Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 11/7 έως 16/7

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

11.7.2016: Η νέα Πρέσβειρα της Ελλάδος στην Αλβανία, κα Ελένη Σουρανή, επέδωσε διαπιστευτήρια στον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, κ. Νισάνι. Η νέα Πρέσβειρα έχει 32 χρόνια υπηρεσίας στην διπλωματική υπηρεσία της Ελλάδος και έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία και σε Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας.

11.7.2016: Ο τρόπος μεθόδευσης της λύσης σειράς προβλημάτων που υφίστανται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

11.7.2016: Η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων καλλιεργητών μαριχουάνας στον κόσμο, για την περίοδο 2009-2014, μαζί με την Κολομβία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, μόνον μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, εξασφαλίζουν ποσά που «αγγίζουν» τα 28 δισ. δολάρια το χρόνο. Η έκθεση αναφέρεται στα δεδομένα του 2014 όπου στην Αλβανία εκείνη τη χρονιά παρήχθησαν 540 τόνοι χασίς, ενώ οι αρχές εντόπισαν 551.414 χασισόδενδρα. Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Αλβανίας,

13.7.2016: Ο αρχηγός των Αλβανοτσάμηδων, δηλώνει ότι από παρεξήγηση παρουσιάζεται ως ανθέλληνας, ενώ δεν είναι. Απλώς ζητά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «όχι μόνο για την ιστορική αδικία που έγινε πριν από 70 χρόνια, αλλά και σήμερα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων». (Δηλαδή, αν ήταν ανθέλληνας, τι θα ζητούσε);

14.7.2016: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά την ομιλία του στην ετήσια Διάσκεψη των Πρεσβευτών, ήταν πολύ αρνητικός σε ό,τι αφορά την προοπτική των σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τες προβληματικές, αλλά -όπως είπε- λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων από Ελληνικής πλευράς. Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα που παραμένουν εκκρεμή και έχουν καταδικάσει στο τέλμα τις διμερείς σχέσεις και σε επίπεδο που ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

 

ΒΟΣΝΙΑ

11.7.2016: Το 1463 οι Οθωμανοί κατέκτησαν τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, και οι Βόσνιοι γιόρτασαν με παραδοσιακό τρόπο την «Ισλαμική Φώτιση» που έφεραν οι Οθωμανοί στην περιοχή τους. Στις εκδηλώσεις -με την ονομασία «Φεστιβάλ Φετίχ»-,  διοργανώθηκαν από την Ισλαμική Ένωση. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι οι συμμετέχοντες φορούσαν φέσια στα κεφάλια τους, όπως συνηθίζονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έφεραν σημαίες με την ημισέληνο και το αστέρι σε πράσινο φόντο.

Εκπρόσωπος του Ισλαμικού Συλλόγου που οργάνωσε την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων ότι «ο καλύτερος στρατός του κόσμου που κατάφερε να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, μετά από το δέκα χρόνια  πάτησε το πόδι του στα εδάφη μας και έφερε την ισλαμική φώτιση».

12.7.2016: Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την καταστροφή των όπλων, στην πρωτεύουσα της βοσνιακής Δημοκρατίας Σέρπσκα, την Μπάνια Λούκα, καταστράφηκαν, σε χυτήριο, 1.008 όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων. Στην επιχείρηση, που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καταστράφηκαν κατασχεμένα, από τις δυνάμεις ασφαλείας, παράνομα όπλα.

Ο επικεφαλής Σλόμπονταν Μπόσκοβιτς, επεσήμανε ότι εκτός από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

11.7.2016: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε. ότι η θέση της Βουλγαρίας, ως προς την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή, είναι πως η Μαύρη Θάλασσα να κηρυχθεί «αποστρατικοποιημένη ζώνη», χωρίς πολεμικά πλοία και χωρίς υποβρύχια, επειδή η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να εξάγει φυσικό αέριο (από κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας) και να αναπτύξει τον τουρισμό.

Έδειξε και την δυσαρέσκειά του για τις συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επειδή η Βουλγαρία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες - μόνο στη γεωργία ζημιώθηκε κατά 300 εκατομμύρια λέβα από αυτές τις κυρώσεις.

12.7.2016: Οι κήρυκες του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Βουλγαρία, αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως 5.000 λέβα, περίπου 2.500 ευρώ, καθώς πραγματοποιούνται αλλαγές στον ποινικό κώδικα, οι οποίες εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους Βούλγαρους βουλευτές.

14.7.2016: Ο αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και της Βουλγάρας ομολόγου του, Τ. Πέτκοβα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κοινή ήταν η πεποίθηση, ότι σε συνδυασμό με τον TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μπορούν να ωφελήσουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε: «O IGB βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητά του. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί»

16.7.2016: Το βουλγαρικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε εντολή για ενίσχυση του στρατού στα σύνορα με την Τουρκία, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Σε συνεδρίαση των αρμοδίων φορέων υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ αποφασίσθηκε η ενίσχυση των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων με την παρουσία του βουλγαρικού στρατού και η λήψη προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο των συνόρων.

 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.7.2016: Με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ότι η ρωσική προπαγάνδα είναι επικίνδυνη, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε, ότι με τις δηλώσεις του εναντίον της Ρωσίας ο πρωθυπουργός για πολλοστή φορά υποκλίνεται στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ως απάντηση του σχολίου, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δήλωσε, ότι «η μη διπλωματική γλώσσα της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας είναι η καλύτερη επιβεβαίωση των όσων είπε ο πρωθυπουργός Τζουκάνοβιτς». Οι κατηγορίες για το ότι καταστρέφονται οι φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι αβάσιμες, ισχυρίζεται η κυβέρνηση και επικαλείται τις αποφάσεις της για την παράταση της άνευ θεωρήσεων παραμονής Ρώσων πολιτών στο Μαυροβούνιο από 30 σε 90 μέρες.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

13.7.2016: Στη σύλληψη 38 υπόπτων για ανάμιξη σε κύκλωμα δουλεμπορίας προχώρησαν οι αρχές της Ρουμανίας.  Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι απήγαγαν δεκάδες άνδρες και παιδιά και τους εξανάγκασαν να ζητιανεύουν και να δουλεύουν ως σκλάβοι. αστυνομία εισέβαλε στο χωριό Γκαματσέστι της κεντρικής Ρουμανίας και έφερε στο φως εικόνες ντροπής. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων με αναπηρίες, ζούσαν κλεισμένοι σε τρώγλες και αλυσοδεμένοι. Η διερεύνηση της υπόθεσης εμπλέκει τουλάχιστον 90 υπόπτους.

 

ΣΕΡΒΙΑ

11.7.2016: Η κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει, ότι οι μετανάστες εξακολουθούν να ταξιδεύουν κατά μήκος της Δυτικής διαδρομής  των Βαλκανίων, με 102.000 εγγεγραμμένους στη Σερβία από την αρχή του έτους.

Το μαζικό  κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων που γίνονται  όλο και πιο αποδοτικές. Οι λαθρέμποροι λαμβάνουν  μεταξύ 1.000 και € 9.000 από τους μετανάστες.

11.7.2016: Ο Αμερικανός συγγραφέας Έντουαρντ Χέρμαν υποστηρίζει ότι τα γεγονότα που είναι γνωστά ως Σφαγή της Σρεμπρένιτσα, δεν είναι έτσι όπως παρουσιάστηκαν, αποτελώντας πρόσχημα για την δήθεν ανθρωπιστική εισβολή στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Υπήρξε τεράστιος αριθμός Σέρβων που σκοτώθηκε από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους. Μια εκτίμηση είναι ότι υπήρχαν περισσότεροι από 150 Σερβικά χωριά που αφανίστηκαν εντελώς και μια μελέτη δίνει πραγματικά τα ονόματα 2.383 Σέρβων πολιτών που σκοτώθηκαν μεταξύ του 1992 και του Ιουλίου του 1995.

Ο Γάλλος επικεφαλής του  στρατού των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, ρωτήθηκε «γιατί οι Σέρβοι θανάτωσαν Βόσνιους Μουσουλμάνους;». Είπε ότι ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι το έκαναν γιατί ο διοικητής των Βόσνιων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα, έκανε το ίδιο στους Σέρβους πριν από τον Ιούλιο του 1995.

13.7.2016: Λαθρομετανάστες που επαναπροωθούνται στην Σερβία από την Ουγγαρία καταγγέλλουν πως υπέστησαν βάρβαρους ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγγαρίας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεσή του επικαλείται συγκεκριμένες μαρτυρίες τουλάχιστον 12 μεταναστών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους. «Δεν έχω δει τέτοιους ξυλοδαρμούς ποτέ, ούτε στις ταινίες», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

 

ΣΚΟΠΙΑ

11.7.2016: Διμερή συνάντηση είχε στη Βαρσοβία ο κ. Κοτζιάς και με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νικόλα Πόποσκι, με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, και κυρίως όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, εδώ και ένα χρόνο.

11.7.2016: Οι Αρχές των Σκοπίων, απαγόρευσαν την κολύμβηση στη λίμνη Δοϊράνη επειδή διαπιστώθηκε, μετά από ενδεικτικούς ελέγχους, η μόλυνση των υδάτων από απόβλητα του οικισμού της σκοπιανής Δοϊράνης. Έχουν τοποθετηθεί και ενδεικτικές πινακίδες για την ενημέρωση των υποψήφιων κολυμβητών, ως προς τις άμεσες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πληροφορίες και για απαγόρευση της αλιείας δεν υπάρχουν. Να σημειωθεί, πως οι Σκοπιανοί ψαράδες πωλούν τα αλιεύματά τους στους επιχειρηματίες εστίασης της ελληνικής Δοϊράνης.

11.7.2016: Πίεση από τις ΗΠΑ, μέσω της υφυπουργού, Βικτώριας Νούλαντ που βρέθηκε στα Σκόπια μα επιτευχθεί λύση στην πολιτική κρίση. Η Νούλαντ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων για τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Μόνο, που ακριβώς την ίδια αισιοδοξία είχε εκφράσει και πέρσι ίδιο καιρό.

12.7.2016: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου οι ΗΠΑ πιέζουν τον Γκρούεφσκι να εγκαταλείψει την πολιτική. Δείχνουν προτίμηση στον ΥΠΕΞ, Ν. Πόποσκι, ενώ το κόμμα θέλει τον «σκληρό» υπουργό Υγείας, Νίκολα Τοντόροφ.

14.7.2016: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, είπε το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα των Σκοπίων, και δέχθηκε σοβαρές απειλές, ακόμη και για την ζωή του, μάλιστα δε και επωνύμως. Δημοσιογράφος τηλεόρασης έστειλε μήνυμα στο Facebook, ότι η αμερικανική πρεσβεία «μπορεί να έχει την τύχη της πρεσβείας της Βεγγάζης», δηλαδή πυρπόληση και θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή. Για κάψιμο της αμερικανικής πρεσβείας, γίνεται λόγος και στο διαδίκτυο.

15.7.2016: Τα Σκόπια αποφάσισαν όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που καθιερώθηκε στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας τον Αύγουστο πέρυσι, να εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι τα τέλη του 2016.

Πέρυσι από το έδαφος της χώρας πέρασαν πάνω από 750 000 μετανάστες, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι το κλείσιμο του λεγόμενου «Βαλκανικού δρόμου» τον Μάρτιο από την Ελλάδα, στη χώρα εισήλθαν 90 000. Ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ μερικές φορές προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ακόμη μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα αυτό το καλοκαίρι δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών από την Αίγυπτο και το Σουδάν για τη Δυτική Ευρώπη.

 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

14.7.2016: Τέσσερις Γερμανοί, ανάμεσά τους ο πολυεκατομμυριούχος Τόμας Βάγκνερ, ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας Unister, σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν στη Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία. Το αεροσκάφος τους, ένα εξαθέσιο Piper 32 που κατευθυνόταν στη Βενετία και είχε αναχωρήσει από τη Λειψία, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή νότια της Λιουμπλιάνας.