Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 20 έως 25 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

20.5.2019: Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, ταξίαρχος Μπαρδούλ Κολτσάκου, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχο Ουμίτ Γιλντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Ο Κολτσάκου ευχαρίστησε τον Τούρκο αξιωματικό και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για την επίσκεψή τους στη χώρα και τη συνεχή υποστήριξη που η Τουρκία παρέχει στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία και στο μέλλον, κυρίως σε θέματα εκσυγχρονισμού και κατάρτισης του προσωπικού.

20.5.2019: Δύο πολεμικά πλοία που αποτελούν τμήμα της Αποστολής Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, έφθασαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας, Δυρράχιο. Η παραμονή τους στις αλβανικές ακτές συνδέεται με τη δέκατη επέτειο της ένταξης της χώρας στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία, καθώς και τη διεξαγωγή ναυτικής άσκησης με το αλβανικό ναυτικό.

21.5.2019: Συμφωνία ανάπτυξης της Frontex στην Αλβανία υπογράφηκε στα Τίρανα, παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα. Η Frontex θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, χερσαία και θαλάσσια με στόχο τον έλεγχο και παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

22.5.2019: Το τάγμα ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησε την άσκηση "Βελέτσικου ’19" στις ορεινές περιοχές Φούσε-Ζέζε, Ρεζ και στο Μεγάλο Μαλέσι. Η άσκηση σχεδιάστηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη περιλάμβανε μία εβδομάδα κατάρτισης στις διαδικασίες σχεδιασμού σύμφωνα με τα πρότυπα των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η δεύτερη φάση περιλάμβανε μια εβδομάδα προγραμματισμού με συγκεκριμένες δράσεις βάσει των σχεδιασμών και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, όπως περιγράφονται στο εγχειρίδιο της συμμαχίας "TGOS".

23.5.2019: Η Βουλγαρία και η Αλβανία είναι χώρες με πολύ πρόσφατο παρελθόν και σχεδόν κοινή ιστορία. Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αλβανίας στη Βουλγαρία, Ντόνικα Χότζα κατά τη συνάντησή της με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο. «Η Αλβανική Εκκλησία είναι νεότερη από τη δική σας, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη με πολλές παραδόσεις στο διάβα του χρόνου και διαδίδει το καλό στους ανθρώπους», είπε η Αλβανίδα πρέσβειρα. Πρόσθεσε ότι πάνω από το 26% των πολιτών της Αλβανίας είναι μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σήμερα υπάρχουν στη χώρα πάνω από 1.000 ναοί.

24.5.2019: Οι άνω των 100 ετών Αλβανοί στερούνται του δικαιώματος ψήφου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεν διευκρινίζει τους λόγους γι’ αυτήν την απόφαση. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι λίστες έχουν ενημερωθεί, μετά την αφαίρεση πλαστών ψηφοφόρων και διευθύνσεων, τονίζοντας ότι δύο κατηγορίες έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Πρόκειται για υπέργηρους, άτομα που είναι άνω των 100 ετών καθώς και καταδίκους, σύμφωνα με το νόμο περί αποποινικοποίησης.

24.5.2019: Ο νομάρχης του Αργυρόκαστρου και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην επέτειο του Κογκρέσου της Περμετής, βγήκε στο δρόμο με το πορτρέτο του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. «Αυτή η νοσταλγία του δικτατορικού καθεστώτος, τουλάχιστον, σε αυτές τις τελετές από δημόσια ιδρύματα με φωνές εικόνες και πανό υπέρ του δικτάτορα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η δοξασία του Ενβέρ Χότζα είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχουν χιλιάδες αθώα θύματα του καθεστώτος του», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον αλβανικό Τύπο.

24.5.2019: Η αντιπαράθεση στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα δημοσίευσε ορισμένες φωτογραφίες στην τηλεόραση Opinion, υποστηρίζοντας ότι στη φωτογραφία είναι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όταν "παίρνει τη δόση του".  Απαντώντας στις δηλώσεις των δημοσιογράφων ότι οι φωτογραφίες είναι προϊόν μοντάζ, ο Μπερίσα κάλεσε τον Ράμα να παρατήσει τις φωτογραφίες και να πάει να κάνει το τεστ των ναρκωτικών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

21.5.2019: Οι Βούλγαροι πολίτες, που συνήθως περνούν το Σαββατοκύριακό τους στην Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για την Ευρωβουλή, χωρίς να έχουν υποβάλει δηλώσεις, μόνο με το δελτίο ταυτότητάς τους, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα. «Έτσι, στις 26 Μαΐου θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε και από την παραλία της Καβάλας. Οι Βούλγαροι που ενδεχομένως θα ταξιδεύσουν στις 24 Μαΐου στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν μόνο με την ταυτότητά τους στο νότιο γείτονά μας», γράφει η βουλγαρική Trud.

21.5.2019: H Βουλγαρία εξέταζε την αγορά αμερικανικών F-16 για την Πολεμική Αεροπορία της, ώστε να αντικαταστήσει το στόλο των ρωσικών MiG-29, ωστόσο η τιμή των μαχητικών φαίνεται πως δεν ικανοποίησε την Σόφια. Ο υπουργός Άμυνας, Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του φορούσε μπλουζάκι με ρωσικό MiG-29 στο πέτο. «Δεν έτυχε απλά να βάλω αυτό το μπλουζάκι: προς το παρόν η Βουλγαρία έχει MiG-29», είπε ο υπουργός.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

20.5.2019: Χάρη στις πολυάριθμες διεθνείς δωρεές, κυρίως από την Ευρώπη, το Κοσσυφοπέδιο έχει ανοίξει πολλές κλινικές με σύγχρονο εξοπλισμό, όπου μεταξύ άλλων, γίνονται παράνομες μεταμοσχεύσεις και εμπορία οργάνων, γράφει σερβική εφημερίδα. Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επενέβη σε ιδιωτική κλινική στην Πρίστινα και συνέλαβε τέσσερις υπόπτους για παράνομη μεταμόσχευση οργάνων και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η πιο προσοδοφόρα μπίζνα στο Κοσσυφοπέδιο είναι το άνοιγμα τέτοιων ιδιωτικών κλινικών, που ως επί το πλείστον εργάζονται ανειδίκευτα άτομα.

21.5.2019: Η δημοσιογράφος Αρμπάνα Τζάρα έχει δημοσιεύσει δύο φωτογραφίες σχετικά με πως κάνουν το "Ιφτάρ" (δείπνο του Ραμαζανιού) οι Μουσουλμάνοι  στο Κοσσυφοπέδιο στη μέση του δρόμου. Σημειώνει ότι αυτό γίνεται σκόπιμα, για να δείξουν την πολιτική δύναμη της ισλαμικής θρησκείας. Η ίδια θα τονίσει ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν γινόταν στο Κοσσυφοπέδιο, οι πιστοί πήγαιναν στο τζαμί και μετά στο σπίτι τους και έκαναν "ιφτάρ" με την οικογένειά τους. Το μόνο που μας λείπει είναι η Σαρία…, γράφει αγανακτισμένη η δημοσιογράφος.

22.5.2019: Η Πρίστινα προειδοποίησε τα Τίρανα ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στα αλβανικά εμπορεύματα εάν δεν αρθούν τα εμπόδια που θέτει η Αλβανία για την εισαγωγή κάποιων προϊόντων από το Κόσοβο. Ο Ράμους Χαραντινάι διαμαρτυρήθηκε έντονα στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα διότι δεν υλοποιήθηκε πλήρως η διμερής συμφωνία για την απελευθέρωση των εισαγωγών αλεύρων, μπύρας και πατάτας από το Κόσοβο. Έδωσε διορία δύο μηνών στην αλβανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς γι’ αυτά τα προϊόντα και απείλησε πως, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα καταφύγει σε μέτρα ανάλογα με εκείνα που έλαβε κατά της Σερβίας.

23.5.2019: Ο Φατμίρ Λιμάι, αναπληρωτής του Χαραντινάι, δηλώνει τώρα ότι τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα υπάρχουν επειδή υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές. «Η Αλβανία έχει καθεστώς ελεύθερης βίζας και αναμένει την υποψηφιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστά αυτά σε όποιον πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν σύνορα». Ο Λιμάι δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Τιράνων δεν θα εξαλείψει τα τεχνικά συνοριακά ζητήματα και τις περιττές γραφειοκρατικές  διαδικασίες ώστε να καταστεί η κυκλοφορία των ανθρώπων πιο ευέλικτη μεταξύ των δύο κρατών.

25.5.2019: Στο χωριό Τσαγκλάβιτσα, κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, η Αστυνομία συνέλαβε δύο ξένους πολίτες και έναν Αλβανό του Κοσόβου. Η Αστυνομία αναφέρει ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για οργάνωση και διακίνηση ανθρώπινων οργάνων. «Αστυνομική μονάδα και υγειονομική υπηρεσία έλεγξαν μια ιδιωτική κλινική και κατάσχεσαν αντίγραφα ιατρικών αρχείων και άλλων εγγράφων ως αποδεικτικά στοιχεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

ΚΡΟΑΤΙΑ

20.5.2019: Στη διεθνή στρατιωτική άσκηση "Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ’19", η οποία έλαβε χώρα στο κροατικό έδαφος, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή από τις αμερικανικές δυνάμεις στο στρατόπεδο "Ευγκέν Κβατέρνικ". Μεταξύ των 1.600 στρατιωτών που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν από: την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία, τη "Βόρεια Μακεδονία", τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ιταλία και τη Γερμανία καθώς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

22.5.2019: Τρεις Τούρκοι ψαράδες τραυματίστηκαν και πέντε άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση όταν η ρουμανική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ ενάντια σε βάρκα που φέρεται να αλιεύει παράνομα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη ρουμανική συνοριακή αστυνομία. Η Τουρκία αναμένεται να υποβάλει αίτηση στη Ρουμανία για την απέλαση των οκτώ αλιέων, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στη ρουμανική πόλη της Κωνστάντζα.

23.5.2019: Περισσότερες από 55.900 εταιρείες έβαλαν λουκέτο τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους στην Ρουμανία, ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Εμπορικού Μητρώου (ONRC), 55.942 εταιρείες διαλύθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους σε όλη τη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 94,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΣΕΡΒΙΑ

19.5.2019: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρακολούθησε την τελετή έναρξης του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου "Διάδρομος 10" / "Κόριντορ 10", 26 χιλιομέτρων, που περνά μέσα από το φαράγγι Γκραντέλιτσκα. Με την ευκαιρία αυτή, ο Ζάεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση να παραστεί «σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός της Δημοκρατίας της Σερβίας και επακόλουθα για τη χώρα και την περιοχή», όπως είπε.

23.5.2019: Η εταιρεία "Ariva Litas" που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του κοινού, έβγαλε προληπτικά από την κυκλοφορία τα 25 νέα λεωφορεία "Temsa LF 12 avenue" της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας "Temsa". Η απόσυρση των 25 οχημάτων που αγοράστηκαν στα μέσα του περασμένου έτους έγινε μετά από ατύχημα που συνέβη, όταν ξαφνικά το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα μόνο του και έπεσε σε κατάστημα στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

ΣΚΟΠΙΑ

19.5.2019: Η ακαδημαϊκός Κάτιτσα Κιουλάφκοβα κατηγόρησε την κυβέρνηση του SDSM - DUI και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, για υποβάθμιση  των συμβόλων της "μακεδονικής" ταυτότητας και οντότητας. «Ο αντι-μακεδονισμός κλιμακώνεται κάθε ημέρα ολοένα και περισσότερο», γράφει η ακαδημαϊκός. Η Κιουλάφκοβα έχει τεθεί εναντίον της συμφωνίας με την Ελλάδα γιατί πιστεύει ότι θα επέλθει η πολιτιστική καταστροφή των "Μακεδόνων" με την παραποίηση της ιστορίας.

20.5.2019: Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μάρκος Μπόλαρης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας. «Είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει μια επίπονη δουλειά με αντιρρήσεις, αλλά σε καλή ατμόσφαιρα, πραγματικά με καλή πρόθεση και πραγματικά με καλή πίστη. Υπάρχουν συζητήσεις που φθάνουν βαθιά στην ιστορία, όπου απαιτούνται παραπομπές (πηγές), έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προσέγγιση», λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

21.5.2019: Η Ελλάδα και τα Σκόπια έδωσαν τα χέρια ώστε τα "μπλε γεράκια" της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν στους αιθέρες της γειτονικής χώρας. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν δύο πτήσεις στον εναέριο χώρο των Σκοπίων, από τις 7:30 έως τις 9:30 (8.30 και 10.30 ώρα Ελλάδας), που αποτελούν τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για τις ανάγκες της αποστολής του NATO "Air Policing".

22.5.2019: Ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων υπέγραψε το νόμο για τις γλώσσες, ο οποίος παρουσίασε την αλβανική γλώσσα ως τη δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα. Ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι, υπέγραψε συνολικά 21 διατάγματα τα οποία δεν είχαν γίνει αποδεκτά από τον πρώην πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργε Ιβάνοφ. Με ικανοποίηση είδε η αλβανική κοινότητα την υπογραφή του.

22.5.2019: Ο Στέβο Πενταρόφσκι, διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών έναν ανώτερο υπάλληλο αλβανικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Έρολντ Μουσλίου ο οποίος εργάζεται στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας. Πηγές αναφέρουν ότι είναι πρόταση του αλβανικού κόμματος "Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση" - DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση και του αρχηγού του, Αλί Αχμέτι.

24.5.2019: Από αλβανικό δημοσίευμα: «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αντι-αλβανικής πράξης, η οποία υλοποιείται από το ισλαμο-κομμουνιστικό στρατόπεδο της δημοτικής αρχής της πόλης Πρίζρεν. Αυτοί οι βάρβαροι εμποδίζουν τους Αλβανούς να αναγείρουν άγαλμα της πιο ηρωικής και εξέχουσας προσωπικότητας [σ.σ. του Καστριώτη] του αλβανικού έθνους στις χιλιάδες χρόνια ιστορίας του, αναφέρει. Αυτοί οι ισλαμο-κομμουνιστές βάρβαροι είναι οι ίδιοι βάρβαροι που κατασκευάζουν τα λατρευτικά αντικείμενα των πρώην Οθωμανών κατακτητών, τα οποία λατρευτικά αντικείμενα σχεδιάζονται για να μας ταυτίσουν με την Τουρκία, το Ιράν, την Υεμένη, το Κατάρ…».

25.5.2019: Σκοπιανοί, με τραγούδια και χορούς στους δρόμους της πρωτεύουσας, γιόρτασαν την γιουγκοσλαβική γιορτή "Ημέρα της Νεολαίας". Την 25η  Μαΐου, είχε γεννηθεί ο στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Παρόλο που έχουν περάσει 28 χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πολίτες των Σκοπίων νοσταλγούν το κομμουνιστικό καθεστώς και συνεχίζουν να γιορτάζουν αυτήν την "ομοσπονδιακή γιορτή", όπως αναφέρουν τα  τοπικά μέσα ενημέρωσης.

25.5.2019: Καταδικαστική ήταν για τα Σκόπια η πρώτη απόφαση διεθνούς οργάνου που τα αναφέρει με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" και που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση εξεδόθη από το αρμόδιο τμήμα, υπό την προεδρία του Έλληνα νέου επικεφαλής του Δικαστηρίου, Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τα Σκόπια σε πρόστιμο σχεδόν 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη (καθώς και έξοδα) ενός δικαστή ο οποίος είχε προσφύγει το 2012 κατά της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο δικαστής είχε ζητήσει να αλλάξει εθνικότητα και από βουλγαρικής να εγγραφεί στα μητρώα ως "μακεδονικής".  Το Δικαστήριο των Σκοπίων είχε απορρίψει το αίτημά του.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara