Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 2 έως 8/9

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

2.9.2018: Η αλβανική διασπορά απαιτεί την επίλυση του αλβανικού ζητήματος ως προϋπόθεση για τη στήριξη στις 30 Σεπτεμβρίου του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος. Οι επικεφαλής των αλβανικών Ενώσεων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που είναι μόνιμος στόχος του αλβανικού λαού. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, η ένταξη πρέπει να γίνει με ίσα δικαιώματα Αλβανών και "Μακεδόνων", ως των δύο μεγαλύτερων εθνοτικών κοινοτήτων στη "Μακεδονία".

2.9.2018: Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, ζητάει από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο «να κάνουν τα πάντα για μια θετική έκβαση του δημοψηφίσματος στη "Μακεδονία" γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα αυτή». Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματίας Τριτάν Σέχου, δήλωσε ότι ο αλβανικός παράγοντας στα Βαλκάνια θα πρέπει «να επηρεάσει με θετικό τρόπο το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα».

4.9.2018: Η Ένωση Δημοσιογράφων Αλβανίας, ανακοίνωσε ότι πάνω από 45 δημοσιογράφοι, από διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησαν πολιτικό άσυλο ή υπηκοότητα σε άλλα κράτη, ως μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα, στην οποία απειλείται η ζωή τους λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους. Ο επικεφαλής της Ένωσης Αλβανών δημοσιογράφων, Αλεξάντερ Τσίπα, αναφέρει ότι κατά την περίοδο 2017-18 μια σειρά δημοσιογράφων που απειλούνται, προσέφυγαν σε χώρες της Ευρώπης ή στην Αμερική ζητώντας άσυλο λόγω απειλών για τη ζωή τους εξαιτίας των καθηκόντων τους ή ζήτησαν την ιδιότητα του πολίτη σε άλλες χώρες.

4.9.2018: Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Σοσιαλιστική Ενσωμάτωση της Αλβανίας, το οποίο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, προειδοποίησε ότι οι εγκληματίες δεν φοβούνται την εξουσία, γιατί αυτή "βρίσκεται στα χέρια τους". Η ηγέτης του κινήματος Μόνικα Κρουεμάντι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αποκαλώντας τον "βασικό εγκληματία που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης".

7.9.2018: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Γκιετάν Γκιετάνι, ο οποίος εκλέγεται στο Κουρμπίν.  Η απόφασή του ήρθε μετά από δηλώσεις του βουλευτή, που κατέκρινε με δριμύτητα την κρατική αστυνομία για δύο δολοφονίες στην μικρή πόλη Μαμμούρας. Ο Γκιετάνι στις δηλώσεις χαρακτήρισε την κρατική αστυνομία "ανίκανη".

ΒΟΣΝΙΑ

2.9.2018: Αντιπροσωπεία της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου. Μεταξύ των κύριων στόχων των συνομιλιών της, ήταν η ενημέρωση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και η συζήτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2.9.2018: «Μετά τη συμφωνία με τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι "Μακεδόνες" πρέπει να ξεχάσουν την παλιά πολιτική του VMRO-DPMNE, όταν οι Βούλγαροι στη "Μακεδονία" φοβούνταν να δηλώσουν την εθνικότητά τους. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει την επικράτηση της ρωσικής-σερβικής ελίτ, για αυτό πρέπει να στηρίξουμε τη "Μακεδονία" στο δρόμο προς την ΕΕ», ανέφερε ο Καρακατσάνοφ, υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας. Πρόσθεσε ότι οι όρκοι του Τοντόρ Αλεξαντρόφ και του Ντάμε Γκρούεφ έλεγαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Βουλγαρίας.

2.9.2018: Ο αντικαθεστωτικός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αποκάλυψε έγγραφα στην ιστοσελίδα Turkish Minute, σύμφωνα με τα οποία σε ένα φορτίο με όπλα από την Τουρκία, που πιάστηκε και είχε αποδέκτες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και την Αλ Κάιντα, εμπλέκεται και η βουλγαρική κυβέρνηση. Στα έγγραφα που αποκαλύπτει ο Μποζκούρτ αναφέρεται ότι τα βλήματα όλμων που βρέθηκαν σε εκείνο το φορτίο είχαν κατασκευαστεί στη Βουλγαρία, όπως και άλλο υλικό. Ο Μποζκούρτ αφήνει σαφή υπονοούμενα για εμπλοκή της βουλγαρικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ στην όλη υπόθεση.

4.9.2018: Το κεντροαριστερό βουλγαρικό κόμμα ABV (με διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος), απαιτεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναγνωρίσει ότι οι σλαβόφωνοι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και να πάψει η ΠΓΔΜ να σφετερίζεται τη βουλγαρική ιστορία. «Ζητούμε να γίνει ευρεία συζήτηση προκειμένου να φτάσουμε σε μια ενιαία παμβουλγαρική στάση σχετικά με τη διατύπωση του όρου "κοινή ιστορία". Για μας είναι απαράδεκτο πολιτικοί της "Μακεδονίας" να γυρίζουν την πλάτη τους στο κοινό μας παρελθόν και στην κοινή Εξέγερση του Ίλιντεν και της Μεταμόρφωσης.

6.9.2018: Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον συνάδελφό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα ανοίξει επίτιμο γενικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το άνοιγμα του επίτιμου προξενείου θα είναι το πρώτο βήμα προς την ίδρυση βουλγαρικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

2.9.2018: Ο πρόεδρος του Κινήματος Αυτοδιάθεση, Αλμπίν Κούρτι, αναφερόμενος στην αναθεώρηση των συνόρων με τη Σερβία, κάλεσε τα μέλη του κινήματος να κινητοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες «ως υπεύθυνοι πολίτες και να προβούν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες για να σταματήσουν το έγκλημα που γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο και στο λαό μας». Εννοεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία.

2.9.2018: Η ιδέα για την εκ νέου οριοθέτηση του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, ήταν το αντικείμενο της διαμαρτυρίας Κοσοβάρων μεταναστών στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Ομάδα διαμαρτυρομένων Αλβανών συγκεντρώθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στη Στοκχόλμη φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαίρεσης του Κοσόβου. «Χασίμ φύγε, όχι στη διαίρεση, η παραίτηση δεν είναι αρκετή», είναι ένα από τα συνθήματα.

7.9.2018: Ο επικεφαλής της λεγόμενης Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβική Κυβέρνηση, Μάρκο Τζούριτς, έγραψε ότι οι Αρχές της Πρίστινα δεν θα επιτρέψουν την επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη λίμνη Ουιμάνι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης της Σερβίας, η επίσκεψη του Βούτσιτς στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να αναβληθεί, και σημειώνουν ότι έχουν υπάρξει προκλήσεις από το Κοσσυφοπέδιο. Οι ειδήσεις αυτές κυκλοφόρησαν μετά από την ματαίωση της συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων στις Βρυξέλλες.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

3.9.2018: Στο πρόφιλ του στο Facebook, κάτω από τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, έλαβε απειλές για τη ζωή του. «Πολύ σύντομα θα γιορτάσουμε και το δικό σου θάνατό», έγραψε κάποιος. Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακαλύψουν τον δράστη. Σύμφωνα με την τοπική διαδικτυακή πύλη cdm.me, το σχόλιο γράφτηκε από Μαυροβούνιο που ζει στις ΗΠΑ.

3.9.2018: Η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο θα εργαστούν για τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επισκέπτεται την Ποντγκόριτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο θα επιτρέψει τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής. Ο Μπορίσοφ πιστεύει ότι η περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να γίνει μια ισχυρή οικονομική ζώνη. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τιμήθηκε με το παράσημο, με ταινία, "Μαυροβούνιο", λόγω της υποστήριξης της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά στην ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΕΡΒΙΑ

3.9.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μίλησε για το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να βρεθεί μια κοινή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. «Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι είναι δύσκολο να βρεθεί λύση για το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε. Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι στην αντιπολίτευση έχουν ξεχάσει ότι πρόκειται για αλλαγή συνόρων ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε ότι η Σερβία θα δεχθεί μια συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα είναι προς το συμφέρον του λαού της Σερβίας.

3.9.2018: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσαν, στο συνοριακό μεθοριακό σταθμό Ταμπανόβτσε - Πρέσεβο, ότι και τα δύο κράτη θα συνεργαστούν για την πραγματοποίηση του κοινού συνοριακού έργου που φέρει την ονομασία «one stop shop» και στόχος του είναι να μειωθεί ο χρόνος για τα τελωνεία και κτηνιατρικού ελέγχου και να απλοποιηθεί η διαμετακόμιση εμπορευμάτων και ανθρώπων.

ΣΚΟΠΙΑ

3.9.2018: Κατά τη διεξαγωγή των 51ων Βαλκανικών Αγώνων ιστιοπλοΐας, από την Τρίτη έως το προσεχές Σάββατο στη Χίο, οι Σκοπιανοί δήλωσαν την εθνική τους ομάδα σαν "Μακεδονία".  Η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απάντησε ότι μπορούν να αγωνιστούν με το όνομα FYROM. Οι Σκοπιανοί δεν δέχθηκαν και οι αγώνες θα γίνουν χωρίς αυτούς. Όσον αφορά στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, συνολικά θα τρέξουν 140 αθλητές και αθλήτριες από επτά χώρες: Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο.

3.9.2018: «Καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στην Ιερά Σύνοδο της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" ισχυρίζονται ότι οι μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφαν, έλαβαν υπόσχεση από ορισμένες εκκλησιαστικές δομές στη γειτονιά, ότι μια διαδικασία αναγνώρισης της "μακεδονικής εκκλησίας" θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από δημοψήφισμα», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Αυτό σε αντάλλαγμα  της σιωπής της Εκκλησίας και των επισκόπων κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, δηλαδή να εκφράσουν οποιαδήποτε γνώμη.

4.9.2018: Σύμφωνα με τον σλαβικό Τύπο, πρώτα θα πραγματοποιηθεί αλλαγή του καθεστώτος της Ουκρανικής Εκκλησίας, από το Πατριαρχείο ΚΠολης. Αυτή η πορεία των γεγονότων θα ανοίξει εντάσεις και θα δημιουργήσει ταραχές στις σχέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών. Οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Σερβίας, εξέφρασαν, ήδη, την αντίθεσή τους στην ανεξαρτησία της Ουκρανικής και της "μακεδονικής" Εκκλησίας, επιμένοντας ότι για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

4.9.2018: Σύμφωνα με το MIA, ο Γκρούεφσκι χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις, που τον φέρουν να αποδεχόταν το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ως ανοησίες και έκανε λόγο για μάταιη προσπάθεια της εξουσίας, ενώ προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, θα ακουστούν "και άλλες παρόμοιες ανοησίες". «Είναι σαφές γιατί βρίσκομαι σε δίκη και γιατί αντιμετωπίζω αυτήν την κλασική πολιτική δίωξη. Αν είχα συμφωνήσει με τους Έλληνες, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά εγώ είμαι άνθρωπος με αρχές και αξιοπρέπεια», είπε ο Γκρούεφσκι.

5.9.2018: Ο Γκάρντιαν είχε δημοσιεύσει επιστολή 40 Ευρωπαίων και Αμερικανών διανοουμένων που υποστήριξαν τη συμφωνία  Σκοπίων - Ελλάδας για την αλλαγή του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ασκώντας με τον τρόπο αυτό ώθηση για την επιτυχία του δημοψηφίσματος για το όνομα, της 30ης Σεπτεμβρίου 2018. Εντούτοις, λίγες ημέρες αργότερα, αρνήθηκε η βρετανική εφημερίδα να δημοσιεύσει άλλη επιστολή την οποία υπέγραφαν 76 διεθνείς προσωπικότητες αλλά και Σλάβοι των Σκοπίων, που ήσαν αντίθετοι.

8.9.2018: Τα ιδρυτικά μέλη του VMRO-DPMNE, του κόμματος του Γκρούεφσκι, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, κάλεσαν τους πολίτες της χώρας να βγουν στις 30 Σεπτεμβρίου  και να ψηφίσουν "ΝΑΙ". Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι ιδρυτές του σημερινού κόμματος της αντιπολίτευσης - VMRO-DPMNE αναφέρουν: «Οι συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για τη Μακεδονία, σημαίνουν την προώθηση της σε ένα ισότιμο γείτονα και μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με αναγνωρισμένη διεθνώς και στην περιοχή της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

5.9.2018: Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει δεκάδες οπλισμένους άνδρες με πιστόλια και τσεκούρια να κάνουν εξάσκηση στο Μάριμπορ.  Πρόκειται για τον παραστρατιωτικό σχηματισμό της "Φρουράς της Στυρίας", υπό την ηγεσία του γνωστού Σλοβένου ακροδεξιού Αντρέι Σίσκο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία, στις προηγούμενες εκλογές. Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και ο πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Μίρο Τσέραρ, εξέφρασαν αμέσως την ανησυχία τους για τη δημιουργία μιας τέτοιας παραστρατιωτικής ένοπλης ομάδας.

6.9.2018: Η αστυνομία της Σλοβενίας συνέλαβε τον πολιτικό Αντρέι Σίσκο και ένα ακόμη άτομο, με την υποψία της προετοιμασίας "σε μια βίαιη αλλαγή της συνταγματικής τάξης" στη χώρα. Ο Σίσκο είχε ιδρύσει μια παραστρατιωτική οργάνωση που στρέφονταν κατά της εισροής των μεταναστών στη Σλοβενία. Κατηγορείται από τις αρχές της Σλοβενίας για "προετοιμασία βίαιης αλλαγής της συνταγματικής τάξης διοργανώνοντας εγκληματική ομάδα με κατοχή όπλων και εκρηκτικών".

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi