Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 14/07 έως 20/07

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

14.7.2019: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είναι "Αλβανο-Έλληνας", λόγω της καταγωγής του, υποστηρίζει η εφημερίδα των Τιράνων. Σύμφωνα με το κείμενο, ο 60χρονος καθηγητής νομικής που γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας, πολύ συχνά και με υπερηφάνεια, έχει πει ότι οι οικογενειακές του ρίζες είναι στην Αλβανία. Μόνο που η εφημερίδα λησμόνησε ότι οι ρίζες του είναι στην Χειμάρρα, όπου ζούσαν μόνον Έλληνες.

14.7.2019: Ο επικεφαλής του αλβανικού ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, δημοσιοποίησε λεπτομέρειες της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της ημέρας στην αλβανική πρωτεύουσα, μεταξύ του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι και προσωπικού δικηγόρου του προέδρου των ΗΠΑ, και του πρώην Γραμματέα Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, με τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα με τον Μεντίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πολιτική κρίση στην Αλβανία, το έγκλημα, τη διαφθορά και την καταστροφή της ελευθερίας των πολιτών από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

16.7.2019: Η Αλβανία συνεχίζει να έχει τα πρωτεία στην προμήθεια ναρκωτικών στην Ιταλία, όπως αναφέρουν τα στοιχεία των ιταλικών Αρχών για το έτος 2018. Οι Αλβανοί αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό συλληφθέντων από τις ιταλικές Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών την ίδια χρονική περίοδο. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της ιταλικής Γενικής Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών. Ένα σημαντικό νέο στοιχείο για τη διακίνηση των ναρκωτικών είναι η δραστηριοποίηση αυξημένου αριθμού γυναικών και ανηλίκων τέκνων των κακοποιών.

16.7.2019: Τουρκικό αποβατικό πλοίο στο Δυρράχιο, το οποίο θα επισκεφθούν κεντρικές και τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας. Το πλοίο έχει πλήρωμα 400 ατόμων συμπεριλαμβανομένων φοιτητών της τουρκικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου εκτός από τους Τούρκους υπάρχουν και σπουδαστές διάφορων άλλων χωρών. Ένας από τους στόχους της άφιξης του πλοίου, εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι να προσφέρει στους σπουδαστές την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα με επισκέψεις που σχετίζονται με τη πλοήγηση, τακτικών ελιγμών και κατάσβεση πυρκαγιών.

18.7.2019: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε την Πέμπτη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Τούρκου προέδρου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα. Η συνάντησή τους καθορίστηκε, μάλλον, "ιδιωτική". Η επίσκεψη αυτή επικρίθηκε από τον γνωστό Αμερικανό αναλυτή Αλόν Μπεν Μέιρ, που σημείωσε ότι ο Έντι Ράμα είναι ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός που «κάθεται στην αγκαλιά του Τούρκου ηγέτη».

19.7.2019: Πολλά μέλη των κοινοτήτων Ρομά και Αιγυπτίων κατέβηκαν στα Τίρανα να διαμαρτυρηθούν, ήταν από το Μπεράτι, την Κορυτσά, το Φίερ και το Ελμπασάν. Οι διαδηλωτές λένε ότι αισθάνονται αδικημένοι και ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Εκτός από το ρεύμα, έχουν προβλήματα με τη στέγαση και την ανεργία. «Κάνω τα πάντα με ένα κερί στο χέρι, κόβω ψωμί, πλένομαι και τρώω με το κερί στο χέρι», είπε ένας διαμαρτυρόμενος. Οι ακτιβιστές της κοινότητας Ρομά υποστηρίζουν ότι «το κράτος πρέπει να έχει προγράμματα υποστήριξης των αδυνάτων.

20.7.2019: Ο αυτοαποκαλούμενος «πρόεδρος της Τσαμουριάς», Φεστίμ Λατό, φέρεται να σκοτώθηκε στην Ολλανδία.  Έτσι τουλάχιστον γράφουν οι φίλοι του στα κοινωνικά δίκτυα. Λένε ότι σκοτώθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, τα αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης  αναφέρουν ότι ο Λατό εκτελέστηκε μυστηριωδώς σήμερα το πρωί στο Ολλανδικό Κράτος. Στο προφίλ του στο Facebook πολλοί από τους φίλους του εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και  στο αλβανικό έθνος για αυτήν τη μεγάλη απώλεια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.7.2019: Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη θερινή συνάντηση των μελών του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Βουλγαρίας (HBCB). Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στους κήπους της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια. «Το ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην φιλική Βουλγαρία φιλοξενούνται στην πρεσβεία δείχνει την άριστη συνεργασία μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών θεσμών για την ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και για την προσέγγιση των δύο λαών», είπε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης.

19.7.2019: Το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αγορά οκτώ αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εγκρίνοντας μια μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό εξαιτίας αυτού. Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν μέχρι το 2024 και θα κοστίσουν 1.256 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουλγαρική αγορά στον τομέα της Άμυνας από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα αυτή. Οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και το Κοινοβούλιο έχει, επίσης, εγκρίνει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα θα αυξήσει από το 0,5 σε 2,1% το ΑΕΠ.Βουλγαρίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

14.7.2019: «Πολλές ταφόπετρες σε ορθόδοξο νεκροταφείο στο Λίπλιαν υπέστησαν ζημιές από αγνώστους», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Αστυνομία του Κοσόβου, που διευκρίνισε ότι διενεργεί έρευνα. Πρόκειται για νεκροταφείο κοινότητας στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Σέρβων, μεταξύ των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία. Το συμβάν προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου. «Η καταστροφή είκοσι και πλέον επιτύμβιων πλακών (...) δείχνει ότι η ιδεολογία του μίσους είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των αυτονομιστών», αναφέρει ανακοίνωση μιας υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για το Κόσοβο.

16.7.2019: Η συμφωνία προμήθειας της Σερβίας με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου "Mistral" από την Γαλλία, η οποία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, προκαλεί ανησυχία στο Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι ερμηνεύει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας ως απειλή για το Κόσοβο. «Η Σερβία αγοράζει συνεχώς όπλα από τη Ρωσία. Με την Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για αντιαεροπορικούς πυραύλους. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για αλλαγή συνόρων. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε»;

18.7.2019: Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, με την υποψία της παράνομης εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και κυττάρων και για παράνομες μεταμοσχεύσεις. Η Aστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα από την Αλβανία και έναν άνδρα, Τούρκο υπήκοο. Οι συλλήψεις στο Κοσσυφοπέδιο για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό συχνές, ενώ δεν αναφέρεται από πού οι διακινητές λαμβάνουν τα  ανθρώπινα όργανα.

19.7.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι υπέβαλε την παραίτησή του. Ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στην Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου και γι’ αυτόν το λόγο παραιτείται από την θέση του πρωθυπουργού. «Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι. Στην Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Χαραντινάι εξηγώντας του λόγους που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί.

ΚΡΟΑΤΙΑ

16.7.2019: Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Σάβα, στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ύψος του κόστους του έργου διαμορφώνεται στα 23,5 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις δύο χώρες, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Κροατίας, Όλεγκ Μπούτκοβιτς, προσθέτοντας ότι η Κροατία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη "δύο γείτονες και φίλοι", μπορούν να κατασκευάζουν από κοινού μεγάλα έργα υποδομής. Η γέφυρα, θα αποτελέσει μέρος ενός οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας, από τα σύνορα της Ουγγαρίας μέχρι την Κροατία.

ΣΕΡΒΙΑ

15.7.2019: «Η Σερβία  είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κράτος και έθνος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει η ίδια για να είναι έτοιμη να δεχθεί τη Σερβία: «Παράλληλα όμως με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Σερβία, η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να είναι έτοιμη να δεχθεί τη Σερβία», δήλωσε ο Μακρόν. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια της Γαλλίας σχετικά με την πορεία της ΕΕ και την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, και όπως αποκάλυψε η χώρα του με τη Γαλλία υπέγραψαν 22 συμφωνίες.

15.7.2019: Ο πρόεδρος της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν, σε συνέντευξή του είπε ότι «πριν από δύο μήνες στα Σκόπια, διαμορφώθηκε ισχυρή ομάδα πληροφοριών. Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Αυτή η ομάδα διοικείται από ερευνητές  από τη Βουλγαρία, τη "Βόρεια Μακεδονία", τη Γερμανία και την Αλβανία. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα ισχυρό κέντρο πληροφοριών για την καταπολέμηση των κρατικών συμφερόντων της Σερβίας».

19.20.2019: Ελικόπτερο "Gazelle" του Στρατού της Σερβίας, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Μοράβα κατά τη διάρκεια τακτικών ασκήσεων. Το σερβικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το ελικόπτερο υπέστη ζημιές. Τα δύο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ελαφρά τραύματα. Το ελικόπτερο χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση πιλότων, για μεταφορές, αναγνώριση και παρατήρηση.

20.7.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε "πολιτικό τρικ", την παραίτηση του Ράμους Χαραντινάι από τη θέση του πρωθυπουργού του Κοσόβου. Εκτίμησε ότι ο Χαραντινάι με την απόφαση του αυτή προσπαθεί να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό. «Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι ο Ράμους Χαραντινάι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στη Χάγη και 48 ώρες αργότερα θα αφεθεί ελεύθερος. Θα επιστρέψει στο Κόσοβο ως ήρωας, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό δημοτικότητάς του», ανέφερε ο Βούτσιτς.  

ΣΚΟΠΙΑ

15.7.2019: Στα Σκόπια επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο της καταστολής του αποτυχημένου πραξικοπήματος εις βάρος του Ταγιπ Ερντογάν, ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε την πόρτα των Σκοπίων στην Τουρκική επιρροή. Ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών μεταφέρει μάλιστα στην σκοπιανή ηγεσία το θετικό μήνυμα της επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου Ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, εξαλείφοντας μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες που είχαν απομείνει πριν γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

15.7.2019: Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, "Besa", εξέφρασε τη δυσανασχέτησή του με την καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου περί των γλωσσών. Υποστηρίζει ότι εδώ και έξι μήνες δεν έχει σχηματισθεί καμία κρατική επιτροπή ελέγχου που θα έπρεπε να φροντίζει τη σωστή χρήση και την επιβολή του νόμου. Το ίδιο δήλωσε πριν από μερικές ημέρες και ο επικεφαλής του κόμματος της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς", Ζιγιαντίν Σέλα.

16.7.2019: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στα Σκόπια ότι η Τουρκία και η "Βόρεια Μακεδονία" είναι φυσικοί σύμμαχοι και τώρα επιπλέον εταίροι στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι υπήρχε φυσική συμμαχία, και ότι σε όλα τα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ που αφορούν τα Σκόπια, η Τουρκία αναγνωρίζει τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα. Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, ευχαρίστησε την Τουρκία για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Δεν αλλάζει τίποτα ριζικά, γιατί είμαστε σύμμαχοι από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας μας, αλλά τώρα επίσημα, και ως μελλοντικό μέλος της Συμμαχίας, θα γίνουμε με αυτήν την έννοια σύμμαχοι με την φίλη Τουρκία», δήλωσε.

16.7.2019: «Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε, ότι με το άνοιγμα η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ή να ακυρωθεί. Η δύσκολη μάχη θα είναι σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πέτσας», σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα.

16.7.2019: «Θα συνεργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η συμφωνία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο Ν. Ντιμίτροφ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή και για τις δύο χώρες, μέσα από αυτήν μάθαμε να δίνουμε προσοχή στην προοπτική και της άλλης πλευράς». Σε κάθε περίπτωση, αναγνώρισε ότι «θα χρειαστεί και στις δύο χώρες κάποιος χρόνος ώστε να πειστούν όλοι για τον θετικό αντίκτυπο της συμφωνίας».

17.7.2019: «Οι μεταρρυθμίσεις της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα έρχονται στην πράξη, αφού διατάχθηκε, πριν από μερικές ημέρες, να αφαιρεθεί η επιγραφή "Μακεδονία" από τις στρατιωτικές στολές, Εάν δεν τηρηθεί η εντολή, θα ακολουθήσει πρόστιμο καθώς και άλλα μέτρα τιμωρίας. Καθώς ορισμένοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή αυτή και δεν αφαιρούν την ονομασία "Μακεδονία" ακολουθήθηκε ένα άλλο μέτρο, αφού στην ουσία η επιγραφή είναι ένα αυτοκόλλητο που επικολλάται σε μια ταινία "κρατς", απαιτήθηκε η αφαίρεση αυτής της ταινίας από τις στολές», γράφει ο σκοπιανός Τύπος.

18.7.2019: Ο Ζόραν Ζάεφ εισηγήθηκε στην κυβέρνησή του την αποπομπή 75 αξιωματούχων και διευθυντών κρατικών οργανισμών στο πλαίσιο εκστρατείας για την ανανέωση των δομών εξουσίας, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας. Ο Ζάεφ ξεκίνησε εκστρατεία ανανέωσης του διευθυντικού προσωπικού με την παραίτηση 78 υψηλόβαθμων μελών του κόμματός του σε 80 δήμους της χώρας στα τέλη Μαΐου.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara