Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 17/2 έως 23/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

21.2.2019: "Βαλκανική άνοιξη" χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές της περιοχής τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε πρωτεύουσες όπως το Βελιγράδι, τα Τίρανα και Ποντγκόριτσα. Η φράση γεννήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter, όπου χρήστες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η άνοιξη των Βαλκανίων καθυστέρησε 20 χρόνια. «Δύο δεκαετίες εν αναμονή της ένταξης στην Ε.Ε. είναι πολύς χρόνος», σχολίασε χαρακτηριστικά χρήστης.

ΑΛΒΑΝΙΑ

19.2.2019: Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, αντέδρασε άμεσα στις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση να παραδώσουν τις έδρες τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τις εκκλήσεις αυτές που τους ωθούν σε απόσυρση των εντολών τους και την χαρακτηρίζει ως "πολιτική αλαζονεία".

19.2.3019: Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στα Τίρανα, Ντάνκαν Νόρμαν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Η συνάντηση ακολουθεί την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραδώσει τις έδρες των βουλευτών. Τη Δευτέρα, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι πρότειναν στην αντιπολίτευση να μην παραδώσουν τις εντολές τους αλλά να συνεχίσουν την εργασία στο κοινοβούλιο.

20.2.2019: Δυτικοί διπλωμάτες ζήτησαν από τον Έντι Ράμα, να ακυρώσει την κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση ή πράξη βίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι η αντιπολίτευση σκοπεύει να εφαρμόσει το σενάριο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων. Τον Απρίλιο του 2017, το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας έζησε πράξεις βίας άνευ προηγουμένου από υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούφσκι. Είχαν ανοίξει οι πόρτες του Κοινοβουλίου και όρμησε μέσα πλήθος χτυπώντας ανελέητα τους βουλευτές του SDSM και των αλβανικών κομμάτων.

21.2.2019: Η "Φρουρά της Δημοκρατίας" διέκοψε την προστασία που παρείχε στον πρώην πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος περιφρουρούνταν από ειδικούς σωματοφύλακες λόγω των σημαντικών κρατικών θέσεων που κατείχε. Ο Μπερίσα χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως δειλή και εκδικητική χειρονομία εκ μέρους του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο επικεφαλής της Φρουράς της Δημοκρατίας ενημερώνει ότι «τα οφέλη των υπηρεσιών προς τον πρώην πρωθυπουργό, ισχύουν για μια περίοδο τριών ετών μετά την ολοκλήρωση του έργου του και διακόπτεται η περαιτέρω συνέχιση της υπηρεσίας».

22.2.2019: Μετά την εμφάνιση αντι-αλβανικών γκράφιτι στην είσοδο του χωριού της Φοινίκης, η κατάσταση έχει προχωρήσει, γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Παρόμοια συνθήματα (με το Fuck Albania) εμφανίσθηκαν τώρα περισσότερα και μεγαλύτερα. «Οι Έλληνες εξτρεμιστές σχεδόν σε κάθε χωριό (της ελληνικής μειονότητας) έχουν γράψει αντι-αλβανικά συνθήματα. Το παράξενο σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από κανένα θεσμικό όργανο εκεί, γράφει.

22.2.2019: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε την κατάσταση στην Αλβανία, όπως περιγράφηκε από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος παραβρισκόταν ως επισκέπτης. Το ΕΛΚ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Λουλζίμ Μπάσα ο οποίος τόνισε  την ανησυχητική κατάσταση στην Αλβανία, τις διαδηλώσεις κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις αντιδημοκρατικές εξελίξεις. Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων του Μπάσα στη Βιέννη ήταν να εξηγήσει την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, ενώ θα μεταβεί και στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους του CDU/CSU.

23.2.2019: Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι αυτή η ρητορική είναι εντελώς απαράδεκτη. Στην πραγματικότητα αφορά την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Σερβίας και της αυτόνομης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ», είπε και ζήτησε την αντίδραση της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε "τέτοια γεωπολιτικά σχέδια".

23.2.2019: Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας έστειλε επειγόντως μια ομάδα...  ... διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών στην πόλη Πούκα, όπου πριν από μία ημέρα εργαζόμενοι σε θερμοκήπιο βρήκαν μια οβίδα 120 χιλιοστών. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης και του χτενίσματος της περιοχής, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ανακάλυψαν 40 αμυντικές χειροβομβίδες, 6 επιθετικές χειροβομβίδες και μία χειροβομβίδα με ουρά. Από τις προκαταρκτικές επαληθεύσεις, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρομαχικά αυτά κλαπεί από τις στρατιωτικές αποθήκες το 1997.

ΒΟΣΝΙΑ

21.2.2019: Οι Αρχές της Βοσνίας δεν είναι αρνητικές να επαναπατρίσουν πολίτες τους που αυτή τη στιγμή κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία από τους Κούρδους. Δεν είναι μόνο οι άνδρες μουσουλμάνοι που ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν ως εθελοντές στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι και οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους, που οι Κούρδοι κρατάνε σε στρατόπεδα εκτοπισμένων, ξέχωρα από τους αιχμαλώτους πολέμου τζιχαντιστές.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

17.2.2019: Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας προειδοποίησε την Κυριακή τους Βούλγαρους πολίτες που επισκέπτονται τη Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας" τις επόμενες ημέρες να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες προειδοποιήσεις για αυξημένο ρίσκο τρομοκρατικών επιθέσεων. Ανακοίνωσε το Σάββατο πως διαθέτει πληροφορίες περί εξτρεμιστικών στοιχείων που συνδέονται με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, τα οποία σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια.

20.2.2019: Η Βουλγαρία ενδέχεται να κάνει εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, ανακοινώθηκε από την υπουργό Ενέργειας Βιολέτα Πέτκοβα. Τόνισε ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υλοποιείται από κοινού με άλλα μελλοντικά σχέδια στην περιοχή, όπως είναι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Στην κατασκευή του η Βουλγαρία θα συμμετάσχει ως μέτοχος της Μπουλγάρτρανςγκάζ.

21.2.2019: Τα πλοία της 2ης Μόνιμης Ομάδας Δράσης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG2) θα επισκεφθούν το λιμάνι της Βάρνας από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου. Η ομάδα περιλαμβάνει πλοία του Ναυτικού της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Σκοπός της επίσκεψης είναι η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την προετοιμασία πολυεθνικών σχηματισμών για την εφαρμογή των διαδικασιών και προτύπων του ΝΑΤΟ.

21.2.2019: «Μετά από μακρές συζητήσεις, η κοινή επιτροπή Βουλγαρίας-Σκοπίων, συμφώνησε να συστήσει στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κοινή γιορτή του Αγίου Κλήμεντος, του Αγίου Ναούμ και του τσάρου Σαμουήλ, ως γέφυρα για την οικοδόμηση αμοιβαίων φιλικών σχέσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας», αναφέρει η δήλωση του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας. Στη συνάντηση εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γιορτάζονται  από κοινού μερικά ιστορικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες.

22.2.2019: Η Βουλγαρία πορεύεται παραδοσιακά και δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλο φύλο εκτός από αγόρι και κορίτσι. Το ερώτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιοποίηση στην εκπαίδευση ολοκληρώνεται από 9χρονα παιδιά σε 900 βουλγαρικά σχολεία και σε όλα της Ευρώπης. Η μελέτη καταλήγει με μια ερώτηση σχετικά με το φύλο, και εκτός από την απάντηση "αγόρι" ή "κορίτσι" έχει τεθεί και το "άλλο". Ο Βούλγαρος υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν υποστηρίζει το κήρυγμα της ιδεολογίας του φύλου στο σχολείο, τόσο ως υπουργός όσο και ως γονέας».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

17.2.2019: Αλβανός τραγουδιστής (τενόρος) κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τραγούδι για την 11η επέτειο της αυτό-ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο αποθεώνεται ο "στρατός" του Κοσόβου, εξοργίζοντας τους Σέρβους. Ο τραγουδιστής Ράμε Λαχάι αναφέρει ότι αυτό το ποίημα είναι ένα μήνυμα ελπίδας. Στο βίντεο έχει σκηνές από τον "στρατό του Κοσσυφοπεδίου" σε πλήρη εξάρτηση να ανεβαίνουν στο χιονισμένο Πανίνι και στη συνέχεια στην κορυφή του, υψώνουν τη σημαία του λεγόμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

17.2.2019: Παρέλαση των στρατιωτών της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα καθώς και πανηγυρική συνεδρίαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου σηματοδοτώντας την 11η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Πριν από την παρέλαση ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, συνεχάρη τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου για την 11η επέτειο, δηλώνοντας ότι οι στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας είναι το καμάρι του Κοσόβου και η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας και της προόδου της χώρας. Σημείωσε ότι η απόφαση να σχηματισθεί ο στρατός είναι δίκαιο και νόμιμο ιστορικό δικαίωμα.

18.2.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων που θα οδηγούσε στη δημιουργία εθνικών κρατών. «Η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», τόνισε. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταργήσει τους δασμούς κατά της Σερβίας, που επέβαλε η κυβέρνησή του.

23.2.2019: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί το κείμενο της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αναφέρεται στο διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουνσάου". Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το έγγραφο με τίτλο "Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων" έχει 17 σημεία και πρέπει να υπογραφεί από τους ανώτερους εκπροσώπους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις 12 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον και θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες αργότερα.

23.2.2019: Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κοσσυφοπέδιο επιβεβαίωσε ότι ακυρώθηκαν οι προσκλήσεις σε 14 συμμετέχοντες από το Κοσσυφοπέδιο, σε οκτώ προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας "Τζορτζ Μάρσαλ". Πρόκειται για ένδειξη δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει δασμούς 100% επί των προϊόντων που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Περίπου 3.500 άτομα διαδήλωσαν στην Ποντγκόριτσα απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, λόγω μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του κόμματός του. Οι διαδηλωτές, πέρασαν από την Εισαγγελία, την Προεδρία και το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας "Μίλο, κλέφτη" και "Παραιτήσου". Ο Ντζουκάνοβιτς κυβερνά το Μαυροβούνιο, σχεδόν χωρίς διακοπή, από το 1991.

ΣΕΡΒΙΑ

20.2.2019: «Η Μιλίκα Ντζούρντζιτς, η σύντροφος της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, γέννησε ένα αγοράκι στο Βελιγράδι», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Το γραφείο της επισημαίνει ότι η Μπρνάμπιτς είναι η πρώτη επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο που ζει "σε ομόφυλο ζευγάρι" και η σύντροφος της η οποία γεννάει, ενώ εκείνη είναι εν ενεργεία. Δεν διευκρινίστηκε αν είναι γνωστός ο πατέρας ή συνελήφθη από σπέρμα δότη.

21.2.2019: Η Μίλιτσα Τζούρτζιτς, συνεργάτης της πρωθυπουργού της Σερβίας, Άννα Μπάρναβιτς, γέννησε γιο και το Γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το μωρό θα ονομασθεί Ιγκόρ. «Η Μίλιτσα Τζούρτζιτς γέννησε φυσιολογικά», ενημέρωσε το γραφείο του "πατέρα" Άννα Μπάρναβιτς, γράφει ο σερβικός Τύπος Βελιγραδίου.

23.2.2019: Τα "πυρά" του εναντίον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάιλ Σκοτ, έστρεψε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, διότι ο διπλωμάτης έκρινε πως η σερβική κυβέρνηση βρίσκεται στη λάθος "πλευρά της ιστορίας" εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό. «Η Σερβία δεν είναι αποικία», του απάντησε αγανακτισμένος ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν: «Αφού βομβαρδίσατε τη Σερβία, χάσατε κάθε ηθικό δικαίωμα να μιλάτε περί δικαίου και περί δικαιοσύνης», υποστήριξε ο Βούλιν.

ΣΚΟΠΙΑ

17.2.2019: Τα ονόματα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και του Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Σόρος στα Σκόπια, αναφέρονται στα κυριλλικά ως Ѓорге ИВАНОВ’ και Гордана СИЛЈАНОВСКА. Η Σιλιάνοφσκα, υποψήφια πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει υποστήριξη από ΜΚΟ για τις οποίες το VMRO-DPMNE τόνισε ότι είναι συνδεδεμένες με τον Σόρος. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να περιμένουμε και από άλλους εκπροσώπους του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος να στηρίξουν την πρώην συνάδελφό τους.

17.2.2019: Οι εξαγωγείς κρασιού των Σκοπίων πιστεύουν ότι τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το νέο όνομα του κράτους, μπορεί να βρεθεί λύση στα κρασιά από ολόκληρη την περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας στις ετικέτες που έχουν τον τίτλο "Μακεδονικός Οίνος". «Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τον όρο "μακεδονικός οίνος". Θα ήταν καλό να βρούμε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το επίθετο "μακεδονικός" για ολόκληρη τη γεωγραφική Μακεδονία», λέει ο  ιδιοκτήτης οινοποιείου.

18.2.2019: Συνελήφθησαν δύο πολίτες των Σκοπίων χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία πιστόλια σήμανσης σε πυροβόλα όπλα. Η αστυνομία έχει τεκμηριώσει την πώληση δέκα τέτοιων όπλων και μετά από την έκδοση εντάλματος έρευνας, συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Κουμάνοβο, Σκόπια και Τέτοβο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτόματα και ένα κυνηγετικό τουφέκι, 16 πιστόλια, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρήματος, κινητά τηλέφωνα και κάρτες Sim. Τα όπλα πωλούνταν από 250 έως 400 ευρώ.

18.2.2019: Η ιδρυτική συνέλευση του Κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας των Ρομά (PDRP) πραγματοποιήθηκε στη Βίνιτσα, το οποίο απευθύνεται κυρίως μεταξύ των πληθυσμού των Αθιγγάνων στην ανατολική περιοχή της χώρας. Ο Άξελ Αχμεντόφσκι απόφοιτος του Δικαίου από το Ντέτσεβο, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο, υπεύθυνος για την εφαρμογή της στρατηγικής για τους Ρομά.

19.2.2019: Ο μητροπολίτης Τιμόθεος δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας: «Όλες οι προσδοκίες είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία αναγνώρισης  της "Μακεδονικής" Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Τιμόθεο, «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει την Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της, η "Μακεδονική" Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (ΜΟΕ-ΑΟ), δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα αλλάξουμε όνομα».

19.2.2019: Ο Ζόραν Ζάεφ, είχε συνάντηση εργασίας με 40 αντιπροσώπους αλβανικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε διάφορους τομείς στη χώρα και δήλωσε: «Εργαζόμαστε για την προετοιμασία των αιτημάτων επένδυσης και της σιδηροδρομικής δυνατότητας που θα συνδέσει, κυριολεκτικά, το λιμάνι του Δυρραχίου μέχρι τα σύνορά μας, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κίσεβο, την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε στα Σκόπια, στη Σόφια και στη Μαύρη Θάλασσα, που θα μας συνδέει με τη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας πλήρως τον Διάδρομο 8».

20.2.2019: Ο αντιπρόεδρος της κύριας αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, υποστηρίζει ότι στο Υπουργείο Άμυνας, της Ραντμίλα Σεκερίνσκα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προσώπων σε υψηλές θέσεις που πρέπει να απομακρυνθούν για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. «Η επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας έχει σήμερα γύρω της άτομα που συνδέονται ιδιωτικά, οικογενειακά και πολιτικά με αξιωματούχους της Σερβίας», ανέφερε ο Νικολόφσκι που ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα προσώπων που υπηρετούσαν στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις.

21.2.2019: Παρελθόν αποτελούν από σήμερα τα έγγραφα που σφράγιζαν οι Eλληνες συνοριοφύλακες για τους Σκοπιανούς πολίτες που εισέρχονταν στην χώρα αντί για διαβατήρια, καθώς οι ελληνικές Αρχές δεν δέχονταν τα διαβατήρια με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". «Από την Πέμπτη, μόνο διαβατήρια που περιλαμβάνουν σφραγίδα στα "Μακεδονικά", τα Αγγλικά και τα Γαλλικά που αναγράφει "Αυτό το διαβατήριο είναι ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας'' χρησιμοποιείται για είσοδο στην Ελλάδα», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων MIA που μεταδίδει την είδηση.

22.2.2019: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει καμία πρόθεση να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα σύνορά της. «Επί του παρόντος, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Μερικοί συγκρίνουν την περίπτωση της Ουκρανίας  με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο και το κάνουν πολύ επιδέξια, επειδή θέλουν να οδηγήσουν τη Σερβική Ορθόδοξη  Εκκλησία κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», είπε ο Βαρθολομαίος.

23.2.2019: Οδηγία προς τα ΜΜΕ των Σκοπίων, εξέδωσε  το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, αναφορικά με την σωστή χρήση του όρου "Μακεδονία". Σύμφωνα με την κρατική οδηγία: Το επίθετο "Μακεδονικός/ή/ό" πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά.

23.2.2019: «Ο ουρανός είναι το όριο» στη στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας-Σκοπίων, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η υπουργός Άμυνας της χώρας Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Η ίδια αποκάλυψε επίσης στους απεσταλμένους της ΕΡΤ3 στα Σκόπια, ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήδη πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα την αεροπορική επιτήρηση των Σκοπίων. [Η Ελλάδα έχει ήδη την αεροπορική επιτήρηση Αλβανίας και Μαυροβουνίου].

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara