Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 10 έως 16 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

10.3.2019: Είναι εξοργισμένοι οι Αλβανοτσάμηδες από τον Έντι Ράμα, για τις αλλαγές που επήλθαν στα διαβατήρια των Αλβανοτσάμηδων. Δημοσίευμα παρουσιάζει το διαβατήριο ενός γέροντα 79 ετών που ενώ το παλαιότερο έγραφε ότι είχε γεννηθεί στο Βαρφάνι Τσαμουριά - Varfanj, Çamëri, το νέο διαβατήριό του γράφει Varfanj, ALB. «Ανακύπτει ένα ερώτημα -γράφει το δημοσίευμα- πού βρήκε ο συντάκτης το ανύπαρκτο Βαρφάνι στην Αλβανία»; Προσθέτει ότι το χωριό Βαρφάνι στην "τσαμουριά" είναι καταγεγραμμένο στον ΟΗΕ ως Παραπόταμος που ανήκει στην  Ελλάδα. Το παλιό διαβατήριο γράφει ότι γεννήθηκε στην "τσαμουριά".

12.3.2019: Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας, Χελιντόν Μπέντο ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του, που αναγνώσθηκε ενώπιον των βουλευτών, για τον κίνδυνο ρωσικών επεμβάσεων στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αυτές έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι οι ταραχές στη χώρα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, υποστηρίζονται και από ρωσικές επιρροές.

13.3.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα μήνυσε για δυσφήμιση τον Σαλί Μπερίσα - πρώην πρωθυπουργό, πρώην αρχηγό του κράτους και πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος. Η μήνυση έγινε εξαιτίας σχολίων του Μπερίσα για τον Ράμα σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

13.3.2019: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για όλες τις χώρες του κόσμου και σε αυτές περιλαμβάνεται η Αλβανία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλους τους κλάδους της αλβανικής κυβέρνησης Έντι Ράμα, ενώ λίγα πράγματα έχουν γίνει σχετικά με το νόμο περί κυρώσεων εναντίον ανώτερων υπαλλήλων. Έχει γίνει πρόοδος στη διερεύνηση της διαφθοράς σε χαμηλά κλιμάκια, αλλά σε περιπτώσεις ανώτερων αξιωματούχων οι εισαγγελείς αποσύρονται λόγω φόβου για εκδίκηση και έλλειψης μέτρων για την προστασία τους.

14.3.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποσχέθηκε να εφαρμόσει το "πρότυπο Σένγκεν" με τα Σκόπια και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνο με το Κοσσυφοπέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα, ο Ράμα τόνισε ότι αργά ή γρήγορα "οι πολίτες θα μετακινούνται μεταξύ των συνόρων της "Βόρειας Μακεδονίας" και της Αλβανίας χωρίς φραγμούς". «Το μοντέλο Σένγκεν θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την περιοχή με το Κοσσυφοπέδιο, τη "Βόρεια Μακεδονία" και το Μαυροβούνιο».

15.3.2019: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, αναφέρει ότι η βία και οι καταστροφές της δημόσιας περιουσίας είναι παράνομες και καλεί όλους τους παράγοντες της Αλβανίας να ασκήσουν την επιρροή τους στη διαδήλωση της 16ης Μαρτίου. Η πρεσβεία των ΗΠΑ θεωρεί νόμιμα εκλεγμένη την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Αλβανίας μέσω των διεθνώς αναγνωρισμένων εκλογών του 2017. «Εκτιμούμε το καλό έργο που επιτελέστηκε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία, καθώς και την πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

15.3.2019: Τουρκικό υποβρύχιο επισκέφθηκε το Δυρράχιο στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, καθώς η επίσκεψη σκοπεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. Το υποβρύχιο έχει μήκος 62 μέτρων, πλάτος 6,2 μέτρων και ζυγίζει 1400 τόνους, ενώ το προσωπικό του αποτελείται από 45 άτομα. Τα τελευταία χρόνια, την Αλβανία έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τουρκικά υποβρύχια, ενώ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το λιμάνι του Δυρραχίου επισκέφθηκε η τουρκική φρεγάτα TCG Orucreis (F-245).


ΒΟΣΝΙΑ

12.3.2019: Η κυβέρνηση της Βοσνίας προβλέπει μια τεράστια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιθυμούν να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μέκτιτς σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, δήλωσε  ότι παρά το ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πληροφορίες αναφέρουν πως με την άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται αύξηση του αριθμού των μετακινουμένων.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

11.3.2019: Μετά το όχι των Ρώσων η Βουλγαρία ψάχνει επενδυτές για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε. Πρόσκληση σε στρατηγικούς επενδυτές για το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε εξέδωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ), ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας. Οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στη μελλοντική εταιρεία του έργου ή και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τον σταθμό.

12.3.2019: Οι βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα νέες αλλαγές στον νόμο περί υγείας, οι οποίες απαγορεύουν το κάπνισμα ναργιλέ σε κλειστούς χώρους, στο χώρο εργασίας, όπως επίσης σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, στους σχολικούς κοιτώνες, παιδικές χαρές και χώρους όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά, καθώς και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινά σινεμά και θέατρα και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Βουλγαρία κατέχει τη 5η θέση μεταξύ 42 χωρών σε κάπνισμα ναργιλέ από παιδιά ηλικίας 11 έως 14 ετών, ενώ η Βουλγαρία κατέχει τη δεύτερη θέση σε καπνιστές ναργιλέ ηλικίας 15 ετών.

14.3.2019: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιέχει σοβαρές επικρίσεις για τη Βουλγαρία. «Οι βουλγαρικές Αρχές να λάβουν μέτρα για την ποινική δίωξη και τιμωρία υπαλλήλων που έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς υπάρχει πρόβλημα ατιμωρησίας, αφού οι κυβερνητικές ενέργειες δεν επαρκούν». Η έκθεση αφιερώνει 33 σελίδες στη Βουλγαρία υποδεικνύοντας ότι τα κύρια προβλήματα σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, καθώς και η σωματική κακοποίηση κρατουμένων και υπαλλήλων, τις σκληρές συνθήκες στις φυλακές και στις εγκαταστάσεις κράτησης.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

16.3.2019: Δύο Σέρβοι ανέφεραν στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ότι δέχθηκαν σωματική επίθεση, στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, από έναν Αλβανό και άλλα άγνωστα άτομα. Τα θύματα τραυματίστηκαν και εστάλησαν για ιατρική περίθαλψη. Με διαταγή του Εισαγγελέα η υπόθεση συνεχίζεται να διερευνάται με τακτική διαδικασία. Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις.


ΚΡΟΑΤΙΑ

12.3.2019: Στην υπογραφή μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης, που αναμένεται να δώσει ώθηση στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Κροατίας και της Αλβανίας, Ντάμιρ Κρστίσεβιτς και Όλτα Τζάκα αντίστοιχα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις που βασίζονται στη μακροχρόνια φιλία και συνεργασία τους.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.3.2019: Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επέκρινε τους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας για την ανοιχτή υποστήριξη του συνασπισμού "Αλβανικό Φόρουμ", που κέρδισε τις τοπικές εκλογές στο νεοσυσταθέν Δήμο Τούζι.  Το "Αλβανικό Φόρουμ" κέρδισε το ήμισυ των εδρών στις πρώτες τοπικές εκλογές στη Τούζι. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κάλεσαν για ενότητα των Αλβανών προτρέποντας τους να  ψηφίσουν υπέρ του "Αλβανικού Φόρουμ".


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

13.3.2019: Με πρόστιμο κινδυνεύουν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας, εάν τα ρούχα που φορούν είναι βρόμικα και μυρίζουν άσχημα. Μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα 100 έως 200 λέι (από 21 μέχρι 42 ευρώ). Επίσης, όσοι επιβάτες ταξιδεύουν μεταφέροντας τσάντες με φαγητά που μυρίζουν άσχημα ή κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός των μέσων μεταφοράς, μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο 200 λέι.

16.3.2019: Η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βέρα Γιούροβα, προέτρεψε την κυβέρνηση της Ρουμανίας να μη υπονομεύει την υποψηφιότητα της Λάουρα Κοβέσι, της Ρουμάνας υποψήφιας, η οποία έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βουλής για την θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι κυβερνώντες στη Ρουμανία, με επικεφαλής τον Λίβιου Ντρακνία, ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχουν ήδη καταθέσει δύο μηνύσεις εναντίον της πρώην επικεφαλής της ρουμανικής Εθνικής Διεύθυνσης κατά της Διαφθοράς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η κατηγορία ότι, από την θέση αυτή, η Κοβέσι καθοδηγούσε για μια πενταετία, οργανωμένη εγκληματική ομάδα υφιστάμενών της εισαγγελέων.


ΣΕΡΒΙΑ

10.3.2019: O Σέρβος ΥΠΑΜ Αλεξάντερ Βουλίν, έθεσε τον στρατό της χώρας σε επιφυλακή, προτρέποντας τους Σέρβους να μη ανησυχούν για την κατάσταση στο Κόσοβο. «Η πλατφόρμα της Πρίστινα είναι προσανατολισμένη δήθεν στον διάλογο, αλλά ουσιαστικά καθιστά πιο δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας», δηλώνει ο Βουλίν. Πρόσθεσε ότι ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να συμμορφωθεί σε οποιαδήποτε εντολή προέρχεται από τον ανώτατο διοικητή του, που είναι ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς.

12.3.2019: Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την νέο-ανακηρυγμένη "Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας" του Κιέβου, τις αποφάσεις της οποίας θεωρεί μη κανονικές και μη δεσμευτικές καθώς έχει "σχισματική ιεραρχία και κλήρο". Σε έγγραφο που απέστειλε η Σερβική Εκκλησία σε όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι θεωρεί μη κανονική την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και όλες τις αποφάσεις που ακολούθησαν σχετικά με την Ουκρανία.

14.3.2019: Η δίωξη οικονομικού εγκλήματος και η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας συνέλαβαν πέντε άτομα για παραποίηση εγγράφων που συνόδευαν φρούτα από την Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια εξήγαγαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάνοντας χρήση του καθεστώτος αδασμολόγητου εμπορίου, ανέφερε η φορολογική υπηρεσία της Σερβίας.

15.3.2019: Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, στα όπλα και στους γεμιστήρες του Μπρέντον Τάραντ, αναγράφονταν και ονόματα Σέρβων ηρώων, στην κυριλλική γραφή, τόνισε: «Αυτό το άτομο δεν έχει καμία σχέση με την Σερβία και δεν ζητάμε από κανέναν να εκδικείται στον κόσμο, για τα θύματα των Σέρβων». Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην Σερβία, στο βίντεο που ανάρτησε ο Μπρέντον Τάραντ στο διαδίκτυο, ακούγεται να παίζει, μέσα στο αυτοκίνητό του, σερβικό εθνικιστικό τραγούδι που εξυμνεί τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

15.3.2019: Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών, Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τις χώρες της περιοχής να σχηματίσουν από κοινού σημεία διέλευσης των συνόρων, με στόχο να επιταχυνθεί η ροή της κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών. «Παρουσιάζεται ένα σοβαρό πρόβλημα στην αναμονή των συνόρων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, επειδή υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα που διέρχονται από τη Σερβία. Μόνο από το διάδρομο 10 πέρασαν 55 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι, 20 εκατομμύρια περισσότερα από το 2014, και φέτος περιμένουμε να περάσουν 60 εκατομμύρια οχήματα σε όλη τη Σερβία».

16.3.2019: Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εισήλθαν στο κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης-RTS. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτήριο χωρίς να ασκήσουν βία, αφού η ασφάλεια του κτηρίου άνοιξε τις πόρτες. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον αρχισυντάκτη των ειδήσεων να τους επιτραπεί να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

17.3.2019: Περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδινε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση. Είναι αμφίβολο αν θα επιλέξει ο Βούτσιτς να βγει από την κεντρική είσοδο, μιας και, όπως είναι γνωστό, στο προεδρικό μέγαρο υπάρχει και υπόγεια σήραγγα που οδηγεί μακριά έξω από το κτήριο.


ΣΚΟΠΙΑ

10.3.2019: Τη Λειτουργία στη σλαβομακεδονική γλώσσα στις εκκλησίες στην Ελλάδα, όπου ζουν χριστιανοί που μιλούν το ιδίωμα, ζητάει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το κόμμα "Ουράνιο Τόξο". Εκτός από τον Βαρθολομαίο, πριν από ένα μήνα σε συνάντηση  με τον υπουργό Παιδείας στη Φλώρινα, υπέβαλε αίτημα για τη μελέτη της "σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας" στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση σε περιοχές όπου ομιλείται.

11.3.2019: Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν υπογράφει διατάγματα τα οποία εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο. Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζει, επειδή «Ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον συγκεκριμένο όρκο που έδωσε για την προστασία του Συντάγματος» και όπως τονίζει ο ίδιος θα υπερασπισθεί, όσο μπορεί, τα συμφέροντα της χώρας. Ο Ιβάνοφ, λέγει ότι έδωσε όρκο στο Σύνταγμα που αναφέρει τη χώρα ως Δημοκρατία της "Μακεδονίας" και όχι Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας".

12.3.2019: Σειρά συναντήσεων στα Σκόπια με στόχο να προωθηθεί περαιτέρω η από κοινού υλοποίηση του έργου "Αγωγός Ν. Μεσημβρία-Σκόπια" πραγματοποίησαν στις 19 και 20 Φεβρουαρίου υψηλόβαθμα στελέχη του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MER JSC Skopje της γειτονικής χώρας. Οι εκπρόσωποι της MER τόνισαν ότι το έργο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα τους, καθώς θα της προσφέρει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, σκοπεύοντας στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και στην ενεργειακή ασφάλεια.

12.3.2019: Κοινή στρατιωτική άσκηση Σκοπιανών και Αμερικανών στρατιωτών πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Κρίβολακ. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο μονάδες του πυροβολικού και έγινε με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με τον Τόνι Γιανέφσκι, εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ που ανήκουν στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Ανατολής, των KFOR, έχουν κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

13.3.2019: Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιάκοφσκι έδωσε αυτήν την απάντηση σε ερώτηση «ποια γλώσσα ομιλούν οι συγγενείς των Μακεδόνων στη Μακεδονία του Αιγαίου;». «Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού στη Δημοκρατία της Ελλάδας που δεν μιλάει ελληνικά και μιλά μια άλλη γλώσσα. Αλλά δεν είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε σε ποια γλώσσα μιλούν. Θα ήταν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μια άλλης χώρας», δήλωσε.

14.3.2019: Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μία μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα, η οποία έκλεισε μέσα από μία ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής που διαμορφώθηκε, και τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, να τονίζει ότι οι δύο κυβερνήσεις «βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην ελληνική Βουλή.

14.3.2019: Ως «σοβαρό περιστατικό που συνέβη στη Βουλή κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Σκοπιανού υπουργού  Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ και του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση», περιγράφει ο σκοπιανός Τύπος την αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, αντέδρασε γιατί δεν έγινε ενημέρωση στους βουλευτές και στα κόμματα, για τη συνάντηση, και ήθελε να μπει στην αίθουσα φωνάζοντας "Η Μακεδονία είναι ελληνική" στα ελληνικά και στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι αυτό έπρεπε να ακουστεί στον Σκοπιανό.

15.3.2019: Συζητήσεις με ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων, είχε από 13 έως 15 Μαρτίου 2019, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ με επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ. Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στα Σκόπια τον συνταγματάρχη Ζόραν Σεκουλόβσκι και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η διερεύνηση νέων τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara