Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 16-22/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

Αλβανία

16.12.2018: Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα είχε την Παρασκευή κοινή συνέντευξη Τύπου με την αναπληρώτρια Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόζε Γκότεμούλερ η οποία τόνισε ότι η Ευρω-ατλαντική συμμαχία θα επενδύσει 51 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Κουσόβα.

17.12.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χιμάρα. Ο Μπουσάτι είπε ότι πρόκειται για απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία.
[Η μεγάλη αθλιότητα είναι, ότι δεν έχει δώσει σκοπίμως τίτλους κυριότητας στα ακίνητα, που κατέχονται εδώ και αιώνες από Έλληνες, γι’ αυτό και τα αποκαλεί κρατική περιουσία. Στο διπλανό ακίνητο που κατοικεί Αλβανός, εκεί δόθηκε τίτλος].

17.12.2018: Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας απέστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες καταγγέλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας από το αλβανικό καθεστώς και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

18.12.2018: Οι φοιτητές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, να αρνηθούν ακόμη και τον διάλογο με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, απαιτώντας την αποδοχή των αιτημάτων τους. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών θα συνεχισθούν όλη την εβδομάδα, με μια παύση λόγω των αργιών στο τέλος του έτους και θα συνεχισθούν τον Ιανουάριο.

18.12.2018: Έκθεση της Moneyval, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία: «Η διαφθορά είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία. Συχνά συνδέεται με δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά δημιουργεί τεράστια ποσά και υπονομεύει σοβαρά τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ο Αρχές γνωρίζουν τους κινδύνους της διαφθοράς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει προσοχή ή έχουν δώσει περιορισμένη προσοχή στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαφθορά», αναφέρει η έκθεση.

19.2.2018: Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Τίρανα και ακόμη ένας Ιρανός διπλωμάτης αποφασίστηκε να απελαθούν, διότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την (εθνική) ασφάλεια» της Αλβανίας, γνωστοποίησαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της αλβανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ. «Η δραστηριότητα των Ιρανών διπλωματών αντίκειται προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και η απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες», δήλωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

19.12.2018: Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της Υπάτου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα απουσίαζε επειδή είχε συνάντηση με φοιτητές του Πανεπιστημίου, καθώς οι διαμαρτυρίες τους συνεχίζονται εδώ και 16 ημέρες. Ωστόσο, η δικαιολογία δεν φαίνεται επαρκής και υπάρχουν υπόνοιες για κρίση μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού και της ΕΕ. Πρόσφατα, κατηγορήθηκε η κυβέρνησή του, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες.

19.12.2018: Πρωτοφανείς εικόνες στο αλβανικό κοινοβούλιο, καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, δέχθηκε επίθεση με αυγά ενώ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. Τα αυγά, που πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του Ράμα, εκσφενδόνισε ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντρι Χάσα. Οι τόνοι ανέβηκαν στο αλβανικό κοινοβούλιο, όταν ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα ειρωνεύτηκε τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος.

20.12.2018: Η Αλβανία κινείται πρώτη σε γήρανση του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης. Οι αριθμοί που δημοσιεύει  η Στατιστική Υπηρεσία - INSTAT, είναι ανησυχητικοί και δείχνουν ότι από το 1991, πάνω από 1,6 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους, ένα ποσοστό της τάξης του 68%, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των νέων που μπορούν να εργασθούν. Στην απογραφή του 2011 τα στοιχεία έδειξαν ότι στην Ιταλία και στην Ελλάδα ζουν νόμιμα περίπου 500 χιλιάδες Αλβανοί και οι υπόλοιποι έχουν διασκορπισθεί σε άλλες 9 χώρες.

20.12.2018: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την απέλαση δύο διπλωματών της Ιρανικής πρεσβείας στα Τίρανα, για την υποψία της συμμετοχής τους σε παράνομες δραστηριότητες που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας. Ο Τραμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες στην αντιμετώπιση  των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν για τη φίμωση των αντιφρονούντων Ιρανών σε όλον τον  κόσμο».

Βουλγαρία

19.1.2018: Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο ελάχιστος μισθός θα γίνει 286 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί κατά 9,8% σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αύξηση θα αυξήσει το κίνητρο για αναζήτηση εργασίας των ανειδίκευτων εργαζόμενων και θα συμβάλλει στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση του κινδύνου από τη φτώχεια. Ο ελάχιστος μισθός είναι 1,72 ευρώ ανά ώρα.

21.12.2018: Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας πρότεινε στην κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16V Block 70, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Ατάνας Ζαπριάνοφ. «Η απόκτηση των πολυλειτουργικών μαχητικών αεροσκαφών όπως τα F-16V Block 70 των ΗΠΑ, που διαθέτουν ραντάρ και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, θα ανεβάσει σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο τις δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας και θα εξαλείψει την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τρίτες χώρες», εξήγησε ο ίδιος.

Κοσσυφοπέδιο

17.12.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μίλησε για την ελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα), και σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία εμπλέκεται στο θέμα αυτό. Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι Σέρβοι θα εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο μόνο με βίζα. «Κάθε Σέρβος που εισέρχεται στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει βίζα, μόνο τότε θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μας», είπε.

18.12.2018: Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν μέλη  ή θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξαν τη Δευτέρα το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσει  εθνικό στρατό. Οι χώρες αυτές -σύμφωνα με τη "Φωνή της Αμερικής" στην αλβανική γλώσσα-, είναι οι εξής: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

18.12.2018: Περισσότεροι από χίλιοι Σέρβοι διαδήλωσαν στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας του Κοσόβου, εναντίον της φορολόγησης των σερβικών και βοσνιακών προϊόντων, μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 100%, που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μίλαν Ιβάνοβιτς, εκπρόσωπος των διαδηλωτών, παρουσίασε τα αιτήματα των Σέρβων, σύμφωνα με τα οποία, ζητείται από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά των Αρχών της Πρίστινα, ώστε να αναγκαστούν οι αλβανικές Αρχές του Κοσόβου να καταργήσουν τους υπέρογκους δασμούς και να σεβαστούν τη συμφωνία CEFTA.

19.12.2018: Διακυβερνητική επιτροπή, η οποία θα διαχειριστεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, συστήνουν οι Αρχές του Κοσόβου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ραμούς Χαραντινάι, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

22.12.2018: Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Καντρί Βεσέλι, δήλωσε ότι η δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί συνέχεια του UCK. Ο Βεσέλι τόνισε ότι οι μεγάλοι υποστηρικτές του Κοσσυφοπεδίου όπως είναι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στο στρατό και άλλον εξοπλισμό εκτός από τα 250 τεθωρακισμένα οχήματα. «Θα λάβουμε επίσης και άλλον εξοπλισμό που θα είναι πιο επιθετικός, αλλά και αμυντικός. Όταν παραλάβουμε τον εξοπλισμό αυτόν θα ενισχύσουμε την άμυνα σε αέρα και έδαφος».

Μαυροβούνιο

18.12.2018: Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς απένειμε στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ποντγκόριτσα, Σερχάτ Γκαλίπ, ειδικό μετάλλιο, βραβεύοντας στο όνομά του την Τουρκία για τη συμβολή της στην αναδιάρθρωση του Μαυροβουνίου. Ο Τζουκάνοβιτς σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η απονομή του μεταλλίου  στον Τούρκο πρέσβη αντιπροσωπεύει τις ευχαριστίες της χώρας του για την ανάπτυξη των σχέσεων της με την Τουρκία «ειδικά στην οικονομία, την υγεία, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τοπική αυτοδιοίκηση και την άμυνα καθώς είχαμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε σε όλους αυτούς τους τομείς», σημειώνει ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Ρουμανία

21.12.2018: Κατά τη διάρκεια Χριστουγεννιάτικης γιορτής της Σχολής Τεχνών στην πόλη Ρανταούτσι στη Ρουμανία, μέλος της χορωδίας λιποθύμησε πάνω στη σκηνή τη στιγμή της παράστασης. Παρότι όλοι είδαν το νεαρό να σωριάζεται στο έδαφος, όλοι συνέχισαν να τραγουδούν κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ένας από τους νεαρούς τραγουδιστές τον πλησίασε και τον έσπρωξε πίσω από την κουρτίνα της σκηνής, όπου και τον περιέθαλψαν άνθρωποι της διοργάνωσης. Ο νεαρός, δεν χρειάστηκε τελικά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς ανέκτησε γρήγορα τις αισθήσεις του, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα.

Σερβία

19.12.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολίασε την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με όλα όσα διατυπώνει στην επιστολή του καθώς πιστεύει ότι η Σερβία και η Πρίστινα δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. «Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα δεν μπορεί να συνεχισθεί εάν δεν ανακληθεί το φορολογικό μέτρο», είπε ο Σέρβος πρόεδρος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, απαντώντας εμμέσως στον Σέρβο πρόεδρο, είπε ότι δεν πρόκειται να ανακληθεί το φορολογικό μέτρο στα σερβικά προϊόντα εάν η Σερβία δεν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

20.12.2018: Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε το Κόσοβο στη Σερβία, με την επιβολή δασμών της τάξης του 100% για τα εισαγόμενα προϊόντα από το Βελιγράδι, έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί αρνητικές συνέπειες στη σερβική οικονομία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα 2.662 σερβικές επιχειρήσεις που διακινούσαν τα προϊόντα τους στην αγορά του Κοσόβου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, Ρασίμ Λάζιτς από την ημέρα της επιβολής των μέτρων μέχρι σήμερα οι άμεσες απώλειες για τη Σερβία ανέρχονται στα 34,6 εκατ. ευρώ.

21.12.2018: Κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Βούτσις στο Βελιγράδι, συζητήθηκε η ανάπτυξη στις διμερείς σχέσεις, με προοπτική τετραμερούς συνεργασίας (με Βουλγαρία και Ρουμανία), που να βασίζεται σε τομείς ιδιαίτερου εμπορικού ενδιαφέρoντος. Συζητήθηκε επίσης η προοπτική και για τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-ΠΓΔΜ στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της αστυνομικής συνεργασίας.

21.12.2018: Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπράναβιτς έστειλε δύο επιστολές στον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ζητώντας του, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Πρίστινα, προκειμένου να ματαιώσει την δημιουργία στρατού και να αποσύρει το δασμολογικό μέτρο με τη φορολόγηση 100% επί των σερβικών προϊόντων. Ο Έντι Ράμα, απέρριψε τις εκκλήσεις της ομολόγου του αναφέροντας ότι η Σερβία έχει προβεί σε εμπόδια και εχθρικές πράξεις εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, που είναι βλαβερές για την περιφερειακή συνεργασία και δεν είναι αντάξιες μιας υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, αναφερόμενος στα εμπόδια της Σερβίας για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO και στην INTERPOL.

21.12.2018: Με ένα tweet θέλησε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βελιγράδι. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Ελλάδα για την υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Οι πολίτες τη Σερβίας θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο και φίλη χώρα τόσο στη πολιτική όσο και στην οικονομία και σε άλλα σημαντικά ζητήματα» ανέφερε.

22.12.2018: «Η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή "δεύτερης διαλογής" όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ», δήλωσε ο Α, Τσίπρας.

Σκόπια

16.12.2018: Αλβανικά δημοσιεύματα φέρουν στο προσκήνιο μια μυστική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα Wikileaks, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ, υπήρξε μυστικός πληροφοριοδότης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Τα δημοσιεύματα που είναι σε πολλές αλβανικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι όταν ο Ντιμίτροφ το 2008 ήταν πρέσβης, υπήρξε ο μυστικός πληροφοριοδότης της CIA για τις προθέσεις του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του πρώην προέδρου των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

17.12.2018: Μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα των Σκοπίων σχολιάζουν ότι ο Ντιμίτροφ προκάλεσε ζημιά στο ζήτημα του ονόματος με την κατασκοπευτική δράση για τις αμερικανικές υπηρεσίες ή την CIA. Ο Ντιμίτροφ, έγραψε στο Facebook, ότι το θέμα είναι πολύ παλιό και είχαν δημοσιευθεί το 2010 σχετικές πληροφορίες. «Το δημοσίευμα του Wikileaks λέει στην πραγματικότητα ότι έχω εργασθεί συνεχώς για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της χώρας που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το ότι έχω επικοινωνήσει με  τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ, το έκανα για τα εθνικά συμφέροντα της Μακεδονίας».

17.12.2018: Ο πατριωτισμός των Αλβανών των Σκοπίων σώζει λίγο μια από τις παραχωρήσεις Τσίπρα-Κοτζιά στους Σλάβους. Προτείνουν στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναφέρεται: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

18.12.2018: Ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας σε ορισμένους από αυτούς που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017. Το νομοσχέδιο ψήφισαν και οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPNNE. Οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του VMRO-DPNNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν θέσει ως όρο στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τη χορήγηση αμνηστίας τουλάχιστον σε μέρος όσων συμμετείχαν στα επεισόδια στη Βουλή, προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

18.12.2018: Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί οποιαδήποτε ονομασία συμφωνήσουν Αθήνα και Σκόπια. Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι πιθανή ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει ρωσικά αντίμετρα. «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Για μας έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα.

21.12.2018: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις κατηγορίες ότι υπήρχαν απόπειρες εκ μέρους της Μόσχας να σταματήσουν την ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική Συμμαχία: «Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017».

22.12.2018: Η "Συμμαχία των Αλβανών", θα καταθέσει την πρότασή της στην τροπολογία 34, απαιτώντας να μην υπάρξει συσσώρευση των εθνοτικών κοινοτήτων με την ονομασία ως "Μακεδόνες", ζητώντας τη διαφοροποίηση των άλλων κοινοτήτων. Σύμφωνα με το κόμμα αυτό, το κράτος είναι πολυεθνικό και δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να αποκαλούνται "Μακεδόνες".

22.12.2018: Μέλη της οργάνωσης "Μακεντόνιγια Μπλοκίρα", που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Σύνταγμα του κράτους και στη μετονομασία του σε "Βόρεια Μακεδονία" ανακοίνωσαν ότι στις 23 Δεκεμβρίου, θα κλείσουν το δρόμο Κίτσεβο-Αχρίδα. Ο δρόμος θα κλείσει από το μεσημέρι στις μία έως τις τρεις. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν μέχρι να σταματήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος και να ανακοινωθούν νέες εκλογές, που θα γίνουν χωρίς τον Ζόραν Ζάεφ ως πρωθυπουργό.
 
Ο Μακεδών

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi