Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 11 έως 17/11

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

12.11.2018: Σε συνέντευξη για την εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν όρισε το 2025 ως ρεαλιστική ημερομηνία για ένταξη νέων χωρών από τα Βαλκάνια, αλλά μόνο αν έχουν εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια. Το μότο είναι «η ποιότητα πριν από την ταχύτητα», λέει ο επίτροπος. Σύμφωνα με τον Χαν, η συνεννόηση μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας θα μπορούσε θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τη διαμάχη μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου και να οδηγήσει σε πρόοδο στη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Νωρίτερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σε συνάντηση στο Βελιγράδι με τον Σέρβο προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η ΕΕ θα είναι πλήρης μόνο όταν σ’ αυτήν προσχωρήσουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

12.11.2018: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παρουσίασε τον προϋπολογισμό για την Άμυνα  του 2019. Ειδικότερα, δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών και παροχές στον τομέα αυτόν. Ο πρωθυπουργός έδωσε άλλη μια υπόσχεση, όταν είπε ότι μετά την αεροπορική βάση στην Κουτσόβα θα ακολουθήσει  αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης Φάρκα.

13.11.2018: Φωτιά ξέσπασε το πρωί στο ελληνικής (μειονοτικής) ιδιοκτησίας ξενοδοχείο "Ήπειρος" στην πόλη των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραλία της πόλης. Δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός από τη φωτιά, ενώ η αλβανική Πυροσβεστική έφτασε στο σημείο για να τη σβήσει. Πηγές από τη Βόρεια Ήπειρο, σημειώνουν -δίχως να συνδέουν τα γεγονότα- ότι η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου στο παρελθόν "είχε δεχτεί πιέσεις".

13.11.2018: Οι Αλβανοί δεν μπορούσαν να περάσουν από την Κακαβιά, λόγω του μπλοκαρίσματος -από την ελληνική πλευρά- του ηλεκτρονικού συστήματος. Αλλά, λίγη ώρα αργότερα, η αλβανική πλευρά μπλόκαρε και αυτή το ηλεκτρονικό της σύστημα και κανείς, πια, δεν εισερχόταν στην Ελλάδα ή στην Αλβανία. Πηγές αναφέρουν ότι λόγω του μπλοκαρίσματος δημιουργήθηκε εκνευρισμός στους Αλβανούς που κάθονται σε ουρά ενός χιλιομέτρου και ακολούθησαν μηνύματα προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιληφθεί προσωπικά το θέμα.

14.11.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι μετά το περιστατικό στους Βουλιαράτες, η Αλβανία δεν έχει κλείσει τον κατάλογο των persona non grata, από την Ελλάδα. Ο Μπουσάτι καταδίκασε έντονα τη σιωπή της Ελλάδας με τη στάση της για την πράξη της καταστολής από την αλβανική αστυνομία. «Η σιωπή των αξιωματούχων της Αθήνας καθώς και η στάση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για τον πυροβολισμό της αλβανικής Αστυνομίας είναι απογοητευτική. Περίμενα, ακόμη, να αποστασιοποιηθεί από αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής του θανάτου του Κατσίφα», δήλωσε ο Μπουσάτι.

14.11.2018: Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επενδύσει 51 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση Κουτσόβα. Τα χρήματα προορίζονται για τη βελτίωση της υποδομής της υφιστάμενης Βάσης, συμπεριλαμβανομένου χώρου αποθήκευσης καυσίμων. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Επενδύσεων Ασφαλείας του ΝΑΤΟ (NSIP), το οποίο καλύπτει έργα σε συμμαχικές χώρες που βελτιώνουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η Αλβανία επιλέχθηκε ως στρατηγικό σημείο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

14.11.2018: Στις ΗΠΑ, ένας στενός φίλος των Αλβανών, ο γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ θα γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο αλβανικός Τύπος γράφει ότι αυτό θα οδηγήσει στην ανάληψη μιας θέσης στην εξωτερική πολιτική του Καπιτωλίου, από έναν άνθρωπο που εργάζεται σκληρά επί 30 χρόνια για το αλβανικό ζήτημα, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς όπου και αν ζουν, για την ειρήνη και δημοκρατία στα Βαλκάνια. «Από τη νέα αυτή θέση, θα έχει περισσότερη ευχέρεια και ισχύ να μας βοηθήσει στο έργο μας», σημειώνεται. [Ο Ένγκελ, έχει φωτογραφηθεί με τον αλβανικό Αετό της Μεγάλης Αλβανίας].

15.11.2018: Μετά την ηχηρή δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ότι «ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία», έρχεται η απάντηση του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα: «Σήμερα κυκλοφόρησε μια ιστορία που ελπίζω να είναι ψεύτικη -φέικ νιουζ- όπου ένας πρώην υπουργός της γειτονικής χώρας, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Αλβανίας. Φυσικά, δεν ανησυχώ, για το λόγο ότι, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλβανικός Στρατός, γνωρίζει τα σύνορά του και δεν υπάρχει καμία αξίωση σε άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε».

17.11.2018: Ο υπουργός Ντάμιαν Γκικνούρι ανακοίνωσε ότι διεθνείς εταιρείες  έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναζήτηση πετρελαίου στη θάλασσα και ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση αυτής της διαδικασίας. Ο Γκικνούρι ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή ιδιωτικών λιμανιών. Η Κυβέρνηση της Αλβανίας ενθαρρύνει αυτήν την πρωτοβουλία επειδή η λιμενική υποδομή είναι δαπανηρή και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να την αντέξει.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

11.11.2018: Στη Σόφια, χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, φωνάζοντας "Παραίτηση" και "Παλιάνθρωποι". Έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης μπλοκάροντας την κυκλοφορία σε πολλούς σημαντικούς οδικούς κόμβους. «Πώς μπορούμε να πουλάμε στη χώρα μας τη βενζίνη τόσο ακριβά όσο στην Ισπανία και το Λουξεμβούργο, τη στιγμή που είμαστε η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» δήλωσε ένας οδηγός ταξί.

12.11.2018: Η Βουλγαρία αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος GERB, Τσβετάν Τσβετάνοφ. Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία θα παραβίαζε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. «Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης θα είναι να μη ενταχθεί στην παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση από τον ΟΗΕ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του GERB μετά τη συνάντηση των αρχηγών του συνασπισμού».

12.11.2018: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε θετικά τις προθέσεις για την κατασκευή σύνδεσης μεταξύ των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ο συνδετικός αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ της Κομοτηνής και της Στάρα Ζαγκόρα προβλέπει αρχικά μεταφορά 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2021 με δυνατότητα οι προμήθειες να αυξηθούν έως 5 δισ. κυβικά μέτρα. Τα συνολικά έξοδα για την κατασκευή της σύνδεσης είναι 240 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο θα αυξήσει τη διαμετακομιστική χωρητικότητα της Βουλγαρίας προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη χρήση και άλλων συνδετικών αγωγών με τη Ρουμανία και τη Σερβία.

15.11.2018: Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ούτε ήθελε ούτε εκδόθηκε ποτέ γι' αυτόν βουλγαρικό διαβατήριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Σχετικά για το βουλγαρικό διαβατήριο του Γκρούεφσκι έγραψαν ουγγρικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, αφού το δικό του έχει παρακρατηθεί από τις αρχές των Σκοπίων.

16.11.2018: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλέρι Σιμεόνοφ υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του μετά από σφοδρή κριτική που δέχθηκε για τα προσβλητικά του σχόλια προς τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ο Σιμεόνοφ προκάλεσε οργή όταν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές, υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες "στρίγκλες" με "δήθεν άρρωστα παιδιά".

17.11.2018: Στρατιωτικά μνημεία του βουλγαρικού στρατού που είχαν στηθεί στη Νοτιοσλαβία θα αποκατασταθούν. Το μνημείο του Βούλγαρου συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρναλίεφ στη σλαβική πλευρά της Δοϊράνης από τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1913, που καταστράφηκε το 1966 από τις γιουγκοσλαβικές Αρχές, θα αποκατασταθεί. Η μνημειακή πλάκα που αναφέρεται σε εκατοντάδες Βουλγάρους Αξιωματικούς και στρατιώτες που σκοτώθηκαν το 1916 κατά τη διάρκεια της μάχης του Καϊμακτσαλάν, επίσης, θα αποκατασταθεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μετά τη συνάντησή του, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.11.2018: Η συμφωνία ενοποίησης των τελωνείων Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας αναμένεται να υπογραφεί στις 26 Νοεμβρίου κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Πέγια (Κοσσυφοπέδιο) και αναμένεται να εφαρμοσθεί από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Αυτή η συμφωνία σχεδιάζει να μην απαιτούνται περιττά έγγραφα αλλά να αναγνωρίζονται αμοιβαία τα έγγραφα των δύο κρατών. Για τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, μια τέτοια απόφαση θα διευκόλυνε τη ροή των αγαθών και των δύο χωρών και θα αυξήσει τη δυνατότητα κοινών επενδύσεων.

16.11.2018: Το Κοσσυφοπέδιο μετά την επικείμενη συμφωνία του με τη Σερβία θα μετονομασθεί σε "Βόρεια Αλβανία", σύμφωνα με τον Αλβανό σχολιαστή Έρβιν Σκουλάκου. Το αντάλλαγμα των Αλβανών Κοσοβάρων στους Σέρβους είναι ότι θα αλλάξουν το όνομα της χώρας τους. Δηλαδή, θα μετονομαστούν σε Βόρεια Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίζει να ονομάζεται μόνο το έδαφος όπου κατοικούν Σέρβοι.

ΣΕΡΒΙΑ

11.11.2018: Η Σερβία πραγματοποιεί  σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις για να σηματοδοτήσει τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με μια εμφανή δυναμική, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο...

«Ενισχύουμε δυναμικά το στρατό μας», δήλωσε ο Βούτσιτς στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS. «Κανείς στην περιοχή, εκτός ίσως από τη Ρουμανία, δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς», είπε.

12.11.2018: Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, προκλήθηκαν εκπλήξεις και αποδοκιμασίες από πολλούς επισκέπτες, ειδικά για τη θέση που παραχωρήθηκε στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αμέσως μετά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βούτσιτς έδειξε κατανόηση και αποδέχθηκε τη συγνώμη του Γάλλου πρέσβη και τον ευχαρίστησε για τον σεβασμό που δείχνει για τα θύματα της Σερβίας. «Η Σερβία θα καλωσορίσει με εξαιρετικό τρόπο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν», έγραψε στο Twitter ο Βούτσιτς.

15.11.2018: Συμφωνία για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σερβία, ενδέχεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Βελιγράδι. Η ανακοίνωση έγινε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.  «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του προέδρου μας, αυτό είναι πολύ πιθανό», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός.

15.11.2018: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι όταν πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη Σερβία τον παρέλαβαν Τσέτνικς και τον παρέδωσαν με ασφάλεια στο Χόργκος (Horgoš, μικρό χωριό στη βόρεια Σερβία), δήλωσε ο Βόισλαβ Σέσελι στην εκπομπή της σερβικής τηλεόραση "Hepi". «Τα τελευταία νέα είναι ότι αδελφός μας Νίκολα Γκρούεφσκι από τη "Μακεδονία" μέσω της Σερβίας πήγε στην αδελφική Ουγγαρία», δήλωσε ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος.

17.11.2018: Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στη σερβική "Τέλεγκραφ" τόνισε ότι οι χώρες της περιοχής των Βαλκανίων «ωθούνται επίμονα στην επιλογή: «ή είστε με τη Μόσχα ή με την Ουάσιγκτον». Ο Λαβρόφ αναφέρει ότι υπάρχει  σοβαρή πίεση στο Βελιγράδι προκειμένου να μειωθεί η «αμοιβαία επωφελής συνεργασία με τη Μόσχα», αλλά τόνισε ότι «οι Σέρβοι αδελφοί αντιστέκονται γενναία». «Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα την ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Σερβίας που ανταποκρίνεται στα βασικά συμφέροντα του λαού», δήλωσε ο Λαβρόφ.

17.11.2018: Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι η διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, στις 28 Νοεμβρίου, Ημέρα της αλβανικής σημαίας, θα ανακοινώσει τη δημιουργία Στρατού. Σχολιάζοντας αυτήν την περίπτωση, σε συνέντευξή του στην ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, δήλωσε ότι η δημιουργία στρατού είναι κατά παράβαση όλων των διεθνών συμφωνιών και θα πρέπει να αντιδράσουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυητές των συμφωνιών.

ΣΚΟΠΙΑ

11.11.2018: Έπρεπε να παρουσιαστεί στην φυλακή στις 8 Νοεμβρίου, αλλά είναι η τρίτη ημέρα από την εξαφάνιση του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη δημοσιότητα. Δεν εμφανίσθηκε ούτε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων. Ούτε την Παρασκευή, τον βρήκε ο δικαστικός επιμελητής για να του επιδώσει την απόφαση για την απόρριψη της ένστασής του για παράταση της εντολής για τη φυλάκισή του.

11.11.2018: Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, μετά και την έγκριση της τέταρτης και τελευταίας τροπολογίας από τη Βουλή. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στην 1η Δεκεμβρίου, όταν και η Βουλή της πΓΔΜ θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο τροπολογιών του Συντάγματος.

11.11.2018: Ικανοποίηση στα Σκόπια, επειδή ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ντάνα Ροραμπάτσερ, ο οποίος υποστήριξε ότι το κράτος των Σκοπίων πρέπει να διαλυθεί, και να διαμοιραστεί μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Βουλγαρίας δεν επανεξελέγη ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, στην εκλογική του περιφέρεια στην Καλιφόρνια.

12.11.2018: Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μετά από σχετικό αίτημα δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, που του επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει παρουσιαστεί στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες. Θεωρείται άγνωστο πού βρίσκεται.

12.11.2018: Άφαντος, για τις διωκτικές αρχές της πΓΔΜ παρέμενε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν δύο φορές χθες το βράδυ στο σπίτι του Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, προκειμένου να τον συλλάβουν, όμως αυτός δεν βρισκόταν εκεί.

12.11.2018: Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ανάρτησε  στη σελίδα του την αναζήτηση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη στήλη "Καταζητούνται" υπάρχει η φωτογραφία του Γκρούεφσκι και στοιχεία της ταυτότητάς του: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι του Τάλο και της Νάντεντζα, γεννηθείς στις 31 Αυγούστου του 1970 στα Σκόπια, καταζητείται για να εκτίσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών, που του επιβλήθηκε για διάπραξη εγκλήματος- Δίδεται αμοιβή για τον εντοπισμό του.

13.11.2018: «Έχω δεχθεί αμέτρητες απειλές για τη ζωή μου, βρίσκομαι στη Βουδαπέστη και έχω ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ουγγαρίας», αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Γκρούεφσκι σημειώνει επίσης ότι πάντα θα είναι «πιστός στην "υπόθεση της Μακεδονίας" και δεν θα τα παρατήσει ποτέ».

14.11.2018: Η μεγαλύτερη ουγγρική εφημερίδα index.hu αναφέρει ότι ο Γκρούεφσκι διέσχισε τα ουγγρικά σύνορα ντυμένος με γυναικεία ρούχα. «Αυτό είναι το νέο στοιχείο που γράφεται για τη διαφυγή του Γκρούεφσκι, κατά τα άλλα μεταδίδουν ότι γράφουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων», σημειώνει η 1tv.mk. H αστυνομία των Σκοπίων συνέλαβε δύο πρώην υπουργούς συνεργάτες του Νίκολα Γκρούεφσκι τον Μίλε Γιανακιέσκι και τον Κιρίλ Μποζινόφσκι γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να φύγουν από τη χώρα, όπως ο Γκρούεφσκι.

14.11.2018: Εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών κομμάτων αντιτίθενται στην ιδέα της απογραφής κατά την οποία θα απουσιάζει η στήλη για την εθνικότητα ή τη θρησκευτική πίστη του κάθε ατόμου. Ο πρόεδρος του κόμματος "Συμμαχία για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα, επεσήμανε ότι αυτές οι μέθοδοι κρύβουν άλλους στόχους. Τόνισε ότι η νέα στήλη περί γλώσσας αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση των Σλάβων. «Η ανακοίνωση που λέει ότι θα υπάρχει μία στήλη για τη γλώσσα, αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση του αριθμού των Σλαβομακεδόνων που είναι πολύ μακριά από τη δημογραφική πραγματικότητα», είπε ο Σέλα.

14.11.2018: Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» -εννοώντας τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα- και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική», αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. «Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές Αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Ορμπάν.

14.11.2018: Η αλβανική αντιπολίτευση στα Σκόπια, επιδιώκει τον ορισμό «η γλώσσα που ομιλείται από την εθνοτική κοινότητα του 20 τοις εκατό» να τροποποιηθεί και να διευκρινισθεί ότι αυτή είναι η αλβανική γλώσσα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι Σλαβομακεδόνες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται την ταυτότητά τους, και είναι άδικο να το αρνούνται στους Αλβανούς που δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να γίνει διευκρίνιση στο Σύνταγμα ότι είναι αυτόχθονες και ότι η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη.

15.11.2018: Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, θα πρέπει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του έχει επιβληθεί στα Σκόπια, αναφέρει εκπρόσωπος του State Department στο Politico. «Η καταδίκη του έχει επικυρωθεί πολλαπλώς. Επιπροσθέτως, ο κ. Γκρούεφσκι καταδικάστηκε για τέσσερις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «η "μακεδονική" νομική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και ο κ. Γκρούεφσκι πρέπει να λογοδοτήσει εντός του "μακεδονικού" δικαιικού συστήματος».

15.11.2018: Σύμφωνα με το Τμήμα Συνόρων και Μετανάστευσης της Αλβανίας: «Διαπιστώθηκε ότι «ο πολίτης Νίκολα Γκρούεφσκι με ημερομηνία 11.11.2018 γύρω στις 19:11 ήρθε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας μέσω του σημείου διέλευσης των συνόρων "Χάνι Χοτ" με προορισμό το Μαυροβούνιο, ως επιβάτης στο όχημα με πινακίδα κυκλοφορίας CD1013A που ανήκει στην Ουγγρική Πρεσβεία των Τιράνων. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι την 11.11.2018 πέρασε από τον έλεγχο αφού δεν υπήρχε σχετική μνεία για το όνομά του». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το τμήμα της Ιντερπόλ στα Σκόπια στις 13.11.2018 και ώρα 19:35 έστειλε ειδοποίηση στην Ιντερπόλ των Τιράνων σχετικά με τη διεθνή αναζήτηση του Γκρούεφσκι». Δηλαδή, δύο ημέρες μετά.

15.11.2018: Τη χρηματοδότηση των Σκοπιανών ακροδεξιών από τον Τζόρτζ Σόρος αποκαλύπτουν στοιχεία που έφερε στο φως το Star. Απίστευτες χορηγίες του μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος για πάνω από δέκα χρόνια πληρώνει εκατομμύρια ευρώ στη γειτονική χώρα. Όργανα της σκοπιανής προπαγάνδας είναι άλλωστε ακριβά ντοκιμαντέρ και διεθνείς καμπάνιες.  Το ίδρυμα Open Society του Τζόρτζ Σόρος  από το 1992 ως το 2016 έχει δώσει στα Σκόπια 98,7 εκατομμύρια από χρήματα του Σόρος, όπως και άλλα 35 εκατομμύρια από χορηγίες.

16.11.2018: Το λεγόμενο "Μακεδονικό Διεθνές Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" από τον Καναδά, ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις τυπογραφίας και διαφήμισης στην πΓΔΜ αρνούνται να συνεργασθούν μαζί τους για να προωθήσουν αφίσες του κινήματος, από τον φόβο της κυβέρνησης. «Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τις διαφημιστικές πινακίδες στις οδούς κλπ, φοβούνται να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες αφίσες μας όπως είναι "Συλλάβετε τον Ζάεφ", "Ο Ζάεφ στη φυλακή" και άλλες», αναφέρει η οργάνωση αυτή του Καναδά.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti /apenadi