Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 13 έως 19/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

14.1.2019: Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Booking.com, τα αποτελέσματα έρευνας των σχολίων των χρηστών, έδειξαν ότι τρεις βαλκανικές χώρες -η Ρουμανία, η Σερβία και η Ελλάδα- συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 10 πιο φιλόξενων χωρών του κόσμου για το 2018. Η σειρά των δέκα πρώτων είναι: Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σερβία και Ελλάδα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

13.1.2019: Συνεχίζεται η πολιτική ένταση που ξέσπασε στην Αλβανία ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο πρωθυπουργός Ράμα ανακοίνωσε πως θα αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας Ίλιρ Μέτα απέρριψε τον Κοσοβάρο υποψήφιο για την θέση του υπουργού. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ράμα προειδοποίησε τον Μέτα πως θα λύσουν τις διαφορές τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο - το οποίο επί του παρόντος δεν είναι ενεργό.

14.1.2019: Η Ουάσιγκτον άρχισε να εκπαιδεύει μέλη των Μουτζαχεντίν σε αμερικανικές βάσεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, γράφει η τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ. Για το σκοπό αυτό, γράφει το δημοσίευμα, άρχισαν να μεταφέρουν μαχητές Μουτζαχεντίν (Ιρανούς αντικαθεστωτικούς) από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από την Αλβανία, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, κοντά στα ιρανικά σύνορα.

15.1.2019: Στα αλβανικά κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν φωτογραφίες ανθρώπων με στολές που φέρουν το έμβλημα του «UÇÇ» - «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς» - [Ushtria Çlirimtare e Çamërisë] και κάθονται σε έναν τυπικό αλβανικό οντά (odë). Φαίνεται ότι το θέμα των τσάμηδων κάνει πάλι την εμφάνισή του όπως είχε ανακοινωθεί από τον φερόμενο αρχηγό αυτής της οργάνωσης, που έχει έδρα την Ολλανδία, τον Φεστίμ Λατό. Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα «είναι ακόμη άγνωστο εάν οι ενώσεις των τσάμηδων (στην Αλβανία) υποστηρίζουν αυτήν την ομάδα ή η ομάδα είναι ένα σενάριο από άλλα κράτη.

15.1.2019: Ένας από τους πλέον καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών της Αλβανίας παραδόθηκε στην Αστυνομία. Ο Κλεμέντ Μπαλίλι διέφευγε από τον Μάιο του 2016, κυρίως χάρη στο δίκτυο υποστήριξης που είχε συγκροτήσει αλλά και στις φερόμενες πολιτικές διασυνδέσεις του. Τον Φεβρουάριο του 2017, οι πιέσεις που δέχονταν τα Τίρανα από τους Δυτικούς συμμάχους τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας και να θέσει ως προτεραιότητά της τη σύλληψη του Μπαλίλι, καθώς η δράση του είχε επεκταθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

17.1.2019: Κραυγή απόγνωσης από τους Έλληνες της Χιμάρας. Εν μέσω βαρυχειμωνιάς είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό σε όλους τους οικισμούς που κατοικεί η ελληνική μειονότητα.


ΒΟΣΝΙΑ

16.1.2019: Ερωτήματα για τις βλέψεις της Άγκυρας στη Βαλκανική προκαλεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά τη συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία Ντέιτον του 1995 θα πρέπει να επανεξεταστεί, με τη δικαιολογία ότι «δεν δημιουργεί λύση για το μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης». Για ένα ακόμα "σημάδι" της πρόθεσης του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του στα Βαλκάνια κάνει λόγο ο ιστότοπος balkaninsight. με αφορμή την ίδρυση μιας νέας, φιλοτουρκικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.1.2019: Σαφή και ευθεία προειδοποίηση προς τα Σκόπια, με άγνωστες ακόμη επιπτώσεις για την περιοχή, έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας λέγοντας πως εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει η Σόφια, η χώρα της θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα η Βουλγάρα υπουργός είπε ότι το κρατίδιο των Σκοπίων πρέπει να σταματήσει να κλέβει την ιστορία γειτονικών κρατών. Όπως σημείωσε η Ζαχαρίεβα, η Βουλγαρία δεν προτίθεται και δεν θα κάνει συμβιβασμούς με τις συνθήκες που θα πρέπει να συνυπογράψει η πΓΔΜ για να ανοίξει τις ενταξιακές συνομιλίες της με την ΕΕ.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.1.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι συναντήθηκε στην Πρίστινα με την πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, που τον συνεχάρη, όπως σημειώνει στη σελίδα του στο Facebook, για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα και τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαφωνίας του ονόματος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου.

14.1.2019: Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έγγραφο οκτώ σημείων, ζητούν από την Πρίστινα να άρει σύντομα τις υψηλές δασμολογήσεις των σερβικών προϊόντων διότι διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις, αναφέρει το σερβικό "b92". Ωστόσο, η κυβέρνηση στην Πρίστινα ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κατάργηση των επιβαλλόμενων τελών για προϊόντα από τη Σερβία.

15.1.2018: Στο λιμάνι του Δυρραχίου, πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των τελωνείων του Κοσσυφοπεδίου, με την παρουσία από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φατμίρ Λιμάι, του υπουργού Οικονομικών Μπεντρί  Χάμζα και του επικεφαλής των τελωνείων του Κοσόβου Μπαχρί Μπερίσα. Η παραχώρηση στο Κοσσυφοπέδιο ενός τελωνείου στο Δυρράχιο ήταν μια παλαιότερη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης.


ΣΕΡΒΙΑ

17.1.2019: Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Σερβία και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Βούτσιτς και τον σερβικό λαό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν περίπου 20 έγγραφα, με τα οποία θα επισφραγίζουν τη διάθεσή τους για συνεργασία σε νέους τομείς. Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για νέες συμφωνίες και όχι για επέκταση παλαιών. Κύριο πιάτο στο μενού θα είναι η κατασκευή και η διέλευση του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου "Turkish stream", ένα ρωσικό σχέδιο επέκτασης των αγωγών πρώτων ενεργειακών υλών, με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.

17.1.2019: Είμαστε υπέρ μιας λύσης σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε από την Σερβία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σημείωσε πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τους Αλβανούς το 2008. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόσθεσε επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Πρίστινα, η επιβολή φόρων στα σερβικά προϊόντα και η δημιουργία τακτικού στρατού προκαλούν εντάσεις.

17.1.2019: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επενδύσει περίπου 1,4 δισ. δολάρια στις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας ώστε να φθάσει στην χώρα αυτή η γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom neft, η οποία όπως είπε ως «κύριος επενδυτής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, έχοντας επενδύσει στη θυγατρική της στην Σερβία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια προτίθεται να επενδύσει έως το 2025 ακόμη 1,4 δισ. δολάρια».

17.1.2019: Τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι σχεδίαζε ένας τζιχαντιστής, ο οποίος συνελήφθη στη Σερβία, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.  Πηγή δήλωσε στο Σερβικό πρακτορείο πληροφοριών BIA, ότι «ο ύποπτος προετοίμαζε μια τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη» στο Βελιγράδι. Πρόκειται για τον 21χρονο Αρμίν Αλίμπασιτς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του ISIS. Ο νεαρός άνδρας είχε στην κατοχή του πλήθος όπλων και εκρηκτικών. Η σύλληψή του έγινε στη σερβική πόλη Νόβι Πάζαρ.

17.1.2019: Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας για την συνέχιση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω του σερβικού εδάφους, όπως και η επέκταση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, χωρητικότητας έως 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έχει στρατηγική σημασία για το Βελιγράδι, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμα του προς το έθνος στο οποίο μίλησε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

18.1.2019: Μέσα στο τρέχον έτος η Ρωσία θα παραδώσει στη Σερβία 10 ελικόπτερα- επτά Mi- 35 και τρία Mi-17. «Αυτό που κάναμε στις διαπραγματεύσεις ήταν ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των δεκατεσσάρων Mig-29 της γενιάς 4+ με τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Σερβίας. Τον Οκτώβριο η Σερβική Πολεμική Αεροπορία έλαβε έξι μαχητικά Mig-29 από τη Ρωσία στο πλαίσιο της στρατιωτικο-τεχνικής βοήθειας. Παρέλαβε επίσης από τη Ρωσία 30 άρματα μάχης Τ-72 και 30 BRDM-2 μεταφοράς και περιπολίας.


ΣΚΟΠΙΑ

13.1.2019: Ρωσικό δημοσίευμα παρουσιάζει φωτογραφία από το σκοπιανό Infomax που αναφέρεται στη συγκέντρωση δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή της οικίας του Ιβάνοφ. Στην πΓΔΜ σύντομα ενδέχεται να γίνει πραξικόπημα. Αυτό αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα "Γεωπολιτική" (Геополитике) που επικαλείται πηγές από τα Σκόπια. «Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προετοιμάζεται για την επίσημη σύλληψη του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ».

13.1.2019: Έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται μεταξύ πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων. Οι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πενήντα πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ (εξαιρουμένων των τραπεζών), το 2017, που δημοσίευσε προσφάτως το εδώ οικονομικό περιοδικό "Κapital", βασιζόμενο σε στοιχεία του κεντρικού μητρώου εταιρειών της χώρας.

13.1.2019: Η πιο δημοφιλής υπηρεσία βίντεο στο διαδίκτυο άρχισε να διαγράφει τραγούδια που έχουν τη λέξη Μακεντόνσκι (Македонски) ή Macedonian στο τίτλο ή στις ετικέτες. Σύμφωνα με το YouTube, ο λόγος για τη διαγραφή των σλαβικών τραγουδιών που αποκαλούνται "μακεδονικά" είναι μια εφαρμογή πνευματικών δικαιωμάτων από πολλούς χρήστες της υπηρεσίας βίντεο.

13.1.2019: Αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Συνέλευση, άρχισαν να την εφαρμόζουν οι Αρχές, παρόλο που δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, μέχρι την επικύρωση της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έτσι, στην φοιτητική εστία "Κούζμαν", οι υπάλληλοι άρχισαν τη διαγραφή των "μακεδονικών" συμβόλων που είχαν ζωγραφίσει οι φοιτητές. Συγκεκριμένα, τα σύμβολα του μακεδονισμού, όπως ο ήλιος της Βεργίνας, ξύθηκαν και καλύφθηκαν.

14.1.2019: Η ομάδα του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποστηρίξει με σαφήνεια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως μεταδόθηκε από την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα "EurActiv", είπε ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά, όμως, αρνήθηκε τη δήλωσή του και είπε ότι υποστηρίζει πλήρως τη θέση της ελληνικής αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι έχει πλήρη κατανόηση της "ελληνικής ευαισθησίας" πάνω στο θέμα αυτό.

15.1.2019: Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, υπέγραψε το νόμο για τις γλώσσες, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα μετάφρασης του συντάγματος και νομικών κειμένων στη γλώσσα που ομιλείται από τουλάχιστον 20 % των πολιτών της χώρας με τη χρήση του αλφαβήτου της, και στην προκείμενη περίπτωση είναι η αλβανική. Παράλληλα με το νόμο αυτόν ρυθμίζονται οι σχέσεις των κρατικών Αρχών με τους πολίτες καθώς και των θεσμικών ιδρυμάτων όπου ως η γλώσσα που ομιλείται από τουλάχιστον 20 % των πολιτών είναι επίσημη γλώσσα του κράτους και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα σε όλες τις επικοινωνίες με το κράτος.

15.1.2018: Άρχισε το "μπέρδεμα" στα Σκόπια: Ο υπουργός Οικονομίας, Κρεσνίκ Μπεκτέσι, μίλησε στους δημοσιογράφους στην αλβανική γλώσσα. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις τους, και ρώτησαν τον υπουργό ποια είναι η επίσημη γλώσσα στη "Μακεδονία". Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα και ότι επίσημες γλώσσες και ισότιμες με τη "μακεδονική", είναι η αλβανική γλώσσα, δεδομένου ότι πάνω από το 20% των κατοίκων μιλούν αλβανικά και ότι ο νόμος έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

15.1.2019: Άρχισαν να αλλάζουν όλες οι πινακίδες σε όλη τη χώρα. Ο πρώτος δρόμος από τον οποίον άρχισε η αλλαγή των πινακίδων με ονομασία και στα αλβανικά είναι η "οδός της Μακεδονίας". Οι πρώτες δίγλωσσες πινακίδες ξεκίνησαν από το Μοναστήρι, και αυτό θα συνεχισθεί και σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχουν Αλβανοί.

16.1.2019: Το 1996, ο αρχηγός της Ένωσης Ρομά στην πΓΔΜ, Αμντί Μπαϊράμ, είχε ένα όραμα για το όνομα της χώρας και αυτό ήταν το "Βόρεια Μακεδονία". Γι’ αυτό το "όραμα", που το έκρυβε επί 23 χρόνια, μίλησε στην παραδοσιακή συνάντηση των Ρομά με την ευκαιρία του νέου έτους. Είπε ότι η συντομογραφία της "Ένωσης Ρομά Μακεδονίας" είναι το ίδιο με τη "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" (σημείωση: η συντομογραφία της "Ένωσης Ρομά Μακεδονίας" στα σλαβικά είναι СРМ (С= Сојуз- Σογιούζ – ένωση) και η συντομογραφία της "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι ίδια, δηλαδή СРМ (С= Северна- βόρεια).

16.1.2019: Η  σλαβική οργάνωση του εξωτερικού, με την επωνυμία "Διεθνές Μακεδονικό Κίνημα για Ανθρώπινα Δικαιώματα", με έδρα τον Καναδά, μετά από συναντήσεις με Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας, Σεργκέι Λαβρόφ και Βανγκ Γι, ζητώντας να δεσμευθούν για τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών για τη "Μακεδονία" με βάση την Χάρτα Δικαίου, καθώς και την υποχρέωση άσκησης βέτο στην παράνομη αλλαγή του ονόματος της χώρας.

16.1.2019: Ο Νικολά Ντιμιτρόφ επισκέφθηκε την Τουρκία για τριήμερο ταξίδι, και επανέλαβε την πλήρη στοίχιση των Σκοπίων με την Τουρκία «στον σημαντικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και έχουμε την βούληση στο πλαίσιο των διεθνών και νομικών υποχρεώσεών μας να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε την Τουρκία», όπως είπε χαρακτηριστικά. [Κατά των Κούρδων, δηλαδή, επειδή αυτούς θεωρεί τρομοκράτες η Τουρκία].

17.1.2019: Στη δήλωση της αντιπολίτευσης ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών δεν υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το κυβερνητικό κόμμα SDSM απαντά ως εξής: «Η δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την υπογραφή του προέδρου του κοινοβουλίου, έγινε μόνο εξαιτίας της κατάπτυστης παραβίασης του Συντάγματος από τον Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει την κύρωση  η οποία με νόμιμο τρόπο έχει περάσει για δεύτερη φορά και με ειδική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi