Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 21/04 έως 28/04

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΒΑΝΙΑ

23.4.2019: Το τελευταίο ερωτικό μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως Ελ Τζέιμς, "The Mister" -γνωστή από το βιβλίο "Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι", έχει προκαλέσει την αντίδραση του Αλβανού πρέσβη στη Βρετανία, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο έχει μια αρνητική θέση ως προς την Αλβανία. Ο Κυριάκο Κύρκο, δήλωσε ότι το βιβλίο παρουσιάζει τους συμπατριώτες του ως άγριους εγκληματίες και δημιουργεί αρνητικές εικόνες για τους Αλβανούς. Μιλώντας στον "The Telegraph", είπε ότι η απεικόνιση των Αλβανών σε αυτό το βιβλίο είναι «εντελώς μη ρεαλιστική».

24.4.2019: Το αλβανικό πολεμικό σκάφος "Butrinti" διέσωσε τη νύχτα παράνομους μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, οι οποίοι βρίσκονταν σε μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον αλβανικό στρατό. «Η βάρκα είχε 50 μετανάστες, από τους οποίους οι 40 ήταν άνδρες και 10 γυναίκες. Είχαν αποπλεύσει από την τουρκική ακτή και κατευθύνονταν προς το ελληνικό νησί της Χίου. Αμέσως έγινε ενημέρωση  των τουρκικών και των ελληνικών περιπολικών σκαφών και της Frontex. Οι διασωθέντες μετανάστες παρελήφθησαν από τουρκικά περιπολικά σκάφη τα οποία τους αποβίβασαν στην τουρκική πόλη Τσεσμέ (Κρήνη)».

24.4.2019: Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταγγέλλει ότι τους τουρίστες στους Αγίους Σαράντα, τους υποδέχονται με χασίς και κοκαΐνη. Χαρακτηριστική είναι γραφή του: «Καλώς ήρθατε στο ναρκο-κράτος. Welcome to Canabistan!. Αγαπητοί φίλοι το ναρκο-κράτος δεν έχει  λιμάνια, αλλά ναρκο-λιμάνια». Ο Μπερίσα λέει ότι αντί οι τουρίστες να γίνονται δεκτοί με την αλβανική παράδοση, ψωμί και αλάτι και με εγκάρδια συναισθήματα, γίνονται δεκτοί με χασίς, κοκαΐνη και ηρωίνη. Σημειώνει ότι με την άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου όλοι οι κράχτες πάνε στο λιμάνι και καπνίζουν χασίς και προσφέρουν στους τουρίστες να δοκιμάσουν τύπους ναρκωτικών. Αυτοί που αγοράζουν είναι κυρίως οι ναύτες του πλοίου που στη συνέχεια θα τα πουλήσουν σε υψηλές τιμές...

26.4.2019: Ο Ενγκιέλ Μουσάι, διευθυντής της αλβανικής εφημερίδας "Telegraf", σε άρθρο του εικάζει ότι έγινε μια μεγάλη  μυστική διαπραγμάτευση (παζάρι) μεταξύ αλβανικού κράτους και ελληνικού κράτους για την "πίτα" της παραθαλάσσιας ζώνης της Χιμάρας και τη διένειμαν παίρνοντας ο καθένας το μερίδιο του, βάζοντας στο περιθώριο τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που είναι τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Οι ηγέτες των δύο χωρών, συμφώνησαν ότι τα ακίνητα στη Χιμάρα είναι του αλβανικού κράτους. Σε αντάλλαγμα, το αλβανικό κράτος θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να πάρει τη θάλασσα, όπου βρίσκονται κρυμμένα δισεκατομμύρια ευρώ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο.

27.4.2019: Εφημερίδα των Αλβανοτσάμηδων γράφει ότι ο πρόεδρος του PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, που εγκατέλειψε τον συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα. Η Συμφωνία προβλέπει τι θα κάνει ο υποψήφιος πρωθυπουργός όταν το Δημοκρατικό Κόμμα γίνει κυβέρνηση στην Αλβανία (σ.σ: δηλαδή τι θα κάνει ο Μπάσα για το "τσάμικο"). Πρόκειται, γράφει η εφημερίδα, για μεγάλη νίκη των Αλβανοτσάμηδων. Διότι για πρώτη φορά ένας πολιτικός ηγέτης δέχτηκε γραπτή συμφωνία ως προς το «ιδιοκτησιακό και ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αλβανών της τσαμουριάς».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

22.4.2019: Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του με τη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, των ναζιστικών και υπερ-εθνικιστικών ομάδων της Ευρώπης. Η συγκέντρωση αυτή, χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές της Βουλγαρίας ως πρόκληση κατά της βουλγαρικής κοινωνίας και του βουλγαρικού κράτους με τα σύμβολα του ναζισμού και τις αφίσες του Αδόλφου Χίτλερ, που καρφώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας και με το σύμβολο της σβάστικας βεβηλώθηκαν αγάλματα και δημόσια κτήρια της χώρας.

25.4.2019: Πέντε «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων oι ελληνικές J&P AVAX, ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, έχουν υποβάλει προσφορά και περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού επιλογής κατασκευαστή για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB), σε ένα έργο ύψους 145 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου ICGB, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότερες από δέκα βουλγαρικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες, εκ των οποίων οι πέντε -μεταξύ αυτών και η J&P AVAX- προχώρησαν στη δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

23.4.2019: Δέκα γυναίκες που επαναπατρίσθηκαν στο Κόσοβο από τη Συρία το Σαββατοκύριακο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε δικαστήριο χθες Τρίτη. Οι γυναίκες αυτές συγκαταλέγονταν στους 110 πολίτες του Κοσόβου που επαναπατρίστηκαν από τη Συρία. Από τα 110 πρόσωπα αυτά 32 είναι γυναίκες, 74 είναι παιδιά και 4 άνδρες που είχαν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

ΚΡΟΑΤΙΑ

22.4.2019: Πτήσεις από την Αθήνα για την Κροατία για τη θερινή περίοδο 2019 ξεκινάει η Croatia Airlines. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2019, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κροατίας που φέτος γιορτάζει τα τριακοστά γενέθλιά του, θα συνδέει την Αθήνα με το Ντουμπρόβνικ και το Ζάγκρεμπ, καθημερινά εκτός Παρασκευής και από την 1 Ιουνίου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 θα αναχωρεί απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Σπλιτ κάθε Σάββατο.

26.4.2019: Τη συμβολή του νέου τερματικού σταθμού επιβατών που εγκαινιάστηκε στο λιμάνι της Γκαζένιτσα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς. Ο νέος σταθμός επιβατών είναι ένας από τους πιο σύγχρονους τερματικούς της Μεσογείου, καθώς πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο που εκτείνεται σε 20.000 τετραγωνικά μέτρα και παρέχει όλες τις σχετικές υπηρεσίες για εσωτερικές και διεθνείς μεταφορές. Η κατασκευή του τερματικού σταθμού, που ξεκίνησε το 2016, κοστίζει 27 εκατομμύρια ευρώ, ανακοινώθηκε από την εταιρεία Global Ports Holding, την παραχωρησιούχο του λιμένος της Γκαζένιτσα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

21.4.2019: Για τέταρτη φορά σε δύο εβδομάδες εντοπίστηκε φορτίο κοκαΐνης στη Μάλτα με προορισμό το Δυρράχιο και το Μπαρ του Μαυροβουνίου. Η κατασχεθείσα ποσότητα είναι 144 κιλά και εκτιμάται στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε στα ψυκτικά μηχανήματα τριών εμπορευματοκιβωτίων και εντοπίστηκαν το Σάββατο στο λιμάνι Freeport της Μάλτας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

21.4.2019: Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η τεχνολογία, η γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων και ο πολιτισμός, υπεγράφη έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Ρουμανίας - Τουρκίας για θέματα οικονομίας και εμπορίου (JETCO), οι εργασίες της οποίας έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

22.4.2019: Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε μνημόνιο για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Δούναβη, η οποία θα συνδέει τη ρουμανική πόλη Ζίμνικ με τη βουλγαρική πόλη Σβιστόβ, μέσω σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μέλη της ρουμανικής κυβέρνησης επεσήμαναν ότι η εντατική κυκλοφορία μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και η αύξηση της εμπορικής και διαμετακομιστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, καθιστούν το έργο αυτό εξαιρετικά απαραίτητο. Η οδική σύνδεση μεταξύ των δυο πόλεων θα συντομεύσει τη διαδρομή Βουλγαρία - Ρουμανία - Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κατά τέσσερις ώρες, σε σύγκριση με αυτή της γέφυρας που υπάρχει στον ποταμό στις πόλεις Ρούσε και Τζιούρτζιου.

27.4.2019: Η Ρουμανία είχε αγοράσει 12  F-16 από την Πορτογαλία το 2013 και θα αγοράσει πέντε ακόμη για να έχει μια πλήρη μοίρα 17 μαχητικών, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Γκάμπριελ Λες. Τα πέντε F-16 θα είναι μεταχειρισμένα αλλά και εκσυγχρονισμένα στην Πορτογαλία. Σχολιάζοντας τα νέα ότι οι Η.Π.Α. σκέφτονται να πουλήσουν τους F-35 μαχητικά σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, ο Gabriel Les δήλωσε ότι προς το παρόν αυτό θα ήταν "λίγο υπερβολικό" για τη Ρουμανία.

ΣΕΡΒΙΑ

22.4.2019: Η κυβέρνηση της Σερβίας, αποφάσισε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Γαλλία, ύψους ενός εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. «Μετά την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Σερβίας επιβεβαιώνει την αιώνια φιλία με τον γαλλικό λαό και εκφράζει την επιθυμία το σύμβολο της Γαλλίας και του παγκόσμιου πολιτισμού μόλις ανανεωθεί να ανοίξει  πάλι ο ναός αυτό του πολιτισμού και της τέχνης σε όλους τους μελλοντικούς προσκυνητές του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της σερβικής κυβέρνησης.

22.4.2019: Τα σερβικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν, ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Σερβία να μη ενταχθεί στην Οικονομική Ένωση της Ευρασίας, διότι πρόκειται για μονόδρομο και αντιτίθεται στις ενταξιακές συνομιλίες της με την ΕΕ. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Τσεπούριν, ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με τη Σερβία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της Συνθήκης τον Οκτώβριο.

24.4.2019: Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η Γερμανία και η Γαλλία συγκεντρώνουν στο Βερολίνο τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλουν να βρουν μια φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου. Το Βερολίνο και το Παρίσι επιχειρούν μια ακόμα προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτικής της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ελαχιστοποιώντας τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

ΣΚΟΠΙΑ

21.4.2019: Σχεδόν ισοψήφισαν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια. Σύμφωνα με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

23.4.2019: Το νέο όνομα του κράτους προκάλεσε διαμάχη στο δικαστικό συμβούλιο, αρκετά εντονότερη από τις συζητήσεις των μελών του συμβουλίου για την ευθύνη και τα λάθη των δικαστών στο δικαστικό σώμα. Ο μακεδονίζων προεδρεύων δικαστής Καρατζόφσκι, ζήτησε βοήθεια από τους συναδέλφους του, εάν στην έκθεση έπρεπε να αναφέρεται το νέο όνομα Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας" ή να χρησιμοποιηθεί το παλιό συνταγματικό όνομα που ίσχυε για το 2018, στο οποίο αναφέρονταν η έκθεση. Προκλήθηκε ένταση στη συνεδρίαση, αλλά στο τέλος, λόγω της γενικής αλλαγής του ονόματος, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η νυν συνταγματική ονομασία "Βόρεια Μακεδονία".

23.4.2019: Ως σκάνδαλο χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις της Σκοπιανής τραγουδίστριας Έλενα Βελέφσκα, που δήλωσε ότι τα τραγούδια που αρέσουν στους Σκοπιανούς του εξωτερικού είναι βουλγαρικά! Ανέφερε για παράδειγμα το "Κάζι κάζι όμπλατσε λε μπέλο", που σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει βραδιά στη διασπορά που να μη τραγουδήσει αυτό το τραγούδι. Οι δηλώσεις της άναψαν τα αίματα των Σκοπιανών της διασποράς. Τις μελλοντικές συναυλίες της στην Αυστραλία, τον Μάιο και τον Ιούνιο, λένε ότι θα τις μποϋκοτάρουν…

23.4.2019: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, DUI, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεδρίασε για να αξιολογήσει τα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών κατά τον πρώτο γύρο της 21ης Απριλίου και αποφάσισε να ωθήσει το αλβανικό στοιχείο να ψηφίσει τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση, Στέβο Πενταρόφσκι, στον δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου. Το DUI θα κινηθεί από "πόρτα σε πόρτα" σε κάθε αλβανική συνοικία για την υπερψήφιση του Πενταρόφσκι, χαρακτηρίζοντας ως συναινετικό που δεν αγνοεί τα αλβανικά συμφέροντα.

24.4.2019: Ο Βλαντίμιρ Ολεντσένκο, ανώτερος συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας  και των διεθνών σχέσεων "Πριμακόφ" στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, υποστηρίζει: «Η επέκταση του εμπορίου και των επενδύσεων πρέπει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη. Σε αυτήν την περίπτωση, τα οφέλη σταματούν με το ΝΑΤΟ, καθώς τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεισφέρουν 2% του ΑΕΠ τους στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας το ερώτημα, εάν με τις όποιες οικονομικές δοσοληψίες με τα Σκόπια, γινόμαστε και εμείς "δωρητές" του ΝΑΤΟ…», είπε.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi / himara