Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 20 έως 26/01

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

20.1.2019: Ο δικηγόρος Αλτίν Γκοτζάι, σε δελτίο ειδήσεων, μίλησε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και για τους ανθρώπους που υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα- PD. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα στελέχη που υποστηρίζονται από το PD, είναι το πιο πολύτιμο δώρο που έδωσε ο αρχηγός του, ο Λουλζίμ Μπάσα, προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο Γκοτζάι έχει αξιολογήσει ότι ο κατάλογος του PD για τις εκλογές είναι πιο αδύναμος από ποτέ, αφού όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αυτόν είναι "κουτάβια του Ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος".

22.1.2019: Η αμερικανική οργάνωση "Judicial Watch" / Δικαστικό Παρατηρητήριο, έχει προβεί σε βάθος έρευνα για τις σχέσεις με την οργάνωση της "Ανοικτής Κοινωνίας" του Τζορτζ Σόρος με τον πρώην πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση, ως ένα από τα παγκόσμια σκάνδαλα στα οποία αναφέρεται. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Φ. Μάρσαλ, επικεφαλής του "Judicial Watch": «Ο οργανισμός του Σόρος, μέσω της βοήθειας της κοινωνίας των πολιτών, ανέλαβε τον έλεγχο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Έγινε δημόσια γνωστό ότι απομακρύνθηκαν διεφθαρμένοι δικαστές, αλλά στην πραγματικότητα απέλυσαν όποιον ήθελαν και έβαλαν στη θέση τους ανθρώπους με αριστερές πολιτικές τάσεις που υποστήριζαν τη κυβέρνηση του Ράμα».

23.1.2019: Ο Έντι Ράμα επιμένει και διόρισε αναπλ. ΥΠΕΞ τον 30χρονο Κοσοβάρο, και ο αλβανικός Τύπος σχολιάζει: «Σίγουρα θα πρέπει να είναι η διευρυμένη  κουλτούρα του Γκεντ Τσακάι, που έχει μαγέψει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αυτή η επιμονή δεν μπορεί να εξηγηθεί από έναν σχεδιασμό ή μια πολιτική  κίνηση. Ίσως είναι ένα συναίσθημα (εκτός του ότι είναι ομοϊδεάτης του Τζορτζ Σόρος), που είναι πέρα από τα συνηθισμένα συναισθήματα φιλίας, αδελφοσύνης, συνεργασίας. Είναι κάτι πέρα από αυτά».

24.1.2019: Ο στρατηγός Tod D. Wolters, διοικητής της Αεροπορίας των συμμάχων, πραγματοποίησε μια συμβολική τελετή στο Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας στα Τίρανα, με την οποία ξεκινά η επένδυση του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση kučová η αλλιώς, "Πόλη του Στάλιν". Κατά τη διάρκεια της τελετής μαχητικά από την Ελλάδα και την Ιταλία διεξήγαγαν μια πτήση πάνω από τα Τίρανα. Τα μαχητικά από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια του εναερίου χώρου της Αλβανίας. Η αεροπορική βάση Kucova ονομάστηκε "Πόλη του Στάλιν" την εποχή όπου η Αλβανία ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Η βάση η οποία σταμάτησε να λειτουργεί από το 2005, είναι σήμερα ένα νεκροταφείο από εκατοντάδες Σοβιετικά και Κινεζικά MIG.

24.1.2019: Ο πρώην επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Πασκάλ Μίλο, επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για την ιδέα της Συνομοσπονδίας Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου: «Η υλοποίησή της δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη των βασικών διεθνών παραγόντων και αν επιμένει θα επηρεάσει τις εύθραυστες γεωπολιτικές σχέσεις στην περιοχή, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες ή ακόμη και απειλή στο όνειρο της ενότητας».

24.1.2019: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έγραψε στο Twitter τα ενθαρρυντικά νέα για τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε από την αμερικανική εταιρεία Shell στην Αλβανία. Ο Ράμα λέει ότι «μας χωρίζουν λίγες εβδομάδες από τα στοιχεία που μιλάνε για ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου». Σύμφωνα με τον Ράμα, εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι σημαντικός από το 2020.

25.1.2019: Στην Δρόπολη, της Β. Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Δημαρχία για την πρόληψη τους εγκλήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι, είπε ότι οι κάτοικοι της ελληνικής μειονότητας, πρέπει να θεωρούν την Αστυνομία της Αλβανίας ως δική τους Αστυνομία και για αυτό όπως είπε υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης. Ανέφερε ότι η Αστυνομία πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έκανε, επίσης, έκκληση για ένταξη των νέων της μειονότητας στην αλβανική Αστυνομία.

26.1.2019: Οι στενοί δεσμοί της αλβανικής κυβέρνησης με τον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, έχουν αρχίσει να κοστίζουν στην Αλβανία, γράφει η αλβανική Syri.  Κάτω από την επιρροή του Τζορτζ Σόρος, η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει απορρίψει οποιαδήποτε επένδυση από την Κίνα. Η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει φέρει στο κοινοβούλιο ούτε ένα, έστω μικρό, επενδυτικό πρόγραμμα, προφανώς υπακούοντας  στις διαταγές του Σόρος. Έτσι ο Έντι Ράμα, καταλήγει το δημοσίευμα, έχει καταστήσει την Αλβανία τη μοναδική χώρα που δεν έχει επωφεληθεί  από την κινεζική αυτή πρωτοβουλία.

26.1.2019: Έχουν τρομοκρατηθεί οι κάτοικοι στη Β. Ήπειρο από την ανακοίνωση της εταιρείας Shell ότι θα πραγματοποιήσει 3.000 γεωτρήσεις για έρευνα αερίου και πετρελαίου. «Βρισκόμαστε τώρα στη φάση της μελέτης. Προβλέπονται να κάνουμε 3.000 γεωτρήσεις σε μια περιοχή 212 χιλιομέτρων. Σε όλη την περιοχή του Αργυρόκαστρου, Τεπελένι, Πρεμετή», δήλωσε ο αξιωματούχος της εταιρείας Shell.


ΒΟΣΝΙΑ

23.1.2019: Ο Βόσνιος ηγέτης Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε να εξετάσει τη συνταγματικότητα του ονόματος της σερβικής οντότητας. «Το ίδιο το όνομα "Ρεπούμπλικα Σέρπσκα" / Σερβική Δημοκρατία, δημιουργεί διακρίσεις και αποκλεισμούς στα δύο άλλα συστατικά του λαού της Β-Ε, δηλαδή στους Βόσνιους και τους Κροάτες. Σε μια πολυεθνική κοινότητα η προσκόλληση ενός ονόματος που καθορίζει ένα μόνο έθνος, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Β-Ε και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Οι δηλώσεις ακολουθούν τις πρόσφατες "ενωτικές" αναφορές μεταξύ Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και Σερβίας και της αναφοράς για έναν ενιαίο σερβικό λαό.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

21.1.2019: Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, για τα οποία διαπραγματεύεται η Βουλγαρία, θα κατασκευασθούν στην Ινδία. Η αμερικανική εταιρεία "Lосkhееd Маrtіn" προτίθεται να ανοίξει νέο εργοστάσιο στην ασιατική χώρα και να μετακινήσει την παραγωγή αμερικανικών αεροσκαφών σε αυτήν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την προτίμηση των Αρχών του Νέο Δελχί. Η εταιρεία θα καταστήσει την Ινδία το μοναδικό κέντρο παραγωγής F-16 στον κόσμο για να εξυπηρετήσει τόσο τον ινδικό στρατό όσο και τις ξένες αγορές.

21.1.2019: Τα Σκόπια εξετάζουν και πάλι τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ένα έργο που ξεκίνησε εκ νέου στη Βουλγαρία.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο σε οικονομικές υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ, «η συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα», δήλωσε.

23.1.2019: Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin διαψεύδει την πληροφορία ΜΜΕ ότι τα μαχητικά αεροπλάνα για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία θα κατασκευαστούν στην Ινδία. Όπως δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρία, τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-16 Block 70, θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο του F-16 της Lockheed Martin στο Γκρίνβίλ της νότιας Καρολίνας. Δεν έχουμε προγραμματίσει, ούτε έχουμε προτείνει τα F-16 για τη Βουλγαρία να κατασκευαστούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, είπε ο Τζέιμς Ρόμπινσον, διευθυντής της Διεύθυνσης «Διεθνή Επιχειρηματική Ανάπτυξη του F-16» της Lockheed Martin.

23.1.2019: Χωρίς επιτυχία τελείωσε η πρώτη φάση του τεστ αγοράς του ενδιαφέροντος για τη χωρητικότητα του βουλγαρικού αγωγού από την Τουρκία μέχρι τη Σερβία. Οι δηλωθείσες ποσότητες για διαμετακόμιση στον αγωγό, που θα είναι συνέχιση του "Τουρκικού ρεύματος" είναι ανεπαρκείς, δείχνουν τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της Bulgartransgaz. Αναμένεται δεύτερη φάση του τεστ με τις τιμές χρήσης του αγωγού να μειωθούν και η προθεσμία των συμφωνιών να αυξηθεί από 15 στα 20 χρόνια.

26.1.2019: Το απόγευμα του Σαββάτου, άγνωστοι έσπασαν με πέτρες τα παράθυρα της Συναγωγής της Σόφιας. Η εβραϊκή κοινότητα χαρακτήρισε την επίθεση ως "έγκλημα μίσους". Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο περιστατικό. Τα τζάμια του ναού έχουν ήδη αντικατασταθεί.  Οι Αρχές συνέλαβαν ένα ύποπτο για την καταστροφή.


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

22.1.2019: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι αναφερόμενος στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, είπε ότι οι δήμοι στην Κοιλάδα του Πρέσεβο (Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς) θα γίνουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ μέρος του βορείου Κοσσυφοπεδίου θα παραχωρηθεί στη Σερβία.

22.1.2019: Το Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, πολίτη αλβανικής καταγωγής με τα αρχικά M.D. για συμμετοχή και εγκληματικές πράξεις στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, σύμφωνα με σχετικό νόμο περί τρομοκρατίας.

25.1.2019: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της πρεσβείας τους στην Πρίστινα, για άλλη μια φορά παροτρύνουν την κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τους δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου "να ανοίξει ο δρόμος για Διάλογο με τη Σερβία". «Προειδοποιούμε το Κοσσυφοπέδιο ή οποιονδήποτε άλλο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος αναλαμβάνει ενέργειες που αντιβαίνουν στα στρατηγικά μας συμφέροντα, ότι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», αναφέρει η Πρεσβεία.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

20.1.2019: Ο Αλβανός πρόεδρος κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Ο Μέτα αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των αλβανικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο και αυτή θα είναι δεύτερη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. «Όταν βλέπουμε την Ποντγκόριτσα να πλημμυρίζει με αλβανικές σημαίες, έχουμε την εντύπωση ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να καταργήσει τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, αρχίζει να πραγματοποιείται», γράφει η ιστοσελίδα του Μαυροβουνίου, "in4s".

21.1.2019: Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου και η σύνδεση του Μαυροβουνίου με τον αγωγό TAP, είναι τα δύο μεγάλα έργα που συζητήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, Ιλίρ Μέτα, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Ο Μέτα τόνισε ότι αυτά τα δύο έργα, μαζί με τη διατήρηση, τη διαχείριση και την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Σκόδρα και της γύρω περιοχής, καθώς και έργα στα σημεία διέλευσης των συνόρων με την κατασκευή νέων διαδρόμων και πολλά διασυνοριακά έργα, θα αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την επίλυση των εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

21.1.2019: Η ΕΕ προειδοποίησε το Μαυροβούνιο ότι η ελευθερία του Τύπου είναι "στοιχείο πρωταρχικής σημασίας" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφού ένας δημοσιογράφος συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών. Ο Γιόβο Μαρτίνοβιτς καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση λόγω κατηγοριών για διασυνδέσεις με οργανώσεις διακινητών. Ο Μαρτίνοβιτς απορρίπτει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι οι επαφές του στον υπόκοσμο είναι εντελώς επαγγελματικές και συνδέονται με την εργασία του ως δημοσιογράφου. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα προσβάλει τη δικαστική απόφαση. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάνιτς είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν ο δημοσιογράφος να έχει δίκαιη δίκη και προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου μπορούν να παρεμποδίσουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.


ΣΕΡΒΙΑ

24.1.2019: «Ο φίλος του Έντι Ράμα, ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφατα κατήργησε τους δασμούς επί των σερβικών προϊόντων που εισάγονται στην Τουρκία», γράφει αλβανικό δημοσίευμα. Μετά από αυτήν τη δράση, ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφθεί επίσημα το Βελιγράδι, τον Ιούνιο όπως επιβεβαίωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σερβία. «Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ερντογάν στη Σερβία. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών είναι η καλύτερη στην ιστορία», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης.

26.1.2019: Η Σερβία θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσουν τον νότιο γείτονά της με τη νέα συνταγματική ονομασία του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δημοσιογράφους στο Νόβισαντ. Ο Βούτσιτς συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών κατά την επίτευξη και έγκριση των συμφωνιών, τόνισε, αλλά η Σερβία συγχαίρει τα Σκόπια και την Αθήνα.

26.1.2019: «Δεκάδες Ουαχαμπιστές εξτρεμιστές απειλούν σοβαρά τη Σερβία, όπως ανακάλυψε η Υπηρεσία Πληροφοριών - BIA, που αποκαλύπτει ότι οι ηγέτες του ισλαμικού κινήματος προσλαμβάνουν νέους πιστούς», γράφει η σερβική εφημερίδα Blic. Το ζήτημα δεν είναι νέο, αφού εδώ και χρόνια, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων που απασχολούν τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες. Στις χιλιάδες Ουχαμπιτών που υπάρχουν στη Σερβία, μερικές χιλιάδες από αυτές θεωρούνται ακραίες και επικίνδυνες. Ο Οργανισμός Ασφάλειας και Πληροφοριών, παρακολουθεί τις δραστηριότητες τους εκ του σύνεγγυς.


ΣΚΟΠΙΑ

20.1.2019: Νέο αλβανικό κόμμα που είχε προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, αναμένεται να παρουσιασθεί στην πολιτική σκηνή  των Σκοπίων σύντομα. Θα φέρει την ονομασία Λαϊκό Κόμμα / Partia e Popullit (PP). Είναι ένας νέος κεντροδεξιός συντηρητικός πολιτικός φορέας, που έχει ως θεμελιώδεις στόχους την εγγύηση και το σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Αλβανών και άλλων πολιτών που υποστηρίζουν τις αξίες της ισονομίας και ισοτιμίας.

20.1.2019: Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1919, τα Σκόπια και η περιφέρειά τους, αριθμούσαν 184.825 κατοίκους, εκ των οποίων: 150.290 κάτοικοι ή 81,31 τοις εκατό ήταν Αλβανοί, 28.244 κάτοικοι ή 15,28 τοις εκατό ήταν Βούλγαροι, 3.363  κάτοικοι ή 1,81 τοις εκατό ήταν Τούρκοι, 1.400 κάτοικοι ή 0,75 εκατό ήταν Βόσνιοι, 650 κάτοικοι ή 0,35 τοις εκατό ήταν Έλληνες, 567 κάτοικοι ή 0,30 ήταν Εβραίοι, 255 κάτοικοι ή 0,13 τοις εκατό Σέρβοι και 56 κάτοικοι ή 0,03 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν Βλάχοι.

21.1.2019: Αισθητά μικρότερο χαρακτήρισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, τον όγκο του συλλαλητηρίου στην Αθήνα συγκριτικά με τον περσινό, υιοθετώντας τις εκτιμήσεις της ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έκανε λόγο για 60.000 διαδηλωτές. Αυτό δείχνει πως τα πράγματα «ακολουθούν μία θετική πορεία», σχολίασε.

23.1.2019: Η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Βάσκο Γκιρτσινόφσκι, επισκέφθηκαν το Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων. Όλα τα μέλη του Στρατού της πΓΔΜ έλαβαν νέες μπότες. Στο στρατόπεδο Ίλιντεν, έφθασε μια πλήρης αποστολή 7.200 ζευγών. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο περιμένει τη νέα στολή για όλους τους στρατιώτες της χώρας, δηλαδή θα έρθουν 14.000 κομμάτια - δύο για όλους. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ειδικών δυνάμεων του Στρατού.

23.1.2019: Ο γνωστός συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας της γειτονικής χώρας, Βένκο Αντονόφσκι, δήλωσε: «Ζήτησαν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, αλλά ευτυχώς αυτό δεν θα οδηγήσει στην αλλαγή της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας. Μας αποκαλούσαν Βούλγαρους, Σέρβους και Έλληνες, αλλά το μακεδονικό έθνος, οι λαϊκές παραδόσεις και η σύγχρονη μακεδονική λογοτεχνία, μουσική, πολιτισμός επέζησαν».

24.1.2019: Με τον Τζορτζ Σόρος συναντήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, και φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι. Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας πως αντάλλαξε ιδέες με τον Ούγγρο μεγαλοεπιχειρηματία για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Σκοπίων και του Open Society, σε διάφορους κοινωνικούς τομείς.

24.1.2019: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μποσνιάκοφσκι ήταν σαφής: Τα νέα διαβατήρια δεν θα χρησιμοποιηθούν ακόμη, είπε. Η Συμφωνία προβλέπει μια "τεχνική" μεταβατική περίοδο πέντε ετών μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας. Έτσι, μέσα σε πέντε χρόνια, μέχρι το 2024, οι "Μακεδόνες" πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν νέα διαβατήρια με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και μέχρι τότε θα βρίσκονται σε ισχύ τα παλαιά.

24.1.2019: Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών είναι μόνο σε εθνικό και σε θεσμικό επίπεδο, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα εκδώσει κάποια φυλλάδια για τη χρήση των ελληνικών τοπωνυμίων. Παρόλο που ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε, ήδη, μία φορά την Σολούν ως Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η Συμφωνία δεν δημιουργεί υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, (σε γραφεία ταξιδιών κλπ), είπε.

24.1.2019: Ο αλβανικής καταγωγής πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε ότι από τα τέλη του μηνός, με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας, τις ομιλίες του στη Βουλή θα εκφωνεί στην αλβανική γλώσσα, βάσει του Νόμου για τη χρήση των γλωσσών στην ΠΓΔΜ. Από τον επόμενο μήνα, επίσημη γλώσσα στη γειτονική χώρα θα είναι και η αλβανική μαζί με την σλαβική.

25.1.2019: Με 153 "ναι" κυρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής της Ελλάδος η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, σε ιδιαίτερα έντονους τόνους. Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι οκτώ γυρολόγοι.

25.1.2019: «Το θάρρος και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. «Το μέλλον είναι εκεί», σημειώνει. Επικαλούμενος τον Ν. Κοτζιά, επισημαίνει πως «η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή» και δηλώνει υπερήφανος για την εξέλιξη των πραγμάτων. «Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των χωρών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός»!

25.1.2019: Δύο οχήματα που ανήκουν στο Προξενείο της Ελλάδας στο Μοναστήρι (Μπίτολα) υπέστησαν ζημιές το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, αυτοκίνητο τύπου Μερσεντές που ανήκει στο Προξενείο της Ελλάδας στο Μοναστήρι το χτύπησαν (πιθανόν με μεταλλικό βαρύ αντικείμενο) και έσπασαν το παρμπρίζ του. Επίσης, στο άλλο όχημα τύπου Opel Grand Land, ιδιοκτησίας της συζύγου του προξένου, κατέστρεψαν την οροφή του αυτοκινήτου χτυπώντας την με ένα "συμπαγές αντικείμενο".

25.1.2019: Την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να πανηγυρίζει για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι κανείς δεν θα αποκαλεί εφεξής τη γειτονική χώρα ως "Μακεδονία" αλλά ως "Βόρεια Μακεδονία", ήρθε ο φίλος του Ζόραν Ζάεφ να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα, αποκαλώντας την χώρα σκέτο "Μακεδονία". Και στην συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ ήδη έσπευσε να μιλήσει για Έλληνες και "Μακεδόνες" οι οποίοι -όπως είπε- πρέπει να είναι υπερήφανοι.


Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi