Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 15/8 έως 20/8

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

14.8.2016: Στην Ερώτηση για την καταπάτηση των περιουσιών Ελλήνων, που κατέθεσε στις 19 Απριλίου 2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, απάντησε ο Επίτροπος Hahn, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή «προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες» αλλά και στην «εδραίωση του κράτους δικαίου», δύο ζητήματα που βρίσκονται «στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία».
«Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας», τονίζει και προσθέτει ότι «η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων».

16.8.2016: Η καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 25% γράφει ιταλική έκθεση, την οποία απορρίπτει η αλβανική Αστυνομία, αναφέροντας ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1,2 εκατ. δενδρύλλια κάνναβης και χασισόδεντρα. Σύμφωνα με την ιταλική έκθεση η κάνναβη καλλιεργείται σε 363 περιοχές της Αλβανίας. Η αλβανική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το 30% των κερδών από τα ναρκωτικά που παράγονται στην Αλβανία χώρα πηγαίνει στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος θα τα χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει τις επόμενες εκλογές, το 2016.

17.8.2016: Ο Κοσοβάρος Ταχίρ Βέλιου περιοδεύει στα Βαλκάνια προπαγανδίζοντας την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Στην Σερβία και την Ελλάδα του απαγορεύθηκε η είσοδος, αλλά η Αστυνομία του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι θα επιτρέψει στον Ταχίρ Βέλιου να μπει στη χώρα για να παρουσιάσει στο Μαυροβούνιο, στις 20 Αυγούστου, το βιβλίο του για ένα παν-αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια. Πήγε κα στα Σκόπια όπου τόνισε πως η μόνη δίκαιη λύση για τους Αλβανούς «που ζουν υπό κατοχή στο τεχνητό κράτος των Σκοπίων, είναι να προβούν σε αυτοδιάθεση».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.8.2016: Ο ηγέτης του VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, βλέπει άμεση μεταναστευτική απειλή από Τουρκία και υποστηρίζει ότι: «Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει το στρατό της για να εμποδίσει το πέρασμα μεταναστών στο έδαφός της. Το Σύνταγμα λέει ότι η παράνομη διέλευση των συνόρων είναι έγκλημα και ο στρατός υποχρεούται να προστατεύει τα σύνορα όταν κάποιος παραβιάζει την κυριαρχία και προωθεί την αποσταθεροποίηση».

15.8.2016: Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διέταξε την υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα να ζητήσει και να αποδεχθεί την παραίτηση της ηγεσίας της Συνοριακής Αστυνομίας, λόγω σκανδάλου σχετικά με μια σύμβαση για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών, που κέρδισε εταιρεία της οποίας ιδιοκτήτης κατηγορείται για παράνομη διακίνηση προσφύγων. Νωρίτερα, φέτος, ο επιχειρηματίας συνελήφθη οδηγώντας λεωφορείο με 65 αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα ταυτότητας. Η εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες των αρχών.

16.8.201: Εκατό υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων - Frontex, θα μεταβούν στη Βουλγαρία για να συμμετάσχουν στην φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων. Οι 15 απ’ αυτούς θα τοποθετηθούν στους σταθμούς ελέγχου και 85 κατά μήκος των συνόρων. Η Frontex θα συμμετάσχει στην φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων, κυρίως προς την Τουρκία και τη Σερβία, ικανοποιώντας αίτημα των βουλγαρικών αρχών.

17.8.2016: Πενταπλάσια έγινε η παραγωγή όπλων στην Βουλγαρία, τα οποία επισήμως στέλνει στη Σ. Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτά καταλήγουν στους τζιχαντιστές. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόζινταρ Λουκάσκι δήλωσε ότι η Βουλγαρία «δεν ευθύνεται εάν τα βουλγαρικά όπλα καταλήγουν σε χέρια της ακραίας ή της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία. Η Βουλγαρία εξάγει όπλα σε συγκεκριμένους προορισμούς, στη συνέχεια όμως αυτά διανέμονται από διάφορους οργανισμούς», είπε.

19.8.2016: Όπως και στην Ελλάδα, από τους μετανάστες λιγότεροι είναι οι πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, όπως δήλωσε ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Γκεόργκι Κόστοφ. Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι οι όλο και περισσότεροι μετανάστες παραμένουν στην Βουλγαρία, περιμένοντας πρώτα να πάρουν προσφυγικό καθεστώς και μετά να εγκαταλείψουν τη χώρα με τακτοποιημένα χαρτιά. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 αυτοί που εθελοντικά εγκατέλειψαν τα κέντρα ήταν 17.000 ενώ ως τον φετινό Ιούλιο έχουν αποχωρήσει δυο φορές λιγότερα άτομα. Αν το 2015 αυτοί που έφυγαν ήταν περισσότεροι από αυτούς που ήρθαν, φέτος η τάση είναι αντίθετη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

16.8.2016: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά. Οι Κοσοβάροι θα μετονομάσουν μια κεντρική οδό σε Μπο Μπάιντεν, όνομα του γιου του Αμερικανού αντιπροέδρου που πέθανε πέρυσι από καρκίνο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

15.8.2016: Αφιέρωμα του Τύπου στον άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους την αγορά των ακινήτων, Γιάννη Παπαλέκα, έναν 40χρoνο από το Ζευγολατιό Κορινθίας, του οποίου η εταιρεία Globalworth Real Estate βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς του real estate στην Ρουμανία.
Σήμερα η Globalworth διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της γραφειακούς χώρους και ακίνητα 200.000 τ.μ. στην Ρουμανία, στοιχείο που την καθιστά τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη και επενδυτή ακινήτων στην χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η αξία των ακινήτων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ καθώς τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς εκτιμήθηκε σε 950 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

16.8.2016: Βαλς… από το Πολεμικό Ναυτικό! Περισσότερα από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία του λιμανιού της Κωστάντζα, για τους εορτασμούς της Ημέρας του Ναυτικού της Ρουμανίας, η οποία γιορτάζεται την 15η Αυγούστου. Στην εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου Κλάους Γιόχανις, του υπουργού Αμύνης Μίχνεα Μοτόκ και άλλων επισήμων, συμμετείχαν περισσότερα από 20 πλοία και περίπου 3.000 στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι και οι θεατές απόλαυσαν μια εντυπωσιακή παράσταση με ήχο, χρώμα και φως. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χορογραφική απόδοση με πολεμικά πλοία, στα οποία τρία ρυμουλκά πραγματοποίησαν συγχρονισμένους ελιγμούς στους ήχους του βαλς № 2 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, από την Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού.

20.8.2016: Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας, Μίχνια Μότοκ, χαρακτήρισε σαν σπεκουλάρισμα των media τις πληροφορίες για ενδεχόμενη μεταφορά στη Ρουμανία όπλων από την Τουρκία. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε συζητήσεις ούτε σε πολιτικό, ούτε σε επίπεδο ειδικών στο θέμα αυτό». Στο μεταξύ, ο επίσημος εκπρόσωπος του Πεντάγωνου, Πάτρικ Έβανς δήλωσε για το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ότι η υπηρεσία του «δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε απορρίπτει την ύπαρξη ή την απουσία πυρηνικών όπλων» στην Τουρκία, είτε Ρουμανία.
Οι φήμες προέκυψαν όταν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντάτσιαν Τσιόλος συναντήθηκε, στο Βουκουρέστι, με τον διευθυντή της CIA Τζέιμς Κλάπερ. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και τη γεωστρατηγική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Συρία. Ο Κλάπερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Άμυνας Μίχνια Μοτόκ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρουμανίας, Έντουαρντ Χέλβιγκ.

ΣΕΡΒΙΑ

16.8.2016: Δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο καταφέρονται εναντίον του Τζορτζ Σόρος, για χρήματα που καταβλήθηκαν στην Σερβία κατά το 2013 και 2014 για να επηρεαστεί ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς, που θεωρήθηκε επικίνδυνος για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια.
Ο Σόρος χρηματοδοτεί αδρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κινούνται υπό την κάλυψη του «ανθρωπισμού», δημοσιογράφους, οργανώσεις μειονοτήτων, οργανώσεις των ΛΟΑΤ (ομοφυλοφιλικές), αλλά και δικαστές, εισαγγελείς, και Πανεπιστήμια.

19.8.2016: Η ιδέα να γίνει άγαλμα του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χώρισε τη σέρβικη κοινωνία. Η ιδέα εμφανίστηκε μετά τις ερμηνείες ότι σύμφωνα με την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Διεθνές Στρατοδικείο, ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν μέρος του «συλλογικού εγκλήματος» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για το οποίο καταδικάστηκε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.
Η ιδέα προκάλεσε πολυάριθμα αντιφατικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, από το ότι ο Μιλόσεβιτς είναι ιστορική προσωπικότητα που αξίζει άγαλμα, έως τις απειλές, ότι από το άγαλμα αυτό δε μείνει «πέτρα πάνω σε πέτρα» εάν πραγματοποιηθεί.

ΣΚΟΠΙΑ

15.8.2016: Παράπονα και απορία εκφράζουν οι Σκοπιανοί για το γεγονός ότι στις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν προτίθεται να επισκεφθεί την χώρα τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποφσκι, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αιτία που θα μπορούσε να ακυρώσει επίσκεψη του Αμερικανού στα Σκόπια, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έδωσε εξηγήσεις.

17.8.2016: Με 21 οχήματα θα φθάσει στα Σκόπια από την Τουρκία ανθρωπιστική βοήθεια, στις πληγείσες περιοχές μετά την πρωτοφανή καταιγίδα που έπληξε τη χώρα. Στην βοήθεια περιλαμβάνονται τρόφιμα, αλεύρι, ζυμαρικά, εμφιαλωμένα νερά, κουβέρτες, μαξιλάρια, κλίνες, ρούχα, είδη υγιεινής, πρόχειρες κουζίνες κ.ά.

19.8.2016: Η Ελλάδα έστειλε στα Σκόπια το δεύτερο τμήμα της βοήθειάς της, για τις πλημμυρισμένες περιοχές, η οποία συνίσταται κυρίως σε κινητούς σταθμούς αντλιών και γεννήτριες. Ο σλαβικός Τύπος γράφει πως οι κάτοικοι του οικισμού των Σκοπίων στους οποίους πήγε η βοήθεια, υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

19.8.2016: Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αυξάνει τα μέτρα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της περίφραξης, στα σύνορα με την Κροατία, για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο νέο κύμα μεταναστών. Η κυβέρνηση ανέλαβε προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που η Αυστρία αποφασίσει το φθινόπωρο να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία. Η Λιουμπλιάνα φοβάται ότι αυτό θα αναγκάσει τους λαθρομετανάστες να περάσουν από την Κροατία και Σλοβενία στην πορεία τους προς άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.