Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 16 έως 22/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

19.9.2018: Εκπαιδευτική άσκηση ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, η οποία με ανάρτησή της, σε σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει: «Συμβαίνει τώρα στο Ακρωτήριο του Παλ- ο αλβανικός στρατός και Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποιούν αποβίβαση στο πλαίσιο της άσκησης «AlbanianLion 2018». Η ίδια επισημαίνει ότι η άσκηση θα κρατήσει τρεις εβδομάδες και λαμβάνουν μέρος σε αυτήν η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοσσυφοπέδιο και η Κροατία.

ΑΛΒΑΝΙΑ

16.9.2018: Η Τσαμουριά έγινε επίσημα αποδεκτή στην CONIFA στις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου CONIFA, είναι μια διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε το 2013, στην οποία συμμετέχουν διάφορες ομάδες που εκπροσωπούν έθνη, μη αναγνωρισμένα κράτη, εθνοτικές μειονότητες, που δεν ανήκουν στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία FIFA. Οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν οι τσάμηδες Ουιγούροι, Ποντανία ή Αμπχαζία.

16.9.201: Ο ηγέτης των Αλβανοτσάμηδων δήλωσε κατά την προσχώρησή του στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Τόνισα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον κ. Μπάσα, να δεσμευθούμε και να δώσουμε τη σωστή λύση με την ορθολογική του και ιστορική του διάσταση, το σεβασμό των θυμάτων της φοβερής γενοκτονίας, αλλά και την εξεύρεση όλων των διπλωματικών και νόμιμων καναλιών για λύσεις στις ιδιοκτησίες των Αλβανών της Τσαμουριάς».

17.9.2018: Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει την ανθελληνική πολιτική της Αλβανίας: «Η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία που χαίρουν τυπικά προνομίων παιδείας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα - ΕΕΜ δεν έχει σχέση με τις δημογραφικές εξελίξεις. Η χρόνια ελλιπής φροντίδα για τις σχολικές υποδομές, η μη κατάρτιση κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάλειψη της παιδείας στην ύπαιθρο και την περιφέρεια, η υστέρηση στο πεδίο των σχολικών εγχειριδίων αποτελούν λόγους ουσιαστικούς της μείωσης των μαθητών στα δημόσια σχολεία που απευθύνονται στις κοινότητες των Ελλήνων, έστω στις περιοχές που το κράτος αναγνωρίζει ως τέτοιες.

17.8.2018: Σχετικά με την συνύπαρξη του ελληνικού και τσάμικου κόμματος στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκφράζει την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης με την προσχώρηση στο Δημοκρατικό Κόμμα του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων και καλεί το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ, να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του θέση.

18.9.2018: Πολλά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, για αυθαιρεσίες της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και για εθνοκάθαρση των Ελλήνων σε περιοχές όπου έχουν οικοδομήσει οικίες ή καταστήματα με το πρόσχημα ότι αυτά χτίστηκαν σε "κρατική γη". «Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις των κατοίκων με την αλβανική Αστυνομία άρχισαν όταν η κρατική υπηρεσία Εθνική Επιθεώρηση Εδαφικής Άμυνας (IKMT) πήγε στην Γιάλα για την κατεδάφιση εννέα κτισμάτων που είχαν χαρακτηρισθεί ως παράνομα χτισμένα σε ιδιοκτησία του στρατού», σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

18.9.2018: Επεισοδιακή συζήτηση σε αλβανική τηλεόραση γιατί ονομάζεται ένα τμήμα του ελληνικού λαού Αρβανίτες, και, μάλιστα, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η "Σκιπέρια" (σημερινή Αλβανία) ονομαζόταν παλιά "Αλμπάνι" και από εκεί έλαβαν την ονομασία. Μάλιστα, ο Νγκιέλα ισχυρίσθηκε ότι «τέσσερα εκατομμύρια "Αλβανοί" δεν επιτρέπεται να μιλούν αλβανικά στην Ελλάδα». Αυτό πυροδότησε το έναυσμα μιας έντονης λογομαχίας καθώς ο Μπάρκα κατηγόρησε τους συνομιλητές του ότι βγάζουν δικά τους ανιστόρητα συμπεράσματα χωρίς να τα τεκμηριώνουν σε ένα θέμα που αρέσκονται οι Αλβανοί να λένε για τους λεγόμενους Αρβανίτες.

19.9.2018: Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι, ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την οικονομία, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει σε όλους τους αυτοκινητόδρομους διόδια. «Υπάρχει μια αρχή για μένα: αυτός που χρησιμοποιεί το δρόμο, αυτός πρέπει να πληρώσει για τη συντήρησή του. Μελλοντικά, πιστεύω ότι όλοι οι δρόμοι θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες και δεν θα επιβαρύνεται το σύνολο των Αλβανών πολιτών για τις συντήρησή τους».

20.9.2018: Λίγες ημέρες μετά την ένταξη του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων στο συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος, ο επικεφαλής του PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, κάθισε στα δεξιά του Λουλζίμ Μπάσα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα (Vlorë). Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την απουσία του επικεφαλής του Κόμματος της Ένωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, και σχολιάζουν ότι αυτή οφείλεται στην παρουσία του επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων στη συνάντηση.

21.9.2018: Σύμφωνα με την Μόνικα Κρουεμάδι, πρόεδρο του τρίτου αλβανικού πολιτικού κόμματος "Κίνημα για την Σοσιαλιστική Ενσωμάτωση", «το έγκλημα βλέπει την πολιτική ως μέσο ελέγχου του συστήματος», ενώ «η πολιτική είναι ήδη πράξη του εγκλήματος». «Οι εγκληματίες πρέπει να πάνε στη φυλακή, να μην έχουν πρόσβαση στην πολιτική και να κερδίζουν. Ακούμε για πολέμους συμμοριών εγκληματιών και δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση. Η πολιτική έχει ενταχθεί στο έγκλημα. Οι εγκληματίες βρίσκονται ήδη στα κρατικά γραφεία και όχι μόνο αυτοί, αλλά όλοι οι συγγενείς τους, οι φίλες τους, οι αδελφές τους, ή οι σύζυγοι», είπε η Κρουεμάδι. Πρόσθεσε ότι στην πολιτική της σταδιοδρομία μόνο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα είδε να μιλάει δημόσια με εγκληματίες.

22.9.2018: Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία "Human Dimension Implementation Meeting 2018", που έκανε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην Συνεδρίαση με θέμα: "Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων". Στις παρεμβάσεις, ο πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης ανέφερε το καθημερινό φαινόμενο, Έλληνες να δέχονται εκφοβισμό από Αλβανούς ακόμα και στα ελληνικά μειονοτικά χωριά, επειδή επικοινωνούν μεταξύ τους στα ελληνικά.

ΒΟΣΝΙΑ

21.9.2018: Κοινή συνάντηση είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Σέρβος ομόλογός του Ίβιτσα Ντάσιτς, αλλά και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ. Η συνάντηση έγινε στην ντε φάκτο πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Μπάνια Λούκα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι τρεις πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στις οικονομικές, τις πολιτικές και τις πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ τους. Νωρίτερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε συναντηθεί και με τον Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Κρναντάκ, στο Σαράγεβο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

17.9.2018: Οι εξαγωγές συνδεδεμένων με την άμυνα προϊόντων το 2017 είναι ύψους 1,219 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί αύξηση με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ έναντι του 2016. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός οικονομίας Λατσεζάρ Μπορίσοφ στα εγκαίνια της εθνικής συνδιάσκεψης "Η αμυντική βιομηχανία - ηγέτης των καινοτομιών στη Βουλγαρία". Ο υφυπουργός κάλεσε τις εταιρείες να ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές και να συνεργάζονται για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Οι εταιρείες του Συνδέσμου "Βουλγαρική αμυντική βιομηχανία" εξασφαλίζουν απασχόληση για πάνω από 30 000 εργάτες και υπαλλήλους στη χώρα σε 27 επιχειρήσεις.

20.9.2018: Πάνω από το 70% της βουλγάρικης κοινωνίας υποστηρίζει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ενώ 4 στους 5 Βουλγάρους θέλουν να ξαναρχίσει να λειτουργεί το στρατιωτικό μηχανικό τμήμα οικοδόμησης. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε μπροστά σε δημοσιογράφους στη Σόφια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμύνης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ, παραθέτοντας αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου που διοικεί. Ο κύριος Καρακατσάνοβ έκανε έκκληση για ευρύ διάλογο όσον αφορά την εθελοντική στρατιωτική θητεία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

17.9.2018: Ο γενικός διοικητής των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσσόβου Ραχμάν Ράμα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μετατροπή των Δυνάμεων σε στρατό, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η δημιουργία στρατού του Κοσσόβου θα συμβεί σε λίγους μήνες. Τα νομοσχέδια για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσσόβου σε στρατό είναι ήδη στο κοινοβούλιο. Ο μελλοντικός στρατός του Κοσσόβου θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θεωρεί ο Ράμα.

18.9.2018: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είχαν μια μυστική συνάντηση το Σαββατοκύριακο στην Παλάσα, σε ένα συγκρότημα από βίλες που ανήκουν στον μεγαλοεπιχειρηματία Ζαμίρ Μάνε. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εστιάστηκε στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν στα αιτήματα της Σερβίας που δεν είναι μόνο ορισμένα εδάφη στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα αλλά και άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Κοσσυφοπεδίου, όπως είναι η λίμνη Ουίμαν με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το ορυχείο Τρέπτσα, στα οποία έχει προσηλωθεί το ενδιαφέρον της Σερβίας.

20.9.2018: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανέφερε, τα σύνορα δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις. Ο Χαραντινάι αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία, αναφέροντας για άλλη μια φορά τη θέση εναντίον αυτής της ιδέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος σκοπός είναι η λεηλασία του βορρά», είπε χαρακτηριστικά.

21.9.2018: Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς προειδοποίησε την Πρίστινα και τα Τίρανα, ότι έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν πλήρως τις διατάξεις των Συμφωνιών Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξή του αναφέρθηκε σε κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου μέχρι το τέλος του έτους. «Τόσο το Κοσσυφοπέδιο, όσο και η Αλβανία, έχουν δεσμευτεί για υγιή διαχείριση των συνόρων/ορίων με πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων τους».

ΚΡΟΑΤΙΑ

19.9.2018: Σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στην Κροατία, οι δύο διεθνείς Κροάτες ποδοσφαιριστές Μόντριτς και Λόβρεν βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τον Ζόραν Μάμιτς. O άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ προσπαθεί να αμφισβητήσει τις εις βάρος του κατηγορίες από τους δυο διεθνείς κι έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Παράλληλα, από το γραφείο της Εισαγγελίας του Οσιγιεκ ασκήθηκε ποινική δίωξη σε Μόντριτς και Λόβρεν για ψευδομαρτυρία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16.9.2018: Η ελληνική Κοινότητα "Ελπίς" της Κωνστάντσας ανακοινώνει ότι διοργανώνει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου 2018. Τα παιδιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 ετών. Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν μπορούν να το κάνουν από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2018 στην Κοινότητα, στην οδό Aristide Karatzali από τις 10 έως τις 14, Δευτέρα ως Παρασκευή ή στο τηλέφωνο 0241 61 99 44 ή 0725 212 711, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Τραϊανός Αντωνιάδης. Τα δωρεάν μαθήματα ελληνικού χορού θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου.

16.9.2018: Δολοφονική επίθεση δέχθηκαν σε μπαρ δύο Αμερικανοί αθλητές της ACS Cuza Sport Braila, ομάδας που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Ο 25χρονος Ντάριλ Μπόουι κι ο 24χρονος Τζόσεφ Μακλέιν διασκέδαζαν σε μπαρ της Μπράιλα, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες τους επιτέθηκαν 10 άτομα χωρίς να υπάρχει νωρίτερα κάποια διένεξη, ενώ οι δύο άτυχοι αθλητές όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν σε κακή κατάσταση με τους γιατρούς να ανακαλύπτουν ότι αμφότεροι είχαν χτυπηθεί με μαχαίρι!

18.9.2018: Σε διήμερο μετέτρεψε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, το δημοψήφισμα για την συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομοφύλων, υπό τον φόβο της χαμηλής συμμετοχής και της ακύρωσής του. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου και οι Ρουμάνοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός του γάμου σε "ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας" ώστε να καταστεί αδύνατη στο μέλλον η νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, που άλλωστε απαγορεύεται ήδη στη χώρα.

ΣΕΡΒΙΑ

19.9.2018: Η εταιρεία των Σκοπίων "Σιδηροδρομικές Μεταφορές Μακεδονίας" ζητά από τη Σερβία να μη καταργήσει τη διεθνή σύνδεση Βελιγραδίου - Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση τάσσεται εναντίον της ανακοινωθείσας κατάργησης από το τέλος του μήνα του μοναδικού διεθνούς τρένου σε όλη την πΓΔΜ, όπως είναι η γραμμή Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι. Σύμφωνα με το "Τρένο της Σερβίας" ο λόγος της κατάργησης της διεθνούς αυτής σιδηροδρομικής γραμμής γίνεται για οικονομικούς λόγους και έχει άμεση συνάρτηση με τη σχέση κόστους-αποδοτικότητας.

ΣΚΟΠΙΑ

17.9.2018: Τον γρίφο του αλβανικού πληθυσμού στο κράτος των Σκοπίων, προσπαθούν να επιλύσουν οι Αλβανοί . Η έλλειψη απογραφής πληθυσμού από το 2002, έχει δώσει το έναυσμα για υπολογισμούς του αλβανικού στοιχείου. Ο Αλβανός των Σκοπίων, Αμπντούλα Μεχμέτι, προβαίνει σε καταμέτρηση των Αλβανών στους δήμους όπου πλειοψηφούν οι ομογενείς του. Μετά από μια έρευνα σε 17 πόλεις και κωμοπόλεις της πΓΔΜ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Αλβανοί μόνο σε αυτές τις πόλεις είναι 602.638.

18.9.2018: «Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα δαπανά σε τραγουδιστές και διαφημιστικά βίντεο στα οποία εμφανίζονται κορυφαία ονόματα καλλιτεχνών για την προώθηση του "ναι" στο δημοψήφισμα», γράφει η Ρεπούμπλικα. Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την παρουσία δεκάδων τραγουδιστών και ηθοποιών για την προώθηση του δημοψηφίσματος στο κέντρο των Σκοπίων. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβαρύνονται για όλα αυτά οι πολίτες, όπως σημειώνεται.

19.9.2018: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε αίτημα το οποίο αμφισβητούσε την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας. Το αίτημα είχε κατατεθεί στις 30 Ιουλίου του 2018 από τη Βουλή των Σκοπίων. Επτά από τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπερψήφισαν την απόρριψη του αιτήματος, ενώ δύο δικαστές καταψήφισαν.

19.9.2018: Το φιλορωσικό κόμμα των Σκοπίων, "Ενωμένη Μακεδονία", με επικεφαλής τον Γιάνκο Μπάτσεφ επισκέπτεται δήμους σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει την ονομασία "Μακεδονία Μποϊκοτάζ", οργανώνοντας συναντήσεις και συγκεντρώσεις. Μίλησε για τη σημασία του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου και τόνισε στους κατοίκους ότι πρέπει να απόσχουν από αυτό, μποϊκοτάροντάς το, γιατί αυτό σημαίνει όχι στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, όχι στην αλλαγή της ταυτότητας, της ιστορίας και της παράδοσης του "μακεδονικού" λαού.

20.9.2018: «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ξανά με μια σοβαρή πρόκληση προς όλους τους "Μακεδόνες", λένε ότι η Μακεδονία είναι μία και μοναδική και βρίσκεται στην Ελλάδα», γράφει σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει: «Σήμερα, ο Θεσσαλονικιός ΠΑΟΚ άνοιξε την ομαδική φάση του Γιουρόπα Λίνγκ στην έδρα του με τον αγγλικό γίγαντα Τσέλσι και χρησιμοποίησε αυτόν τον αγώνα για να στείλει προκλητικό μήνυμα στους "Μακεδόνες". "Η Μακεδονία είναι μία και μοναδική και είναι εδώ", λέει το πανό στο στάδιο της Τούμπας».

20.9.2018: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, τόνισε πως «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η "Μακεδονία" μας και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο». Απευθυνόμενος στους ομογενείς Σλάβους, εν όψει του δημοψηφίσματος, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως «είναι για εμάς, να γίνουμε μια χώρα που αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο, όπου ζει ο "μακεδονικός" λαός ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανένας δεν θα μπορεί να αρνηθεί, και με αναγνωρισμένη τη "μακεδονική" γλώσσα. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί πια τη "μακεδονική" ταυτότητα».

21.9.2018: Σε αναδίπλωση προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την κορυφαία πρόκληση που διατυπώθηκε νωρίτερα με τη δήλωσή του, ότι «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας». Πλέον, ο Ζάεφ απαντά ότι «ένα μέρος της γεωγραφικής ενότητας της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα στην Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα είναι στη χώρα μας». Προσθέτει ότι «ο προσδιορισμός "Βόρεια" κάνει τη διαφοροποίηση και επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία που λέγονται Μακεδονία».

21.9.2018: Μια νέα ομάδα 55 Αμερικανών πολιτών έρχεται την Κυριακή στα Σκόπια, να εργασθεί εθελοντικά στο Σώμα Ειρήνης. Θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον εθελοντισμό σε σχολεία και οργανισμούς στη "Μακεδονία". Οι εθελοντές θα γίνουν δεκτοί στο αεροδρόμιο από τον διευθυντή του Ειρηνευτικού Σώματος των Σκοπίων, Μάρκ Χανάφιν. Κατά τη διάρκεια της διετούς παραμονής τους στην πΓΔΜ θα εργασθούν ως καθηγητές Αγγλικών σε σχολεία, ως ειδικοί εκπαιδευτικοί σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρίες, καθώς και στον τομέα της κοινοτικής ανάπτυξης σε ΜΚΟ και δήμους.

21.9.2018: Σε διευκρινήσεις για την αναδίπλωση του Ζόραν Ζάεφ μετά την κορυφαία πρόκληση που διατυπώθηκε με τη δήλωσή του, ότι «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας» προχώρησε το πρακτορείο ειδήσεων της πΔΓΜ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του "ΜΙΑ", δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησης της Αθήνας, ούτε από καμία άλλη πλευρά, αλλά διαπιστώθηκε ότι υπήρξε λάθος στη μετάφραση της ομιλίας του πρωθυπουργού» της πΓΔΜ.

21.9.2018: Στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο. Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ με την συνολική χωρητικότητα του αγωγού που θα διασυνδέσει τα δύο εθνικά συστήματα, να ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

22.9.2018: Τεράστιο σκάνδαλο χαρακτηρίζει ο Τύπος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, την τροποποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "mia", έπειτα από πίεση της Αθήνας. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος αναφέρει ότι αυτές τις ημέρες γιορτάζεται η 20η επέτειος του "Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων- MIA", αλλά με τέτοιες συμπεριφορές η σοβαρότητα του πρακτορείου είναι αμφισβητήσιμη. «Γιατί σε ένα πρακτορείο ειδήσεων που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό των πολιτών δεν αρμόζει να αλλάζει τις δηλώσεις ενός πρωθυπουργού έπειτα από απαιτήσεις γειτονικών χωρών».

22.9.2018: Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη είπε: «Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μη αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω».

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi