτέρω άνοδο, όχι μόνον μεσοπρόθεσμα, αλλά συνολικά για τα επόμενα χρόνια. Το θέμα προφανώς αφορά πολύ τη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο καφές και όσα τον συνοδεύουν εξελίσσονται κατά καιρούς σε κάτι που μοιάζει με… τοπική κουλτούρα και πρωταγωνιστούν στην κοινωνική ζωή.  

Σύσκεψη του Σπ. Λιβανού στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας «πέρασε» μια συνάντηση εργασίας που είχε την περασμένη Παρασκευή, σε ήσυχο στέκι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Στη συνάντηση, απ’ όπου η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, επιχειρηματίες του κλάδου κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν –να μιλήσουν, αλλά και να ακούσουν- με τον κ. Λιβανό για θέματα που τους προβληματίζουν στην καθημερινότητα της δουλειάς τους. Η σύνθεση των όσων παρευρέθησαν πιστοποιεί τη σοβαρότητα της συνάντησης, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν οι εξής: Γρηγόρης Τσιότσκας (Ορυζόμυλοι Αξιού), Κωνσταντίνος Χατζάκος (Γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ), Χιόνα Ιωαννίδου (Αγροσυμβουλευτική Πτολεμαΐδας), Δημήτριος Μανώσης (Ακτινίδια ΖΕΥΣ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου (Θερμοκήπια Εμμανουηλίδη), Αθανάσιος Κουϊμτζής (KOUIMTZIS Group), Νικόλαος Καραγιώργος (Αφοί Ν. Καραγιώργου – Εκκοκκιστήρια), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος (Ελιές OLYMP & πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ), Νικόλαος Τζιμούρτας (Κονσερβοποιία ΚΡΟΝΟΣ), Γεώργιος Κράββας (Κτηνοτροφική Δέλτα Αξιού). Όποιον κι αν εμπιστεύθηκε για τη συγκεκριμένη σύνθεση ο κ. Λιβανός, το βέβαιο είναι ότι δικαιώθηκε. Ο υπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει από πρώτο χέρι πράγματα για τον κλάδο, τα οποία δεν λέγονται ούτε μέσα στο υπουργείο ούτε, όμως, και από τους θεσμοθετημένους φορείς που εκπροσωπούν τον αγροδιατροφικό τομέα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο προγραμματισμός των δύο ωρών επιμηκύνθηκε και η συνάντηση διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες. Ο ίδιος ο κ. Λιβανός φρόντισε να κρατηθούν σημειώσεις, ώστε οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που άκουσε να μην… ξεχαστούν, αλλά να υπάρξει συνέχεια.



Η αγωνία της αγοράς

Μετά τα εγκαίνια και τις… γκλαμουράτες συνάξεις του Σεπτεμβρίου -εγκαίνια ΔΕΘ και τα σχετικά- η Θεσσαλονίκη μπήκε , πλέον, στους κανονικούς για την εποχή ρυθμούς. Το τέλος της φετινής σεζόν, φθινόπωρο – χειμώνας, θα σημάνει πολλά για την οικονομία της πόλης, ιδιαίτερα για την αγορά του λιανεμπορίου και τα ακίνητα. Όπως λένε οι έμποροι η κατανάλωση βαδίζει σημειωτόν, παρά την έλευση των φοιτητών στην πόλη, ενώ οι τιμές στα ακίνητα ανεβαίνουν μάλλον αδικαιολόγητα. Κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν η υπόθεση εξελιχθεί σε φούσκα, αφού δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη, ούτε η Τρίτη, αλλά η πολλοστή φορά.  

Βαλκανική συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο

Σε βαλκανική συνάντηση κορυφής αναμένεται να εξελιχθεί το Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί με δια ζώσης παρουσία των συμμετεχόντων στις 4 και 5 Νοεμβρίου σε δύο χώρους: στα γραφεία του ΣΒΕ στα παλιά Σφαγεία, στη δυτική είσοδο, και στο ξενοδοχείο Porto Palace στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, της Σερβίας Άνα Μπραμπιτς, της Ρουμανίας Φλορίν Κίτσου και φυσικά ο Κ. Μητσοτάκης. Εάν μέχρι τότε το πολιτικό σκηνικό στη Βουλγαρία δεν έχει ξεκαθαρίσει τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει το παρόν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα. Όπως γίνεται αντιληπτό το Summit θα επικεντρωθεί στο δίπολο Βαλκάνια και ανάπτυξη. Από ελληνικής πλευράς στις εργασίες του αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων και συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Κώστας Σκρέκας, ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ είναι πιθανό να μιλήσει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Κώστας Φραγκογιάννης.    

Το ρεύμα που… καίει

Λίγο πριν την εορταστική εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου, κάπου πέριξ της 22ας Οκτωβρίου, ο ΣΒΕ θα οργανώσει μία ακόμη ημερίδα για την ενέργεια και τη βιομηχανία. Το θέμα δεν είναι απλώς επίκαιρο ούτε, απλώς, καίει, αλλά κυριολεκτικά… ζεματάει. Στόχος είναι να κληθούν άνθρωποι της αγοράς, δηλαδή όσοι παράγουν και όσοι πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικά και οι επιχειρήσεις που το καταναλώνουν, για να συζητήσουν, ώστε να βρεθεί τρόπος να πέσουν οι τιμές. Όσο γίνεται. Διότι σήμερα το κόστος είναι μεγάλο και εν πολλοίς υπονομεύει την όποια προσπάθεια ανάπτυξης των επιχειρήσεων, άρα και της εθνικής οικονομίας.