Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 16 έως 22 Ιουνίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

17.6.2019: Την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία "όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019", ανακοίνωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «υπό το πρίσμα του τον περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου (της συνεδρίασης) και τη σοβαρότητα του θέματος». Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία καθώς «κάποιες χώρες - μέλη δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων».

ΑΛΒΑΝΙΑ

16.6.2019: Με έκπληξη άκουσαν την Φεντερίκα Μογκερίνι να εκθειάζει την πρόοδο των Τιράνων στον τομέα της εκπλήρωσης των προβλεπόμενων κριτηρίων και να δηλώνει ότι η Αλβανία είναι πανέτοιμη να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αξιωματούχος της Κομισιόν, αποκάλυψε το παρασκήνιο. Οπως είπε, η Ιταλία ήταν εκείνη που πίεσε την Μογκερίνι να ωραιοποιήσει την κατάσταση της Αλβανίας και στην ουσία επέβαλε τη θετική πρόταση για μια χώρα την οποία συστηματικά στηρίζει, θεωρώντας τη ιστορικά ως το προγεφύρωμα της επέκτασης της επιρροής της στα Βαλκάνια.

16.6.2019: Πενήντα πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος υπέγραψαν πρόταση για την καθαίρεση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μετά την απόφασή του να ακυρώσει τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην πρωτοβουλία αυτή αντέδρασε η Προεδρία με τον εκπρόσωπο της, Τέντι Μπλούσι, να λέει: «Ο Ιλίρ Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας από ένα πλήρως νόμιμο κοινοβούλιο και όχι όπως αυτό (το σημερινό)». Ο Μπλούσι συνέχισε με επίθεση κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα λέγοντας ότι ο Έντι Ράμα «επιδιώκει να δημιουργήσει μια Δημοκρατία των ναρκωτικών, των συμμοριών και των ολιγαρχών».

18.6.2019: Τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποδέχθηκαν στο Λονδίνο με διαμαρτυρίες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Μέλη του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας στο Λονδίνο, με την υποστήριξη των Αλβανών πολιτών που ζουν εκεί, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο που διαμένει ο Ράμα. Τη στιγμή που ο Αλβανός πρωθυπουργός βγήκε από το αυτοκίνητο, ένας από τους συμμετέχοντες φώναξε «μας εξαπάτησες» και ο Ράμα αντέδρασε με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Ράμα φύγε» και έφεραν  πλακάτ που έγραφε  το σύνθημα στα αλβανικά «Rama ik».

18.6.2019: Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα απειλεί με κινητοποίηση του Στρατού. Προσκάλεσε τους επικεφαλής διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο Παλάτι της Ταξιαρχίας, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, έπειτα από το σχετικό αίτημα που υπογράφηκε από βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αν χρειασθεί θα τον προστάξει να φέρει τη χώρα στην τάξη.

19.6.2019: Οι αλβανικές συμμορίες που κυριαρχούν στη διακίνηση των ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στηρίζονται κυρίως σε παράνομους μετανάστες, που προέρχονται από αγροτικές περιοχές του βόρειου τμήματος της Αλβανίας. Στην έρευνα σημειώνονται οι ανησυχίες των Βρετανών, ιδιαίτερα για την χαλαρότητα των αλβανικών Αρχών σε σχέση με το πόθεν έσχες των Αλβανών πολιτών που απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και η οποία σαφώς προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.

21.6.2019: Ερωτηθείσα για την πρωτοβουλία της πλειοψηφίας να καθαιρέσει τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία έχει περάσει από τη Νομοθετική Επιτροπή και η διαδικασία απομάκρυνσης του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα μπορεί να κλείσει εντός 10 ημερών.

21.6.2019: Την παραμονή της εξαγγελθείσας από την ενωμένη αντιπολίτευση, αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο των Τιράνων, η Γερμανίδα πρέσβειρα έσπευσε να δηλώσει ότι η Αλβανία έχει νόμιμη κυβέρνηση και ότι δεν πρέπει να χάνει χρόνο στις μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της Δικαιοσύνης. Η πρέσβειρα Σούτζ θεωρεί ότι το σημερινό κοινοβούλιο είναι νόμιμο, που σχηματίστηκε μετά την παραίτηση του μπλοκ της αντιπολίτευσης και την παράδοση των εδρών τον Φεβρουάριο και την μερική αναπλήρωση των εδρών αυτών από υποψήφιους (επιλαχόντες) βουλευτές από τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση.

21.6.2019: Παρά τη συρρίκνωση του κόμματος των Τσάμηδων, με τονωτικές ενέσεις επιχειρείται να παραμείνει ζωντανός ο αλβανικός επεκτατισμός προς το Νότο. Μεγάλη επιγραφή με το μήνυμα "I love Cameria" έχει τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σημείο των Τιράνων στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ. Ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων σε ανάρτησή του ανέφερε πως η κοινότητα της τσαμουριάς θα πολεμήσει για τα δικαιώματά της όσο υπάρχει ο κόσμος και ο τελευταίος Αλβανός της τσαμουριάς. Διοργανώνουν και την τσάμικη εβδομάδα ξεκινώντας από τις 22 Ιουνίου.

22.6.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στα αρνητικά σχόλια Αλβανών πολιτών, διευκρίνισε γιατί υπήρχε πίσω του η ελληνική σημαία όταν μιλούσε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Β. Ήπειρο. «Εγώ δεν είμαι υπερήφανος με την ελληνική σημαία, αλλά με την αλβανική που ήταν στο πλάι, ενώ η ελληνική σημαία είναι η σημαία του έθνους εκείνων που αποτελούν τη μειονότητα και έχουν δικαίωμα να είναι υπερήφανοι για αυτήν», απάντησε ο Ράμα.

22.6.2019: Ο Έντι Ράμα κατά την παρουσίαση του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Φοινίκη υποσχέθηκε ότι θα κάνει τη διαδρομή Αγίων Σαράντα- Αθήνα σε 30 λεπτά κατασκευάζοντας ένα αεροδρόμιο στους Αγίους Σαράντα. «Υπόσχομαι ότι θα κάνω τη διαδρομή για την Αθήνα μισή ώρα, με ένα αεροδρόμιο στην περιοχή αυτή. Θα κατασκευάσουμε αεροδρόμιο στη Φοινίκη, το νότιο αεροδρόμιο της Αλβανίας, έφθασε η ώρα να δημιουργήσουμε αεροδρόμιο στους Σαράντα», είπε.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

17.6.2019: Ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ενώ συμμετείχαν σε άσκηση πτώσης με αλεξίπτωτο στην πολυεθνική άσκηση "Swift Response 2019" στην περιοχή Τσεσνεγκίροβο της Βουλγαρίας. Οι πτήσεις σταμάτησαν αμέσως προκειμένου να βοηθηθούν οι αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός, ένας με βαριά τραύματα και άλλοι δύο με ελαφρότερα. Η είδηση κυκλοφόρησε από την ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.

19.6.2019: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όρισε για πρέσβη των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, την Χέρο Μουσταφά, Κούρδισσα, γεννημένη στην πόλη Αρμπίλ της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ. Η κα Μουσταφά είναι σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λισαβόνα. Παλαιότερα ήταν σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία. Είναι διπλωμάτης καριέρας και θα αντικαταστήσει τον Έρικ Ρούμπιν στη Σόφια.

20.6.2019: «Ο αντιβουλγαρισμός δεν παρουσιάζεται τόσο έντονος στα μέσα ενημέρωσης στη "Βόρεια Μακεδονία", αλλά είναι ευρέως διαδεδομένος στα κοινωνικά δίκτυα», αυτό δήλωσε στην βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία ο μόνιμος  ανταποκριτής στα Σκόπια, Μάρτιν Μίνκοφ. Αναφερόμενος στη στρεβλή σκέψη των δυτικών γειτόνων, δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα της πλύσης εγκεφάλου επί τέσσερις γενιές, «και αυτή πλύση εγκεφάλου βασίζεται στη δημιουργία ενός νέου έθνους που έχει αντι-βουλγαρική βάση».

20.6.2019: Τρεις Βούλγαροι και ένας Αφγανός καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία για τους θανάτους 71 μεταναστών, των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν, σε κατάσταση αποσύνθεσης, σε φορτηγό αυτοκίνητο σε αυτοκινητόδρομο στην Αυστρία το καλοκαίρι του 2015. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη. Ο Αφγανός καταδικάστηκε σαν αρχηγός της συμμορίας διακινητών, και οι τρεις άνδρες βουλγαρικής καταγωγής ως συνεργάτες του.

22.6.2019: Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας στις 31 Αυγούστου θα καταφθάσει το πρώτο φορτίο LNG με προορισμό την αγορά της Βουλγαρίας, το οποίο προμηθεύεται απευθείας βουλγαρική εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία ENERGICO, ιδιοκτησίας πρώην στελέχους του διαχειριστή φυσικού αερίου της Βουλγαρίας (BULGARTRASGAZ) η οποία θα καταγραφεί στο μητρώο του ΔΕΣΦΑ ως η πρώτη βουλγαρική εταιρεία που προχωρεί σε απευθείας προμήθεια LNG μέσω της Ρεβυθούσας για την κάλυψη αναγκών της γειτονικής χώρας σε αέριο.

22.6.2019: Η επικείμενη αγορά F-16 μαχητών από τις ΗΠΑ θα γίνει με χρήματα από το κρατικό απόθεμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τιμές 1,15-1,3 δισεκατομμυρίων USD. Αυτή η προσφορά είναι η υψηλότερη που κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά η Σοφία ελπίζει ότι θα μπορέσει να την μειώσει κατά ακόμα 115 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να μειώσει τις μαχητικές ικανότητες των 8 αεροσκαφών.

ΚΡΟΑΤΙΑ

22.6.2019: Η κροατική τουριστική βιομηχανία κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων ξένων εργαζομένων στον κλάδο, για να υπάρχει επαρκές προσωπικό στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν. Η Κροατία, το πιο νέο μέλος της ΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού. Η τουριστική βιομηχανία παράγει σχεδόν 20% του ΑΕΠ. Τώρα η ποσόστωση ξένων εργατών είναι 65.100, 15.611 εκ των οποίων είναι στον τομέα του τουρισμού.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

17.6.2019: Συμφωνία για τις διεθνείς οδικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Ρόσεν Ζελιάσκοφ και ο υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, Όσμαν Νούρκοβιτς. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα έπειτα από την ημερομηνία υπογραφής της, δηλαδή στις 17 Ιουλίου 2019. «Σκοπός της συμφωνίας είναι η άρση των απαιτήσεων αδειοδότησης σε διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών».

21.6.2019: Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, με αφορμή νομοσχέδιο με το οποίο το Μαυροβούνιο επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονών και εκκλησιών στο έδαφός του. Η σερβική εκκλησία κατηγορεί τη γειτονική χώρα ότι εποφθαλμιά την εκκλησιαστική περιουσία «κάνοντας πράγματα που δεν έκαναν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι κομμουνιστές». Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώθηκε με την κατάθεση του νομοσχεδίου που ζητεί από τις μονές και τους ναούς να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας, ειδάλλως η περιουσία τους περιέρχεται στο κράτος.

ΣΕΡΒΙΑ

16.6.2019: Το "Κίνημα για την Αποκατάσταση του Βασιλείου της Σερβίας" (ПОКС) καλεί τη σερβική κυβέρνηση να σταματήσει την εξυπηρέτηση των κομμουνιστικών δανείων από την περίοδο της δεκαετίας του ’70 και του ’80 προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, που συνήφθησαν με τοκογλυφικά επιτόκια των 7% το έτος. Πρόσθεσε ότι «η κομμουνιστική κυβέρνηση ήταν παράνομη, επειδή η μοναρχία καταργήθηκε παράνομα, και ως εκ τούτου, όλες οι αποφάσεις της παράνομης μεταπολεμικής κυβέρνησης θα έπρεπε να κηρυχθούν άκυρες, ιδιαίτερα όταν συνήφθησαν συμφωνίες με τρομερά υψηλά - τοκογλυφικά, επιτόκια». [Η Σερβία υποχρεούται να πληρώσει στα επόμενα 20 χρόνια, συνολικά 8,8 δισ. ευρώ από τα κομμουνιστικά δάνεια].

22.6.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Γερμανίας και Γαλλίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δήλωση του στη δημόσια τηλεόραση - RTS, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την προσπάθεια της Πρίστινας να εντάξει στον διάλογο και τον αμερικανικό παράγοντα.

ΣΚΟΠΙΑ

16.6.2019: «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους», λέει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Freedom House και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα».

16.6.2019: Κατά την αναμέτρηση χάντμπολ ανάμεσα στην ομάδα των Σκοπίων και την Εθνική Ελλάδος στη Στρούμιτσα για τα προκριματικά του Euro 2020, Σκοπιανοί φίλαθλοι φώναζαν συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα υπέρ της σκέτης ονομασίας "Μακεδονία" και σήκωσαν σχετικό πανό εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την συμφωνία που υπογράφηκε και επίσημα ακριβώς έναν χρόνο πριν ανάμεσα σε Σκόπια και Ελλάδα στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών.

17.6.2019: Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Νίκος Κοτζιάς, επέλεξε να το "γιορτάσει" με μια φωτογραφία του ίδιου με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Ντιμιτρόφ. «Ένας χρόνος φίλε μου», γράφει στη λεζάντα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter. Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε retweet τη φωτογραφία του Νίκου Κοτζιά και ο πρώτος που έγραψε και ένα σχόλιο κάτω από αυτή. «Γράψαμε ιστορία έχοντας το μυαλό μας στο μέλλον, φίλε μου».

17.6.2019: «Μεταξύ του 2025 και 2030 θα γίνουμε μέλος της ΕΕ. Το ερώτημα είναι πότε θα είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη και η Ευρώπη πότε θα είναι έτοιμη για εμάς. Και οι δύο πλευρές είναι σημαντικές. Πιο σημαντικές για εμάς είναι ότι οι  μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή και είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τη χώρα», δήλωσε ο Ζάεφ σε γερμανική εφημερίδα.

17.6.2019: Στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων ο επαναστάτης Γκότσε Ντέλτσεφ θα παραμείνει ως "Μακεδόνας" με οποιανδήποτε τρόπο, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως Βούλγαρος. Αυτό δήλωσε ο Ντράγκι Γκεοργκίεφ, διευθυντής του σκοπιανού  Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά  ζητήματα, που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας. «Εάν η βουλγαρική πλευρά επιμένει να γραφεί ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης, η συμφωνία για το θέμα αυτό είναι αμφίβολη», δήλωσε.

21.6.2019: «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος», αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της "Μακεδονίας", Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του. «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ το είχε γράψει και είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως Βούλγαρο. Είχε αγωνιστεί για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη Μακεδονία», δήλωσε ο Πενταρόφσκι. «Υπάρχουν δύο αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα και σε αυτά θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός για το πρόσωπο και το έργο του μεγάλου επαναστάτη που δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις Σκοπίων και Σόφιας και απειλεί την εκ νέου δημιουργία αντιφάσεων μεταξύ των δύο χωρών».

22.6.2019: Σε διάψευση της είδησης σχετικά με την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από Βουλγαρικά F-16 προχώρησε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος για την επιτήρηση του εναέριο χώρου της "Βόρειας Μακεδονίας". Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και σε διαδικασία να προσδιορίσουμε τις λεπτομέρειες της στενής συνεργασίας μας σε αυτό τον τομέα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συμφωνία με άλλη χώρα στο θέμα της επιτήρησης του εναέριου χώρου μας».

22.6.2019: Η αλβανική διασπορά των Σκοπίων (LDSHM ), καταγγέλλει τις δράσεις της Αστυνομίας των Σκοπίων κατά νεαρών Αλβανών, με αφορμή ορισμένα συμβάντα που έγιναν πρόσφατα. Σε διαμαρτυρία τους που δημοσιεύεται αναφέρουν ότι: «Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις ήταν απλά κούφια λόγια, οι διεθνικές σχέσεις επιδεινώνονται καθημερινά. Για παράδειγμα, ένα μονο-εθνικό δικαστήριο για το ίδιο αδίκημα σε έναν Αλβανό [shqiptarëve] θα δώσει την μέγιστη ποινή και σε έναν Σλάβο [sllavo] την ελάχιστη ποινή! Αυτό δείχνει ότι αυτή η χώρα οδεύει προς τα κάτω και πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν είναι πολύ αργά»!

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

18.5.2019: Η απαγωγή Σλοβένου αμπελουργού από ομάδα μεταναστών, επανέφερε στο προσκήνιο, την παραμονή των ευρωεκλογών, τη συζήτηση περί μετανάστευσης στη Σλοβενία. Η σλοβενική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο αμπελουργός, ο οποίος εργαζόταν στο αμπέλι του στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κροατία, δέχθηκε επίθεση από τέσσερις μετανάστες που τον έδεσαν και τον έβαλαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, με το οποίο, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία. Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλειμμένο στα ιταλικά σύνορα και ο ιδιοκτήτης βρέθηκε κλειδωμένος σ’ αυτό, χωρίς να έχει τραυματιστεί.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara