Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 14/10 έως 21/10

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

14.10.2018: Διασυνοριακή άσκηση λεωφορειοπειρατείας με την κωδική ονομασία «Atlas Common Challenge 2018», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ATLAS» το διάστημα 9 έως 10 Οκτωβρίου 2018. Στην άσκηση συμμετείχε η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, συμμετείχαν οι Αντιτρομοκρατικές Ειδικές Μονάδες της Βουλγαρίας (COBT), της Ρουμανίας (SIAS & BSIJ) και της Κύπρου (Ε.Α.Ο.), ενώ συνολικά στο σενάριο έλαβαν μέρος 100 στελέχη των Μονάδων και 200 περίπου αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών.

ΑΛΒΑΝΙΑ

15.10.2018: Η Αλβανική Στρατιωτική Ακαδημία θα ανοίξει τις πόρτες της σε Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Η είδηση ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, η οποία δήλωσε ότι από το έτος αυτό θα γίνονται δεκτοί στην στρατιωτική ακαδημία σπουδαστές από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και από άλλες συμμαχικές χώρες.

16.10.2018: Η Αστυνομία στην Αλβανία διέσωσε υποσιτισμένα και άρρωστα ζώα από "ζωολογικό κήπο-κολαστήριο" μετά από ρεπορτάζ εφημερίδας που αποκάλυψε τα βασανιστήρια που υφίσταντο. Οι σοκαριστικές εικόνες δείχνουν ένα "εξαιρετικά υποσιτισμένο" λιοντάρι, στριμωγμένο και με έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι.  Άλλα ζώα, όπως μία ζέβρα, ένας αδυνατισμένος λύκος και αρκετά ελάφια, φαίνονται να είναι κλειδωμένα σε κλουβιά στον ιδιωτικό κήπο. Τα λιοντάρια και άλλα άγρια ζώα μαραζώνουν στα απομονωμένα κελιά τους και περιβάλλονται από τα απορρίμματά τους, χωρίς τα στοιχειώδη προβλεπόμενα, όπως φρέσκο νερό και σκιά.

19.10.2018: Ακροδεξιοί, αλβανοτσάμηδες και τουρκοπράκτορες παραληρούν στην Αλβανία μετά τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Τάκη στην ιστοσελίδα iefimerida για τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ.  Σύμφωνα με την ανάρτηση του iefimerida, το υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε δημοσιογράφους ή ΜΜΕ στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, για την προώθηση ελληνικών εθνικών θέσεων.

19.10.2018: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με μέλη του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας Αλβανίας-Τουρκίας, όπου παρέστη και ο πρέσβης στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ-Γιορούκ. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημαντική συμβολή στην υποστήριξη έγκριτων τουρκικών και αλβανικών επιχειρήσεων. Είπε ότι οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στην Αλβανία αυξάνονται σταθερά και σήμερα ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. δολ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό τα έργα είναι επίσης σημαντικά για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

19.10.2018: Κυριακάτικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, σε μακροσκελές δημοσίευμα με τον τίτλο "Αλλεπάληλες αποτυχίες του Ιντρίζι, τον εγκαταλείπουν όλοι", σημειώνει ότι ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των "τσάμηδων" PDIU, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο πιο αποτυχημένος Αλβανός πολιτικός, μολονότι το κόμμα του πήρε πέρυσι τρεις έδρες, ο ίδιος δεν αναδείχθηκε βουλευτής. Τώρα όμως, συνεχίζει, ο Ιντρίζι δεν έχει κανέναν βουλευτή, βγήκαν ανεξάρτητοι, στην ουσία στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Έντι Ράμα. Τον Ιντρίζι, συνεχίζει η εφημερίδα, τον εγκαταλείπουν και οι αιρετοί που το κόμμα του είχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.10.2018: Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια μεταναστευτική πίεση προς τη Βουλγαρία από τα ελληνικά σύνορα, είπε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δευτερογενή διανομή μεταναστών πριν λύσουμε το θέμα με τα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Για να λυθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης, είναι σημαντικό κάθε χώρα να έχει την πολιτική βούληση να επενδύσει στην ασφάλεια των συνόρων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, από τις οποίες ξεκινά η μετανάστευση».

20.10.2018: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πολιτικό θάρρος της ηγεσίας των Σκοπίων και την κρατική ευθύνη που δείχνει καθώς η απόφαση οδηγεί σε στενότερες σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και πΓΔΜ. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου 2018 στο Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό βήμα για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" που έχει ιστορική βαρύτητα. (Η συμφωνία των Πρεσπών) θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών μας στις αρχές της φιλίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας», δήλωσε.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

18.10.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αντέδρασε θετικά μετά την έγκριση στο Κοινοβούλιο των τριών νομοσχεδίων για τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό, αναφέρει η "Zëri.info" της Πρίστινα.  «Δόξα στους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου και ευλογημένος να είναι ο νεογέννητος στρατός της Δημοκρατίας του Κοσόβου», έγραψε ο Ράμα στη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

19.10.2018: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφθασε για επίσημη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Μπεντζέτ Πατσόλι. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας στο κράτος και το λαό του Κοσσυφοπεδίου, και δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ. Ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να μη επιτρέψει τη λειτουργία σχολείων της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Μη παραδώσετε την εκπαίδευσή σας και τα παιδιά σας σε τρομοκράτες. Η FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση. Προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα στην Τουρκία, σκοτώνοντας ανελέητα 251 ανθρώπους», δήλωσε.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

20.10.2018: Η ρουμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις συντάξεις έως το 2022. Το εγκεκριμένο σχήμα, απαιτεί την κατανομή 30 δισ. δολ., ετησίως, σε συνταξιοδοτικά ταμεία κι αυτό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα μπορούσε να είναι βαρύ τίμημα για τα δημόσια οικονομικά. Η μέση μηνιαία σύνταξη στη Ρουμανία, είναι 240 ευρώ και οι συνταξιούχοι ανέρχονται, περίπου, στα 5,2 εκατομμύρια άτομα. Τηρώντας την υπόσχεση της προεκλογικής του εκστρατείας, το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα πρέπει να δώσει το 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τις συντάξεις, σε σύγκριση με το σημερινό 6,7%. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πλέον αρκετά δύσκολο για τη χώρα να κρατήσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρουμανία σημείωσε αύξηση ρεκόρ 6,9%, το 2017 και η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 5,5% για το τρέχον έτος και 5,7% για το 2019.

ΣΕΡΒΙΑ

15.10.2018: Ο συντάκτης της εφημερίδας "Nedeljnik", Φιλίπ Σβαρμ, λέει ότι «η στρατιωτική ουδετερότητα ακούγεται καλή στις πολιτικές δηλώσεις, αλλά υπενθυμίζει ότι η «ουδετερότητα δηλώνεται μονομερώς». «Το χειρότερο για τη Σερβία, θα ήταν να γίνει ένα "παιχνίδι" των μεγάλων. Το βλέπουμε αυτό με τη Συρία», είπε ο Σβαρμ. Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Γ.Γρ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βελιγράδι και στις κοινές ασκήσεις που έγιναν για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χώρες, στη μεγαλύτερη που έγιναν ποτέ στη Σερβία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο προσχώρησης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.

18.10.2018: «Η ανακοίνωση της δημιουργίας Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ή οποιοδήποτε όνομα λάβει, είναι κάτι που προκαλεί άγχος και ανησυχία», είπε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λόγω του ότι δεν μειώνονται έτσι οι εντάσεις, όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί ο διάλογος, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις, διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα για όλους.

18.10.2018: Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου περιμένουν να ενταχθούν στην Ιντερπόλ στις 20 Νοεμβρίου, όταν θα γίνει η σχετική συνάντηση. Πρόσθεσε ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη Σερβία γιατί «ορισμένοι από τους δυτικούς μας εταίρους δουλεύουν με χέρια και με πόδια και με όλες τους τις δυνάμεις ώστε το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος της Ιντερπόλ».

20.10.2018: Ο πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’ και ο πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, κάλεσαν τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να αποκαταστήσει τον αδελφικό διάλογο με τη Μόσχα για να λυθεί η υπάρχουσα σύγκρουση. Αυτό αναφέρει η επίσημη κοινή δήλωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πατριάρχη Αντιοχείας στη Σερβία.

ΣΚΟΠΙΑ

14.10.2018: Οι μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με απειλές, που δέχονται βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενόψει της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα. Το τηλεοπτικό κανάλι Alsat, επικαλείται ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένοι βουλευτές απειλούνται προκειμένου να μη συναινέσουν στις συνταγματικές αλλαγές που δρομολογούνται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

15.10.2018: Μια ταινία που λογοκρίθηκε στα Σκόπια και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, μόνο από την αφίσα της, βγαίνει στους κινηματογράφους στα Σκόπια. Η ταινία «Mocking of Christ» έχει την υποστήριξη του Προέδρου της πΓΔΜ, Ιβανόφ, και Έλληνες ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, όπως την Ιωάννα Πηλιχού και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. «Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια. Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται, με "σταύρωση", σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Σκηνή με άκρως αλυτρωτικό νόημα και περιεχόμενο.

15.10.2018: Ελάχιστοι ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν, τελικά, μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων για να διαμαρτυρηθούν για τις συνταγματικές αλλαγές, που άρχισαν να συζητούν οι βουλευτές στην Ολομέλεια. Παρότι τα κανάλια της γειτονικής χώρας προσέτρεξαν στην ανακοινωθείσα διαμαρτυρία βρέθηκαν αντιμέτωπα από μια μικρή ομάδα πολιτών, που όπως είπε μια διαδηλώτρια που κρατούσε και το μικρόφωνο, είναι "κατά της αλλαγής του ονόματος στη χώρα".

15.10.2018: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πρόσφατα αρνητικά στην επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία "Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής". Ο προβαλλόμενος λόγος είναι ότι η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία της ΚΠολης, αλλά είναι υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου του Πεκίου, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

16.10.2018: Σύμφωνα με τον π. υπουργό του Γκρούεφσκι, Μιλοσόσκι, περίπου 15 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO, έχουν λάβει κλήση από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα για διαφορετικές υποθέσεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ο Μιλοσόσκι υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει ότι ο θεσμός του Ειδικού Εισαγγελέα είναι πολιτικός και ότι οι κλητεύσεις έχουν στόχο να εξαναγκάσουν κάποιους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη θέληση του λαού στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

17.10.2018: Ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ "Αυγή", θύμισε στον Α. Τσίπρα ότι «η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις», με αφορμή την παραίτηση Ν. Κοτζιά.

17.10.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο παρομοίασε την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας με μια κόρη που θα κάνει πλούσιο γάμο.  «Ξέρετε έχω ένα γιο και μία κόρη. Η κόρη μου θα παντρευτεί, θα φύγει από το σπίτι και θα πάει σε μια πλούσια οικογένεια, εκεί πιστεύετε ότι θα αλλάξει; Όχι, η ίδια θα είναι και δεν πρέπει να την εμποδίσω. Γνωρίζω ότι θα προσθέσει ένα άλλο όνομα πάνω στο δικό της, αλλά θα είναι πάλι η κόρη μου, δεν θα αλλάξει κάτι. Έτσι είναι και με το "Μακεδονία"», είπε ο Ζαέφ μιλώντας στους βουλευτές, εξηγώντας πως με την συνταγματική αλλαγή δεν αλλάζει ταυτότητα η χώρα.

17.10.2018: Ο Πάντσο Μίνοφ, βουλευτής του κόμματος GROM, που κατέβηκε με δικό του συνδυασμό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές τόνισε ότι συμφωνεί με την αποδοχή του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το ίδιο οι προϋποθέσεις αυτές είναι ότι η αλλαγή του ονόματος στο εσωτερικό να γίνει μετά την αποδοχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η αλλαγή του ονόματος στο εξωτερικό με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

18.10.2018: Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, μαζί με τον Εθνικό Συντονιστή για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πενταρόφσκι, άνοιξαν τη σημερινή συνεδρίαση με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πρέσβη Αλεσάντρο Αλβαργκοζάλες και την ομάδα του ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις με τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Ο βοηθός Γ.Γ., πρέσβης Αλεσάντρο Αλβαργκοζάλες, καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας και δήλωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών είναι το αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας και συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της πΓΔΜ στον τομέα της άσκησης των πολιτικών και στρατιωτικών προδιαγραφών ασφαλείας για την ένταξη στη Συμμαχία.

19.10.2018: Δίωξη για ρητορική μίσους ασκήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές της ΠΓΔΜ εναντίον Σκοπιανού δημοσιογράφου, σχετικά με αναρτήσεις που έκανε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι, που "προωθούσαν το μίσος εναντίον των Ελλήνων" μέσω της διάδοσης "ρατσιστικού και ξενοφοβικού υλικού". Ο δημοσιογράφος χαιρέτισε την πυρκαγιά ως θεϊκή εκδίκηση εναντίον των Ελλήνων. Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει με έως και πέντε έτη φυλάκισης.

19.10.2018: Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Υπερψήφισαν 80 βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποφεύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

19.10.2018: «Σήμερα το Κοινοβούλιο ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, μας επέτρεψε να προχωρήσουμε μέσα από τις ανοιχτές θύρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ζάεφ. Ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μόλις έχει αρχίσει, είπε προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος σκληρής δουλειάς για την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών,  δήλωσε ότι «εγγυάται την ασφάλεια των βουλευτών και των οικογενειών τους».

19.10.2018: Ο πρέσβης της Ρωσίας, Σεργκέι Μπαζντνίκιν, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Επιστημονικό - Πρακτικό Συνέδριο με τίτλο "Η Ρωσία στα Βαλκάνια", είπε: «Ο ρόλος που διαδραμάτισε η ρωσική μετανάστευση σε διάφορους τομείς της δημόσιας, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής στη "Μακεδονία" δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στην πρώτη μουσική σχολή, στην πρώτη όπερα, στο πρώτο μουσείο φυσικής επιστήμης, στη συμμετοχή και ίδρυση του πρώτου ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ίδρυση των πρώτων αρχιτεκτονικών σχολών, στην αποκατάσταση του Μοναχισμού… Ωστόσο, η Ρωσική Διασπορά στη "Μακεδονία" δεν είναι μόνο ένα ένδοξο παρελθόν. Σήμερα ζουν εδώ χιλιάδες συμπατριώτες μας και απόγονοι Ρώσων μεταναστών, οι οποίοι μέσω των ενώσεών τους έχουν μια ενεργή κοινωνική δραστηριότητα που στοχεύει να φέρει πιο κοντά τον ρωσικό με τον "μακεδονικό" λαό.

19.10.2018: Από το σκοπιανό Τύπο: «Ο κύριος λόγος για την παραίτηση (του Ν. Κοτζιά) δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών ή το Σχέδιο Β’ για τη "Μακεδονία", αλλά το μυστικό ταμείο που είχε ο υπουργός και φέρεται να κατηγορήθηκε γι' αυτό από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, που δεν δίστασε να πει ότι τα χρήματα που διέθεσε ήταν του Τζορτζ Σόρος. Πρακτικά, ο Κοτζιάς είχε τη διαχείριση των χρημάτων του Σόρος για να προωθήσει τη συμφωνία του ονόματος», γράφει το δημοσίευμα.

20.10.2018: Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής και αποφάσισε. «Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

20.10.2018: Με δύο γραμμές εμφανίζεται ήδη η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια που ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Των συγχαρητηρίων που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προηγηθεί ανάρτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο twitter που ουσιαστικά υιοθετούσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης των Σκοπίων για απόπειρα εξαγοράς βουλευτών με χρήματα και εκβιασμούς σε βάρος άλλων μελών του κοινοβουλίου.

20.10.2018: «Σήμερα είναι Μαύρη Παρασκευή για τη "Μακεδονία"», δήλωσε χθες βράδυ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι: «Αυτή σήμερα, ήταν μια πράξη βίας του κράτους, που υποστηρίζεται από τις δομές που έχουν αποφασίσει να τεθούν στη διάθεση του Ζόραν Ζάεφ και να προχωρήσουν με τη βία στην αλλαγή του ονόματος του κράτους και την αλλαγή της ταυτότητας μας,  με την επικύρωση της Συμφωνίας, με την οποία χάνουμε το όνομα "Μακεδονία"», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi