Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 14/04 έως 20/04

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

14.4.2019: Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, προτείνει  οι τέσσερις "μικρές χώρες των Βαλκανίων" -Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, "Βόρεια Μακεδονία" και Μαυροβούνιο, να σχηματίσουν μια "σύγχρονη συνομοσπονδία", με βάση την κοινή διπλωματία και στρατό, το εμπόριο και την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και αγαθών.
Η Συνομοσπονδία θα έχει περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ή το 67% θα είναι Αλβανοί, ενώ οι Σλάβοι θα είναι περίπου 1,5 εκατ. και η συμμετοχή τους στην Συνομοσπονδία θα είναι με λιγότερο από 18% και θα αποτελούν μειονότητα. Θα ήταν ένα μεγαλύτερο αλβανικό κράτος, μεγαλύτερο από το σχέδιο για τη "Μεγάλη Αλβανία".

14.4.2019: Η αλβανική Αστυνομία συνόρων στην Κακαβιά ματαίωσε μια προσπάθεια εμπορίας όπλων και πυρομαχικών. Ένας 49χρονος Έλληνας προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα λαθραία στρατιωτικά όπλα και πυρομαχικά. Η Αστυνομία αναφέρει ότι κατάσχεσε περίπου 800 φυσίγγια κατά τον έλεγχο του οχήματος του Έλληνα πολίτη Ε.Φ. που κατοικεί στα Ιωάννινα. Μέσα στο όχημά του βρέθηκε ένα μεταλλικό κουτί που ήταν τυλιγμένο με ύφασμα και μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία υπήρχαν πυρομαχικά σε γεμιστήρες διαμέτρου 7,62 χιλιοστών.

15.4.2019: «Ο αλβανικός στρατός έδωσε ένα μεγάλο μήνυμα προς τη Σερβία», γράφει αλβανικό δημοσίευμα το οποίο επισημαίνει ότι εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα της Αλβανίας έχουν μετακινηθεί  στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές τις ημέρες γίνονται ασκήσεις και «ο αετός της Αλβανίας στέλνει μήνυμα στις σερβικές απειλές. Εάν ο σερβικός στρατός έρθει στο Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία θα μπει με το στρατό της στο Κοσσυφοπέδιο», σημειώνεται.

18.4.2019: Άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι έτοιμα να επιβάλουν τις θεωρήσεις -μετά από εννέα χρόνια ταξιδιών χωρίς βίζα σε χώρες της ΕΕ- και οι Αλβανοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις αναμονές των Πρεσβειών.  Σύμφωνα με την Europol οι λόγοι είναι η αλβανική μαφία και η απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ ο Καναδάς έβγαλε ανακοίνωση που λέει σκεφθείτε πριν πάτε στην Αλβανία, προσοχή στις ληστείες, στην τρομοκρατία, την σεξουαλική παρενόχληση και τις διαδηλώσεις.

19.4.2019: Ως μέρος του σχεδίου της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Κοσοβάρων πιλότων ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Φάρκα, κατά την περίοδο 16-18 Απριλίου 2019. Σκοπός την συνάντησης ήταν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της κατάρτισης με βάση τις ευκαιρίες και των δύο μερών.

19.4.2019: Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα στην επίσημη επίσκεψή της στο Πεντάγωνο, έγινε δεκτή από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σανάχαν. Η Τζάσκα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως ένα μεγάλο φίλο και σύμμαχο του αλβανικού λαού. Σύμφωνα με αυτήν, η τύχη της περιοχής θα ήταν διαφορετική χωρίς την υποστήριξη του στρατηγικού συμμάχου. Διαβεβαίωσε τον ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να είναι άξιος σύμμαχος. «Μπορείτε πάντα να υπολογίζετε σε εμάς όποτε μας χρειαστείτε. Οι στρατιώτες μας είναι στρατιώτες σας», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ότι στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.4.2019: Ένοπλoι στην Υεμένη έπιασαν τον ασπροκέφαλο γύπα Νέλσον, ο οποίος έχει μαρκαριστεί στη Βουλγαρία, στην οποία έφτασε από την Ισπανία όπου και απελευθερώθηκε. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσης, ο Νέλσον έφυγε από το κοπάδι του. Πέταξε πάνω από την Τουρκία και πάνω από ένα μεγάλο μέρος της Αραβικής Χερσονήσου, που τελικά πιάστηκε στη Νότια Υεμένη.
Οι στρατιώτες σκέφτηκαν ότι με το GPS στο πόδι του και την κάμερα στο σώμα του, κατασκόπευε για λογαριασμό της σιιτικής οργάνωσης Χούσι, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του πτηνού βρίσκονται σε εξέλιξη.

16.4.2019: Το ναζιστικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα "Βουλγαρική Εθνική Ένωση" φιλοξενεί μια συγκέντρωση ακροδεξιών ομάδων από όλη την Ευρώπη στη Σόφια στις 20 και 21 Απριλίου για να συζητήσει κοινές πρωτοβουλίες και μελλοντικά σχέδια. Η "Βουλγαρική Εθνική Ένωση" διοργανώνει κάθε Φεβρουάριο πορεία, από το 2003, προς τιμήν του φιλοναζιστή Βούλγαρου στρατηγού που ηγήθηκε της Ένωσης των Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων στη δεκαετία του 1930 και του 1940.

17.4.2019: Δεκτή έγινε από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, η παραίτηση που υπέβαλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλεξάντερ Μανόλεφ, έπειτα από την εισαγγελική έρευνα, η οποία εξετάζει εάν ο Μανόλεφ έκανε κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου. Ο Μανόλεφ, δεξί χέρι του Μπορίσοφ, παραιτήθηκε διότι, όπως δήλωσε, δεν θέλει να παρέμβει στο έργο της κυβέρνησης με κανένα τρόπο, αρνούμενος την εμπλοκή του στην υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

15.4.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων για εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα ανοίξει ταυτόχρονα το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια, αλλά είναι καλύτερα να μη γίνει αυτό, είπε. Ο Χαραντινάι τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας που διεξάγονται στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές με αντικείμενο τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου».

16.4.2019: «Μη νοιάζεστε για την Notre Dame, όταν καίγεται τζαμί κανείς δεν δίνει σημασία…». Δείγμα "πολιτισμού" από την Ισλαμική Κοινότητα Κοσσυφοπεδίου. Έγινε παρανάλωμα του πυρός ο καθεδρικός ναός Παναγία των Παρισίων, για τον οποίο αντέδρασαν οι παγκόσμιοι και οι τοπικοί ηγέτες. Οι αντιδράσεις αυτές φαίνεται να ενόχλησαν τον πρόεδρο της Ισλαμικής Κοινότητας Κοσσυφοπεδίου στην Πρίζρεν, Μπεσίμ Μπερίσα. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Μπεσίμ Μπερίσα έγραψε ότι για τον καθεδρικό ναό των Παρισίων όλοι προσποιούνται και φέρονται αναστατωμένοι, ενώ κανείς δεν αντέδρασε όταν κάηκαν τζαμιά.

19.4.2019: Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι επαναπάτρισε 110 υπηκόους του Κοσόβου από τη Συρία, περιλαμβανομένων τζιχαντιστών που είχαν πάει να πολεμήσουν. Οι Αρχές ανέφεραν πως μεταξύ των επαναπατρισθέντων περιλαμβάνονται τέσσερις μαχητές, 32 γυναίκες και 74 παιδιά, ανάμεσά τους εννέα ασυνόδευτα. Οι τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν αμέσως και η εισαγγελία ανέφερε ότι θα τους απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες. Η αστυνομία δήλωσε πως 30 Κοσοβάροι μαχητές, 49 γυναίκες και 8 παιδιά παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

ΚΡΟΑΤΙΑ

16.4.2019: Η Κροατία είναι έτοιμη, εφόσον της ζητηθεί, να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Η Κροατία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία που μπορεί να διαθέσει για την αποκατάσταση του ναού, είπε ο κ. Πλένκοβιτς, συμπληρώνοντας πως εξειδικευμένοι συντηρητές έχουν αποκτήσει εμπειρία στη διάρκεια του παρελθόντος, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους έργα, ιδίως σε έργα αποκατάστασης εκκλησιών.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

19.4.2019: Ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε εκπαιδευτικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού του Μαυροβουνίου, λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Τουρκία και Ελλάδα. Η στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο εκπαιδευτικό σκάφος "Τζαντράν" (Αδριατική), καθώς είχε πληροφορίες ότι εγκληματικές οργανώσεις επρόκειτο να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εξάγουν τις ναρκωτικές ουσίες από τη χώρα.

20.4.2019: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να αποσύρει τα δύο περιπολικά σκάφη  P-33 και P-34 από το Ναυτικό του και να τα θέσει σε προσφορά για πώληση και από τα χρήματά τους να αγοράσει νέα όπλα και εξοπλισμό.  Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πλοία είναι «υπερβολικά μεγάλα και δαπανηρά και πολύ περίπλοκα για να χρησιμοποιηθούν από το ναυτικό του Μαυροβουνίου», το οποίο δεν διαθέτει προσωπικό που να μπορεί να τα επανδρώσει.

ΣΕΡΒΙΑ

16.4.2019: Ο Σέρβος πρόεδρος, εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση ή ο,τιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.

17.4.2019: ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς στη Μόσχα, δήλωσε: «Καλούμε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να επηρεάσουν την Πρίστινα και να κατανοήσουν την ευθύνη τους για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έγιναν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη και να αναγκάσουν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν την προκλητική και συγκρουσιακή πολιτική τους».

17.4.2019: Η κατασκευή του Turkish Stream θα έχει ολοκληρωθεί στη Σερβία έως το τέλος του χρόνου. Αυτό εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς που ανέφερε πως μέχρι το τέλος του 2019 ο αγωγός θα περνά από όλη τη Σερβία.

19.4.2019: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αλλαγή των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε  ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν. «Σε αυτό το στάδιο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Πιθανή ανταλλαγή εδαφών σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι, αν θέλετε, το τελευταίο μέρος του παζλ. Η μόνη προϋπόθεση είναι μια διμερής συμφωνία που θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ

15.4.2019: «Η κυβέρνηση  εγκατέλειψε τη φροντίδα για τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Βουλγαρία, αλλά μεριμνά διακαώς για την αύξηση των προνομίων των Βουλγάρων στη χώρα μας, σημειώνει η σκοπιανή "Άλφα ΤΒ". Το δημοσίευμα σημειώνει επικριτικά ότι βάσει της Συνθήκης Φιλίας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια δεν έχουν δικαίωμα να μεριμνούν για τους ομογενείς τους στη Βουλγαρία, ενώ ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε να διευρύνει τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα.

17.4.2019: Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να κηρύξει την 5η Μαΐου ως Ημέρα της "Μακεδονικής" Γλώσσας. Η απόφαση για τη γιορτή της "μακεδονικής" γλώσσας βασίζεται στην απόφαση του Τίτο -της Εθνικής Κυβέρνησης της "Ομοσπονδιακής Μακεδονίας"-, η οποία στις 5 Μαΐου 1945 ενέκρινε το αλφάβητο της "μακεδονικής" γλώσσας ως επίσημη γραφή.

18.4.2019: Ο Ζάεφ, μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Γευγελή, ανέφερε: «Οι δυνατότητες που διαμορφώνονται με την Ελλάδα, ιδιαίτερα γι' αυτή την περιοχή, αλλά πιστεύω και για όλη την χώρα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αύξηση του εμπορίου, της παραγωγής, της προώθησης των προϊόντων στην Ελλάδα, για νέες επενδύσεις από την Ελλάδα στην "Βόρεια Μακεδονία", για κοινές επενδύσεις και άλλες πολλές δυνατότητες που διαμορφώνονται».
Ανέφερε επίσης, ότι «από την Ελλάδα διατίθενται 80-90 περίπου εκατ. ευρώ για την "Βόρεια Μακεδονία", ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα μέχρι το 2005 [σ.σ. μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων], και το οποίο τώρα θα επαναλειτουργήσει, και πάνω σ' αυτό εργάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες των δύο χωρών».

19.4.2019: Όπως αναφέρεται οι νόμοι που γύρισαν πίσω στο κοινοβούλιο, και δεν τους επικύρωσε ο Ιβάνοφ, οι οποίοι είναι περισσότεροι από είκοσι, θα ξαναψηφιστούν αλλά θα προωθηθούν στην Επίσημη Εφημερίδα (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) με την υπογραφή του νέου προέδρου που θα αναδειχθεί από τις εκλογές.

19.4.2019: Ασφυκτικές πιέσεις στα Σκόπια για την έκδοση γκιουλενιστών ασκεί η Άγκυρα, μη διστάζοντας να απειλήσει με καθυστέρηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara