Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17 έως 23 Μαρτίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

20.3.2019: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 1,1 δισεκ. ευρώ σε υποδομές, στον τομέα της ενέργειας και στον ιδιωτικό τομέα στα δυτικά Βαλκάνια φέτος, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος της EBRD. «Επενδύσαμε 1,1 δισεκ. ευρώ το 2018 στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και το σχέδιο για φέτος είναι να επενδύσουμε τουλάχιστον το ίδιο πόσο, εάν όχι μεγαλύτερο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο γενικός γραμματέας της EBRD Έντσο Κουατροτσόκε.

22.3.2019: 22.3.2019: Ποδηλάτες από διάφορες βαλκανικές χώρες που πήγαν στις 18 Μαρτίου στην Τουρκία να γιορτάσουν την 104η επέτειο της νίκης της Τουρκίας στην Καλλίπολη, επέστρεψαν στα Σκόπια. «Επτά φίλοι ποδηλάτες της Οικολογικής και Ορειβατικής Ένωσης με έδρα τα Σκόπια, από τη "Βόρεια Μακεδονία", Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Σερβία, μετά την πρωινή προσευχή στα Σκόπια στις 10 Μαρτίου ξεκίνησαν να πάνε στα Δαρδανέλια με τα ποδήλατά τους». Επιστρέφοντας τόνισαν ότι το ταξίδι τους χρησίμευσε ως διεθνής γέφυρα για τους μάρτυρες που πέθαναν για το Ισλάμ.

ΑΛΒΑΝΙΑ

17.3.2019: Η Αλβανία συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ότι δύο φάκελοι, με αρ. 339 και 184, που βρίσκονται στην Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων στα Τίρανα, λέγεται ότι περιέχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το "σύστημα" του Έντι Ράμα εξαγόρασε ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές του 2017 με χρήματα από ναρκωτικά. Όπως έγραψε η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", στους φακέλους περιέχονται παρακολουθήσεις που εμπλέκουν στα παζαρέματα εξαγοράς ψήφων, υπουργούς, πρώην υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και εγκληματικά κυκλώματα, με τα χρήματα της ινδικής κάνναβης.

17.3.2019: Ο Αλβανός αμυντικός, Μεργκίμ Μαβράι, δημοσιοποίησε τον λόγο για τον οποίο έφυγε από τον "Άρη". «Από την Ελλάδα, έφυγα πολύ γρήγορα και ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τζαμί να προσευχηθώ. Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί η ζωή ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι μόνο το παιχνίδι στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλές άλλες ώρες που ο άνθρωπος περνάει στην ιδιωτική ζωή του και εμένα μου έλειπαν τα τζαμιά. Δεν υπήρχε κουνούπι (δεν υπήρχε ούτε ένα). Εμένα με χαλαρώνει αυτό, και είναι συνήθειά μου, έπειτα από το ποδόσφαιρο με χαλαρώνουν πράγματα που σχετικά με τη θρησκεία μου, όπως και με τους φίλους μου».

19.3.2019: Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας συνεχίζεται σε διάφορους τομείς. Αυτή τη φορά, ειδικό τάγμα της περιφερειακής υποστήριξης της Αλβανίας πραγματοποίησε κοινή άσκηση με τους συναδέλφους του, των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, σε ορεινές τοποθεσίες.

20.3.2019: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, για να μη επιτρέψει την εγκατάσταση χούντας στη χώρα. «Παρόλο που δεν έχω καμία ευθύνη για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και παρά το γεγονός ότι καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια επί δύο σχεδόν χρόνια σε αυτό το καθήκον, για την πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης και κρίσης, είμαι και πάλι έτοιμος να θυσιαστώ στο όνομα μιας πολιτικής λύσης που θα επαναφέρει τη συνταγματική κανονικότητα, τη θεσμική και τη δημοκρατία στη χώρα, ώστε να εγγυηθεί την ταχεία πρόοδο προς το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Είμαι έτοιμος να πάω μέχρι τα άκρα», είπε ο Μέτα.

20.3.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από έμφραγμα εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα και κατόπιν λόγω της κατάστασής του διακομίσθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αεροπλάνο τσάρτερ. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν άσχημη και βρισκόταν εκτός ελέγχου.

23.3.2019: Από το θρησκευτικό Σχολείο της Μαντρέσια της Σκόντρας Αλβανοί μαθητές έχοντας στα χέρια την τουρκική σημαία υποδέχθηκαν την εθνική ομάδα της Τουρκίας που έπαιξε με την εθνική της Αλβανίας. Αυτό το  θρησκευτικό (μουσουλμανικό) σχολείο, που έχει το όνομα ενός κληρικού της Σκόντρα, "Χατζή Σεχ Σαμία", ιδρύθηκε το 1991 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία. [Έτσι επιτυγχάνεται η τουρκική διείσδυση].

23.3.2019: Η Αλβανία να σεβασθεί την αρχή της ελεύθερης έκφρασης των εθνικών μειονοτήτων κατά την Απογραφή του 2020 και να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.  Κατά την Απογραφή του επόμενου έτους, η δήλωση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης πρέπει να είναι υποχρεωτική, ζήτησε το Συμβούλιο, δεδομένου ότι στην προηγούμενη Απογραφή που έγινε από την 1η έως την 31η Οκτωβρίου 2011, δεν αναγνώρισε η Αλβανία τις εθνικές μειονότητες.

23.3.2019: Ο Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βερολίνο και επέστρεψε στα Τίρανα. Την είδηση που μεταδόθηκε από ΜΜΕ για εισαγωγή του σε νοσοκομείο της Γερμανίας, τη χαρακτήρισε "στημένη" από τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πέρασα εχθές από το Βερολίνο, μετά από διήμερη παραμονή στο Παρίσι, όπου πήγα όχι για λόγους υγείας, αλλά για να συναντήσω φίλους και εταίρους της Αλβανίας».

ΒΟΣΝΙΑ

17.3.2019: Οι σχέσεις Κροατίας-Βοσνίας έχουν διαταραχθεί πρόσφατα από αναφορές ότι οι Αρχές του Ζάγκρεμπ έχουν τοποθετήσει όπλα και εκρηκτικά σε τζαμιά του Σαράγεβο, ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας. Γνωστή εφημερίδα της Βοσνίας αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι πράκτορες της Κροατίας, με τη βοήθεια διπλωματών τους στο Σαράγεβο, προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι "έδαφος της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας".

20.3.2019: 20.3.2019: Σε δεύτερο βαθμό, η διεθνής δικαιοσύνη επέβαλε στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ποινή ισόβιας κάθειρξης για «την έκταση και τη συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων του στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), αυξάνοντας την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 2016 στον πρώην πολιτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας. Ο 73χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε οριστικά ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

20.3.2019: Η καταδίκη του Ράντοβαν Κάραζιτς, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και δάκρυα, στη Βοσνία. Ο διοικητής εν καιρώ πολέμου της Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, ο οποίος καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών στην περιοχή, δήλωσε ότι ο Κάραζιτς άξιζε αυτήν την ποινή και όπως είπε «να σαπίσει στη φυλακή». Το SBB, κόμμα του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, ανακοίνωσε ότι «το τέρας άξιζε τη θανατική ποινή».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

18.3.2019: Σε "μπούμερανγκ" εκτυλίχθηκε η προσπάθεια Βούλγαρων αστυνομικών να απομακρύνουν διαδηλωτές έξω από τη Βουλή της χώρας με τη χρήση χημικών.  Λόγω του αέρα που επικρατούσε έξω από τη βουλγαρική Βουλή τα χημικά αντί να πάνε προς τους διαδηλωτές, "στράφηκαν" προς τους αστυνομικούς που δεν φορούσαν τις ειδικές μάσκες. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν πρωτόγνωρες με αστυνομικούς να εγκαταλείπουν το μπλόκο που είχαν σχηματίσει καθώς προσπαθούσαν να συνέλθουν από το ψέκασμα που μόλις είχαν δεχτεί.

20.3.2019: Οι κύριες εταιρείες κρουαζιέρων αποφεύγουν τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας λόγω της ανασφαλούς κατάστασης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Μόνο δύο κρουαζιερόπλοια επισκέφθηκαν τα βουλγαρικά λιμάνια το 2017 και το 2018 δεν υπήρχαν τέτοιες επισκέψεις. Το 2014 ήταν το τελευταίο δυνατό έτος για τον τουρισμό κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα, όταν το μεγαλύτερο βουλγαρικό λιμάνι Βάρνα επισκέφθηκαν 36 κρουαζιερόπλοια με 30.000 τουρίστες.

22.3.2019: Με αφορμή δημοσιεύματα για δημιουργία νέων στρατοπέδων μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών, Κρασιμίρ Τσίποφ ανέφερε  κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κατασκευασθούν νέοι χώροι για παράνομους μετανάστες.  Διευκρίνισε ότι οι δημόσιες συμβάσεις προορίζονται για την προετοιμασία προσωρινών κέντρων κρίσης κλειστού σημείου, όταν σημειωθεί σημαντική αύξηση της μεταναστευτικής ροής. Πρόκειται για ένα σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου που εγκρίθηκε το 2016, για δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω της αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

23.3.2019: Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Τσέτσκα Τσάτσεβα παραιτήθηκε έπειτα από πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, ότι η ίδια και τρεις άλλοι πολιτικοί του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB αγόρασαν πολυτελή διαμερίσματα σε τιμές κατώτερες των αγοραίων, από τον ίδιο εργολάβο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

18.3.2019: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποσυρθεί από τη βάση "Μποντστίλ" και θα προστατεύσει όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Κοσσυφοπεδίου, όταν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ματαίωσαν τις επισκέψεις τους, ζητώντας να αφαιρεθούν οι δασμοί στα σερβικά προϊόντα, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία. Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε ότι οι δύο αξιωματούχοι απείλησαν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες της χώρας τους, σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η δασμολόγηση.

23.3.2019: Την στιγμή που το 64% των Σέρβων δεν θα δεχόταν μια συγνώμη από το NATO για τους βομβαρδισμούς του 1999, στο Κόσοβο υπάρχει άλλο κλίμα για την επέτειο των 20 χρόνων. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, βρέθηκε στο μνημείο της KFOR και κατέθεσε στεφάνι. Στη λεωφόρο «Μπιλ Κλίντον» στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσόβου, βρίσκεται το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου, το οποίο ζυγίζει 900 κιλά, απεικονίζεται ο Μπίλ Κλίντον χαμογελώντας να χαιρετά τα πλήθη, και στο δεξί του χέρι κρατάει το σχετικό ντοκουμέντο από το 1999, με το οποίο ενέκρινε τότε, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.3.2019: Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου συζητήθηκε το αίτημα της εκμάθησης  της αλβανικής γλώσσας στα εθνικά μικτά σχολεία στις πόλεις Ούλτσινι, Τούζι, Πλαβ και Γκουσίνιε. Το θέμα έθεσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Γκένσι Νιμάνμπεγκου, του αλβανικού κόμματος Forca, και ο υπουργός Παιδείας, Νταμίρ Σεβόβιτς απάντησε ότι η Επιτροπή Γενικής Παιδείας ενέκρινε την εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης στο δημοτικό σχολείο, όπως σημειώνει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

ΣΕΡΒΙΑ

19.3.2019: Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να αποφυλακίσουν τους διαδηλωτές που καταδικάστηκαν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Ο Βούτσιτς έλαβε την απόφαση για αποφυλάκιση διαδηλωτών μετά από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μαθητές της Γ' Λυκείου, σχολείου του Βελιγραδίου, έξω από την αστυνομική διεύθυνση, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος συμμαθητής τους, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών.

20.3.2019: Το μήνυμα ότι η Σερβία πρέπει να "συγχωρήσει" το ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του 1999 κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς ποτέ να μπορεί να τους ξεχάσει όμως, απέστειλε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε την άρνηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η "στρατιωτική ουδετερότητα" αποτελεί συνειδητή επιλογή. «Είμαι σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ που πάντα έλεγε ότι είναι επιλογή της Σερβίας, θα ήταν παραπάνω από πρόθυμο να δεχτεί τη Σερβία, σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή (…). Πάντα και παντού θα λέμε ότι δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και το κάνουμε ανοιχτά. Θέλουμε να έχουμε σωστές και αξιοπρεπείς σχέσεις, αλλά δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

21.3.2019: Σερβικό άρμα μάχης που μεταφέρθηκε από το κέντρο του δήμου Πρέσεβο στη Νότια Σερβία με κατεύθυνση προς Μουτσίμπαμπα και Γκολάκου - γραμμή συνόρων Κοσσυφοπεδίου Σερβίας, έφερε αναστάτωση  στους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο. Το άρμα μάχης που διέσχισε την πόλη, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, συνοδευόταν από κρατική πολιτική  και στρατιωτική αστυνομία. Τα τοπικά (αλβανικά) μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναστατωθεί.

23.3.2019: Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας το 1999, η Ελλάδα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτάχθηκε σθεναρά σε μια τέτοια πράξη. Εκείνη την εποχή, ο πλοίαρχος Μαρίνος Ριτσούδης, έγινε ένας πραγματικός ήρωας στη Σερβία, αφού αποφάσισε να μην την βομβαρδίσει. Έτσι, αρνήθηκε με το πλοίο του να πλεύσει στην Αδριατική θάλασσα και να βομβαρδίσει τη Σερβία. Παρόλο που έγινε ήρωας στη Σερβία, στη χώρα του κατακρίθηκε και έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών και απολύθηκε από την υπηρεσία.

ΣΚΟΠΙΑ

17.3.2019: Ψευδείς είναι οι ειδήσεις ότι η Ρωσία επιστρέφει φορτηγά από τα Σκόπια, τα οποία μεταφέρουν εξαγώγιμα προϊόντα με την αλλαγή του ονόματος της χώρας.  Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ένα μέρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ των Σκοπίων, εδώ και αρκετές ημέρες, διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας. Τα δημοσιεύματα έλεγαν ότι λόγω της διαφωνίας της Ρωσίας στην αλλαγή του ονόματος του κράτους σε "Βόρεια Μακεδονία", δεν έκανε δεκτά τα έγγραφα  που αναφέρονταν ως χώρα παραγωγής την "Βόρεια Μακεδονία".

18.3.2019: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ άφησε περιθώρια για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Δήλωσε ότι εάν ο υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, χάσει από την υποστηριζόμενη από την αντιπολίτευση, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε περίοδο κατά την οποία το κόμμα του Ζάεφ προηγείται της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, αλλά με μικρή διαφορά. Οι αναλυτές βλέπουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ως ένα μέσο πίεσης προς το εκλογικό σώμα που γνωρίζει ότι στις αρχές του καλοκαιριού η χώρα θα προστρέξει σε δύο μεγάλες συναντήσεις, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

19.3.2019: Επτά πολίτες του Σκοπιανού κράτους, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ξένες στρατιωτικές-παραστρατιωτικές ή παραπολιτικούς σχηματισμούς, ενώ ένας που κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση, παραδέχθηκαν σήμερα σε ακροαματική διαδικασία στο Βασικό Δικαστήριο των Σκοπίων, την ενοχή τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, έπειτα από συνεργασία με τους εταίρους της παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στις Αρχές επιβολής του νόμου των Σκοπίων.

19.3.2019: Η υποστηριζόμενη από το VMRO-DPMNE, για την προεδρία στα Σκόπια, καθηγήτρια πανεπιστημίου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχολίασε τη σύλληψη πρώην δημάρχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Το γεγονός έρχεται μετά τις συλλήψεις και τις καταδίκες πολλών πολιτικών για τα γεγονότα του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Γράφει η Σιλιάνοφσκα: «Έτσι που ξεκινήσατε τις συλλήψεις, δεν θα υπάρχουν  πολιτικοί στην αντιπολίτευση, να ζητήσετε από τον Τσίπρα να σας στείλει», γράφει η καθηγήτρια της Νομικής στο Twitter.

19.3.2019: Η ομάδα χωρών που "μπλοκάρει" την έναρξη τον Ιούνιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων -όπως και της Αλβανίας- με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή είδηση για την κυβέρνηση στα Σκόπια. Οι χώρες που δεν δίνουν "πράσινο φως" είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία. Η Μογκερίνι δήλωσε ότι το πράσινο φως του Συμβουλίου τον Ιούνιο αποτελεί κοινό στόχο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με τη σημειωθείσα πρόοδο, η οποία θα καταγραφεί στην έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευθεί στα τέλη Μαΐου και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί η Επιτροπή με το Συμβούλιο.

20.3.2019: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ καλεί την Ελλάδα να σχολιάσει αν ομιλείται η "μακεδονική γλώσσα" στο έδαφος της.

20.3.2019: Στις Βρυξέλλες, η υποψήφια για την προεδρία των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, συναντήθηκε με την πρόεδρο του γερμανικού κόμματος CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διαδόχου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη συνάντηση, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία και υποστήριξε την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα στη μάχη των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια.  «Υποστηρίζω τις γυναίκες στην πολιτική και ελπίζω για την επιτυχία τους. Ελπίζω να γίνετε  η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας σας νικώντας στις εκλογές», δήλωσε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην Σιλιάνοφσκα.

21.3.2019: Η "Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών" (MANU), προτείνει το νέο της όνομα ως "Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας- MANU". Η διοίκηση της Ακαδημίας επέμενε στη διατήρηση της συντομογραφίας "MANU" (σημείωση: Μακεδονική, δηλαδή) γιατί αυτή υπήρχε στην ιστοσελίδα της και στην αγγλική γλώσσα. «Το επιχείρημα αυτό έγινε πλήρως αποδεκτό από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" και έγινε κατανοητό και από την ελληνική πλευρά», σημειώνει η Ακαδημία.

21.3.2019: Το δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε σε έξι χρόνια στη φυλακή πολίτες της χώρας, αλβανικής καταγωγής, που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές ομάδες του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ένας από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια στη φυλακή για "τρομοκρατική οργάνωση".

22.3.2019: «Με την ιδιοποίηση του Βυζαντίου, οι Έλληνες κλέβουν και όλη την αρχαία κληρονομιά», είναι ο τίτλος σλαβικού δημοσιεύματος των Σκοπίων της 20ης Μαρτίου 2019. Ο καθηγητής Ατανασόφσκι λέει ότι οι Έλληνες υιοθέτησαν το Βυζάντιο ως δικό τους και κατά συνέπεια όλη την αρχαία κληρονομιά, την αρχαία λογοτεχνία, την αρχαία φιλοσοφία και κατάφεραν να ανατρέψουν τη Μακεδονία. Αν και στα ιστορικά αρχεία αναφέρεται ως Ανατολική  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι Έλληνες κάνουν την εξίσωση μεταξύ Ρωμαίων και Ελλήνων, που σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ανακριβής. Ο Ατανασόφσκι λέει ότι η Ελλάδα δίνει πολλά χρήματα για να διαδώσει την κατασκευασμένη ιστορία της σε όλον τον κόσμο.

22.3.2019: Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας Σκοπίων, εξαπέλυσε άμεσες απειλές προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα σε επιστολή προς την κυβέρνηση αναφέρει: «Εάν δεν λάβουμε γραπτή απάντηση εντός 10 ημερών, σχετικά με τις προθέσεις και τις σχετικές δραστηριότητες στο Τζαμί του Αλή Πασά στην Οχρίδα [σ.σ. Αχρίδα], τώρα παραμονές της προεκλογικής εκστρατείας (για την εκλογή νέου προέδρου στη χώρα) θα ενημερώσουμε στα 700 τζαμιά στη χώρα, όλους τους πιστούς μουσουλμάνους για την αδιάφορη στάση του κράτους». Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε μιναρές στο μνημείο που ανακαινίζεται, ενώ οι Αλβανοί τον ανεγείρουν αυθαίρετα.

23.3.2019: Η κυβέρνηση των Σκοπίων δια του υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι απέρριψε τους εκβιασμούς της Ισλαμικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο Σπασόφσκι είπε ότι η χώρα είναι ένα κοσμικό κράτος και δεν δέχεται κανέναν εκβιασμό. Αυτή ήταν η απάντηση  στο τελεσίγραφο της Ισλαμικής Κοινότητας, που απείλησε την κυβέρνηση δίνοντας την, διορία 10 ημερών, για να επιλύσει θέματα ιδιοκτησίας των τζαμιών καθώς την καθυστέρηση για τη δημιουργία μιναρέ σε τζαμί στην Αχρίδα.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara